vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.19. 

Pirosát s gyászát

Oláh János 1942 – 2016

Egyetlen szókapcsolattal jellemezhetnénk barátunk, Oláh János személyiségét: termékeny élet. Termékeny, amely a munkában, a közösségben, a közjó szolgálatában – Istenem, ki hallotta eme szót! – oldódott föl. Folyóiratot és kiadót vezetett – a Magyar Napló izmosodása, jelentékennyé válása elsőbben az ő szorgos munkájának köszönhető –, nem akármilyen tehetségét áldozta föl a közösségért.

Ha ez az irdatlan készenlét gyakran el is szólította, s ő nem tudott ellenállni a hívásnak, a saját örömök és bánatok kivallása elől, azért gyémánt keménységűvé vált amit saját íróasztalának a magányában leírt. S ez, futás ide vagy oda, nem volt kevés. Említsem – csak néhányat a bokorból – nemrég megjelent (újraírt) Közel című regényét, ezt a tündökletes életrajzi szépprózát, amelyben a "nevelődés tükör" álorcájában benne dübörög a XX. század? Vagy – akárhányszor is játszották a színházak – a magyar avantgárd drámának is becses, sok évtized előtti Kenyérpusztítókat? S akkor még hol vannak a versek – kéretik olvasni a Belső tükör hatalmas lírafolyamát –, igazi szívdobbanásai!

            Oláh a hajdani, a politika orra alá sok borsot törő antológiának, az Elérhetetlen földnek is vezéregyénisége volt. Űzték, hajtották, vágták az egyetemista költőkből szerveződött kis csoportot  – a Kilencekből ketten, Rózsa Endre és Utassy József már, költőnket megelőzve, égi mezőkön gyakorolják a tisztán szólást –, amelynek tagjai nem alkudoztak, sőt minden szavukkal szembe mentek az aczéli kultúrpolitika tankjaival.

             Miért is? Mert volt tartásuk, erkölcsük, törhetetlen gerincük.

             Nem véletlenül mondotta volt róluk  Nagy László a híres antológia előszavában, "a torkon vágott forradalmak pirosát s gyászát viselik belül". S ez a kijózanító, szinte röptető "teher" határozta meg gondolkodásukat.  S persze különállásuknak megvolt a következménye. Barátunk is, hiába volt magyar-népművelés diplomája, sokáig a cselgáncsedzői tevékenységéből tartotta el a családját. (Tündéri körben élt, hiszen felesége és gyermekei is a művészet megannyi válfajában alkottak kiválót.) Hány és hány arra érdemeset kellett volna egy csípő- vagy válldobással a pokol fenekére taszítania! Ám ő angyali derűvel, szelíden, egyetlen mosollyal adott ippont az ellene és eszmetársai ellen nemtelenül küzdőknek.

            Versmaratont szervezett a Kárpát-medence költőinek, hogy minél érvényesebben szóljon – akit kell, fölébresszen – a harangnál is kondulóbb lírahang. Sok reményteljes fiatal neki köszönheti indulását, hiszen értő figyelme lámpás volt a kezdők számára.

            Jómagam a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején "ismerkedtem" meg Oláh Jánossal. Egy Kolozsvár – Budapest vonaton pillantottam meg (talán Utassy József és Kovács István társaságában), de a megjelent írásai alapján annyira tiszteltem, hogy meg sem mertem szólítani. Az Elérhetetlen föld mint érték, mint nagy körben való ismertség, akkor még elérhetetlen  volt számomra. Később az azonos ügyben, az egyetemes magyarságért végzett irdatlan munka sodort bennünket egymás mellé. A szülőföld révén – ő somogyi volt, én zalai – ugyan testvérek voltunk, de valójában a közösség szolgálata tett bennünket valódi barátokká.

            Még betegsége közben is, noha a hajdani mosoly kínzóan kesernyéssé változott, az életet adó vers foglalkoztatta. Kidallása életnek, halálnak. Lásd az Álmatlanul befejező részét! "Nap sebezte éjszakából / dől a virradati zápor. // Ezer-patak ölű árvíz / nyelvén sziszeg a halál-íz. // Lélek-delej, úgyis elhagysz, / vissza soha semmit sem adsz. // Hajlatban a bükkös erdő, / mint bennem a gyanú, felnő. // Hűlő hitben, döbbent lázban / mit kerestem, nem találtam. // Megcsalatva itt maradtam, / sebzett föld sajog alattam. // Ha ítélhet a sok senki, / jobb volna talán elmenni, // békén, csendben, hittel, gőggel, / kéz a kézben minden őssel."

            Ők is fogják, mi is fogjuk a kezedet!

 

Szakolczay Lajos