vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.26. 

Fölfedte magát a politikus-vállalkozónő

Bárcsak a sajtó hatása máskor is ilyen gyorsan megmutatkozna, de nem erről van szó.

Cséfalvay Katarína, dunaszerdahelyi vállalkozónő, aki jelenleg mint parlamenti képviselő is tevékenykedik, fölfedte az országgyűlés összeférhetetlenségi bizottságának elnöke előtt, hogy állítólag elfelejtette megszüntetni a vállalkozásaiban betöltött és a törvény által tiltott állásait. Minden képviselőnek 30 nap áll a rendelkezésére, hogy miután közszereplővé válik, elintézze ezeket a feladatokat. A jelenlegi helyzetben április 23-ig kellett volna ennek megtörténnie, de Cséfalvay csak június második felében mondta fel ezeket a megbízatásokat.

Mindezt a Felvidék.ma írta meg augusztus 11-én, amikor is több kérdést küldtünk ezzel kapcsolatban a képviselőnek, aki azonban szerkesztőségünknek nem válaszolt. Mindjárt másnap viszont levelet küldött a Szlovák Nemzeti Tanácsba, amelyben a már említett feledékenységgel indokolta mulasztását.

 Júniustól várt tehát egészen augusztus közepéig, hogy a feledékenységről beszámoljon. Föltételezésünk szerint inkább írásunk volt az, amely rávette, hogy párhuzamos tevékenységéről beszámoljon. Cséfalvay egyébként a parlamentben nem túl elfoglalt személy, megválasztása óta még egyetlen önálló fölszólalása sem volt.

 Naivan talán azt is hihetnénk, hogy a sajtónak van ilyen ráhatása a törvénytelenségek megakadályozására vagy megszüntetésére, és azt kívánhatnánk, bárcsak a nagyobb horderejű dolgokban is ilyen gyorsan cselekednének az érintettek!

 Sajnos, Cséfalvay eljárásának az oka ennél prózaibb. Parlamenti körökben ugyanis fölrebbent a neve, mint a Híd párt által delegált új közlekedési államtitkár, amire a Peugeot nagyszombati gyárában 2005-2007 között igazgatói asszisztensként szerzett tapasztalatai jogosítanák fel. Sokak szerint még az áhított államtitkári jelölés előtt tisztába akarta tenni a rövid politikusi karrierjében mutatkozó zavaró részt.

 A büntetése maximum 6 havi fizetésmegvonás lehet, ami képviselők esetében jóval több mint 10 ezer euró. Viszont ha Bugár Béla lát benne fantáziát és jelöli államtitkárnak, akkor a veszteségei hamar megtérülhetnek.

 

(felvidek.ma)