vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.19. 

Ügyészség: hamisítvány a Sky News fegyveres riportja

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze szerint előre megírt forgatókönyv alapján készítették a brit Sky News tévécsatorna munkatársai azt a tényfeltáróként bemutatott, múlt héten műsorra tűzött filmet, amely a romániai fegyverkereskedelemről szólt.

Daniel Hodorniceanu, a DIICOT főügyésze szerdán közölte: hajnalban házkutatásokat tartottak Maros és Beszterce megyében, azonosították a filmben szereplő gépkocsit és személyeket, és lefoglalták a bemutatott fegyvereket. „Igazolódni látszik a gyanú, hogy egy forgatókönyv szerint készült a film, amelyet úgy tűnik, hogy a brit újságírók írtak” – jelentette ki az ügyészség székháza előtt összegyűlt újságíróknak a főügyész.

 A múlt héten bemutatott filmben a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. A riporter – állítása szerint – lehetséges vásárlóként került kapcsolatba az állítólagos fegyverkereskedőkkel, akikkel egy olyan erdős területen találkozott, ahol nem volt mobiltelefonos térerő. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

 A román média az elmúlt napokban sokat foglalkozott a Sky News filmjével, és folyamatosan kételyeit fejezte ki a film hitelességével kapcsolatban. A román országos rendőr-főkapitányság hétfőn közölte: az első vizsgálatok eredményei szerint a felvételen nem harci, hanem vadászfegyverek láthatók.

A Digi24 hírtelevízió ügyészségi forrásokból arról értesült, hogy a fegyverkereskedőkként bemutatott férfiak összesen 2 ezer eurót kaptak azért, hogy eljátsszák a rájuk kiosztott szerepet. A forgatócsoport és a fegyverkereskedőkként beállított férfiak között egy Maros megyei szabadúszó újságíró közvetített.

 

MTI