vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.24. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 34. száma!

A tartalomból:

Märle Tamás: Újra nagy és boldog

Ez a nyár más volt, mint a jó pár ezt megelőző. Júniusban óriási láng gyulladt a szívekben, és ez a láng újból felkapott az előző két hétben. Ennek egyik különös jelére hétfőn lettem figyelmes, amikor észrevettem, hogy a fodrásznő egyszerre háromféle piros-fehér-zöld karkötőt viselt, pedig az elmúlt tíz évben biztosan nem láttam egy nemzeti jelképet sem a fodrászatban, de még szóba se kerültek efféle témák. Hogyan jutottunk el idáig? Élesen emlékszünk még mindannyian a labdarúgó Európa-bajnokság okozta eufóriára, amikor Dzsudzsák Balázs szavai szerint 15 millió magyar küzdött a pályán, melynek eredménye a boldogság, a büszkeség és az egység szavakkal írható le. Most pedig ez a 15 millió ember ismét együtt örülhetett Hosszú Katinka, Kozák Danuta és a többiek páratlan sikere láttán.

 Csurka István: A KÜLÖNÉLÉS

Ezen a helyzeten csak úgy és csak akkor lehet változtatni, ha keletkezik valami új, ami új alaphelyzetet tud teremteni, ha összeáll egy új erő, amelyik gyökeres változást hoz. Ehhez pedig szakítás kell. Valakinek, valakiknek ki kell merészkedni a körön kívülre, és be kell mutatni, hogy az elevenen való megnyúzás elviselhető.

A magyar társadalom túlnyomó többségének kétségtelenül az az utóbbi hat-hét évben szerzett keserű alapélménye, hogy nem történt rendszerváltás. Ez az alapélmény néhány kisebb, félretolt őrhelyet kivéve a hivatalos nyilvánosságban nem jut felszínre. Ellenkezőleg, minden orgánum azt sulykolja a közvéleménybe, hogy demokrácia van, szabadság, piaci gazdálkodás, tőkés rendszer, versenytársadalom. Az európai jelleg térnyerését mindennap megünneplik, miközben az emberek azt érzik, hogy sorsuk rosszra fordult. Ráadásul a létrejött alapintézmények, mint a többpárti parlament és az önkormányzatok, az új szabadságjogok, mint a szabad ki- és bevándorlás, illetve a konvertibilis forint egyaránt a változás tényét látszanak bizonyítani. És mégis, az emberek nagy többségének közvetlen élménye az, hogy az alaphelyzet ugyanaz. (Havi Magyar Fórum, 1996. augusztus.)

 Papolczy Gizella: Könyvszemle

Bakos István: NEMZETÉPÍTŐ KÍSÉRLET

A Magyarok Világszövetsége kronológiája 1989–2000 ANTOLOGIA KIADÓ, LAKITELEK, 2016

RETÖRKI könyvek 17.

Sorozatszerkesztő: Bíró Zoltán

Súlyos kötetet tartok a kezemben, melyet kétségtelenül a Magyarok Világszövetsége szemünk előtt végbement felszámolódása kronológiájának kell tekintenem. A kiadvány 2016. június 4-én jelent meg, Trianon évfordulóján. A szerző a század-vég egyik kimagasló eseményének, az eredetileg gróf Teleki Pál vallás- és közoktatásügyi miniszter, báró Perényi Zsigmond koronaőr és a külhoni küldöttek által 1938. augusztus 16-án létrehozott Magyarok Világszövetsége 1991-es újraindításának és működésének krónikása. Munkája szép emléket állít az eredeti szövetség megalkotóinak és az új kezdeteket közvetlenül befolyásoló, a megújhodást szolgáló jeles személyeknek.

 Magyarként született és magyarként halt meg

Dr. Tamás Aladárné Ilonka néni augusztus 22-én, 104 éves korában, otthonában csendesen örökre elaludt – tudatta lánya, Fehérné Tamás Judit. Hamvasztás előtti búcsúztatására 2016. augusztus 25-én 13.00 órakor a rimaszombati temető ravatalozójában kerül sor. 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot. Ezt követően Kárpát-medence szerte ismertté vált. Ugyanis a szlovák állam elvette a szlovák állampolgárságát, s ennek következtében szülőföldjén a saját tulajdonú lakásában cím nélküli idegenként élt. Élete munkájáért és helytállásáért 2012-től több rangos kitüntetést kapott: a Simonyi Alapítvány Petőfi díját, az Emberi Méltóságért kitüntetést, a Magyar Becsület Rendet, a Pro Probitate – A Helytállásért díjat, Esztergomban a Szent István-díjat (2014).

