vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.19. 

Pápai üzenet Edward Daly, Derry püspöke halálára

Ferenc pápa augusztus 11-én, csütörtök délután különleges részvétüzenetet küldött Donald McKeown, Derry jelenlegi püspöke részére a hétfőn, hosszú betegség után, 82 éves korában elhunyt Edward Daly, Derry püspöke temetése kapcsán.

„A Szentatya fájdalommal értesült  Edward Kevin Daly, Derry nyugalmazott püspöke haláláról és szívbéli részvétét fejezi ki az elhunyt családjának és az egyházmegye papságának és híveinek. Daly püspöknek a béke és az igazságosság szolgálatában végzett nagylelkű és odaadó püspöki szolgálatára emlékezve a Szentatya hálát ad az életéért és az Atyaisten irgalmába ajánlja. Mindazoknak, akik a néhai püspököt gyászolják, Ferenc pápa szívből küldi apostoli áldását, mint a remény és az Úr Jézus Krisztusban való megvigasztalódás zálogát”.

A gyászmisére és a búcsúztató szertartásra csütörtök délután három órakor került sor Derry egyházmegye Saint Eugene székesegyházában, melyet Donald McKeown, Derry jelenlegi püspöke vezetett. A gyászmise kezdetén Amaury Medina Blanco prelátus, az írországi apostoli nunciatúra megbízottja olvasta fel Ferenc pápa üzenetét.

A haláleset kapcsán ismét bejárta a világsajtót az a kép, mely 1972. január 30-án Londonderry-ben mutatja Daly atyát, mint az észak-ír város székesegyháza plébánosát, kezében egy véres zsebkendőt tartva. Futás közben keresztalakban kitárja a karjait és testét odaveti a tüntető honfitársai és a lövésre kész brit ejtőernyősök közé. Egyszerre védelmez és összekapcsol. Jó pásztor, akinek példája a későbbiek során megenyhítette a szembenállókat és 38 év elteltével, 2010 júniusában egy angol vizsgálóbizottság jelentésének elkészülte után David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért a történtekért.

 

(vl)