 Rendkívül kedvezőek a hozamok

Bár az időjárás sajnos idén sem könnyítette meg a gazdák életét

Az országoshoz hasonlóan Hajdú-Bihar megyében is kiemelkedőek voltak a nyári betakarítású szántóföldi növények hozamai – mondta Nagy István az V. Hajdúsági Expón, Hajdúböszörményben. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára érdeklődésünkre elmondta: 2014–2020 között soha nem látott mennyiségű forrás, mintegy 12 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Unióból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd.

 Összmagyar ügyet támogatunk

Nemes célra költik az alapítványokba fektetett pénzeket

Magyar nyelvet és kultúrát oktató kurzus indul Brazíliában, ahol a napokban Áder János köztársasági elnök részvételével, nagy érdeklődés mellett rendezték meg a tanfolyamhoz kötődő második Magyarok Brazíliában konferenciát. A kurzus támogatója pedig a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA). Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank pozitív eredménye terhére hozta létre alapítványait. Az alapítványok az alapítói vagyon hozamaiból biztosítják az oktatási programok támogatását.

 Cél a művelődő közösségek szervezése

Az önálló közösségszervező alapszak megalapításával megteremtettük annak a lehetőségét, hogy a felsőfokú szakemberképzés biztosított legyen a közművelődési szakmában

Azokon a településeken, ahol legalább egy közművelődési szakember dolgozik, sokkal aktívabbak a közösségek. A polgárok kinyilvánítják véleményüket az adott társadalmi folyamatokról, sokkal inkább részt vesznek a közösség kulturális életében, sőt a település fejlesztésében is – közölte lapunk megkeresésére Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, akit felnőttképzésről, a közösségszervező szakemberek feladatairól és a kulturális közfoglalkoztatási program eredményeiről is kérdeztünk.

 Regionális turisztikai központ lesz Debrecen

Minőségben és régióban gondolkodunk

Munkacsoportok felállításáról állapodott meg Papp László, Debrecen polgármestere azon a megbeszélésen, amelyet Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztossal és Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával folytatott. Dr. Széles Diána, Debrecen megyei jogú város alpolgármester asszonya a Magyar Fórum megkeresésére közölte: „Azon dolgozunk, hogy összefogjunk és együttműködjünk a környező településekkel, hiszen Debrecenben úgy gondolkodunk, hogy ami a városnak jó, az jó a szomszédainknak is, és viszont.”

 Szent Márton emlékezete szülőföldjén

A fiatalok számára élményszerűbbé tettük a kiállítást különböző látványelemekkel

A Szent Márton Emlékévhez kapcsolódóan olyan tárlatot szerettünk volna létrehozni, amely bemutatja, hogy az itt élők számára mindig is fontos volt, hogy a szent emlékét megőrizzék, ápolják – mondta lapunknak adott interjújában Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója.

 Kovács Attila: 1956 és a magyar sport II.

A kommunista hatalom kicsinyességét jól mutatja a berni vereségre, majd az azt követő pesti „focialista forradalomra” érkező válasz. A sportolók a korábban dédelgetett kedvencekből egyik pillanatról a másikra, üldözendő ellenségek lettek. Az elmúlt években hallgatólagosan, de egyértelműen engedélyezett csempészetet egy csapásra üldözni kezdték, illetve ha kellett, akár komoly ügyeket is kreáltak egyes sportemberek ellen. Kiváltképp, ha az adott sportember rendszerellenessége nyilvánvaló volt. Közismert történet az Aranycsapat legendás kapusának, Grosics Gyulának az esete, aki ellen 1955-ben kémkedés és hazaárulás vádjával indítottak koncepciós pert. A Fekete Párduc saját állítása szerint is kizárólag azért élte túl ezt a vádat – amely az átlagemberek többségénél halálbüntetést vont maga után –, mert ismert volt, és mert ha bebörtönözik, netán titokban likvidálják, „nehéz lett volna megmagyarázni az embereknek, hogy mi lett a Grosiccsal”. Az Aranycsapat másik világklasszisát, Czibor Zoltánt több ízben is „megtalálták” az ÁVH-s ügynökök az általa látogatott szórakozóhelyeken, miközben feleségét – szintén beszervezett ügynökök – arra biztatták, hogy a család próbáljon meg disszidálni. Azt remélték, hogy a rendszerellenességét nyíltan is hangoztató Rongylábú besétál a csapdába, és ennek révén lesz okuk bűnvádi eljárás alá vonni.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot augusztus 25-étől az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 

Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.