vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.26. 

Pozsony: az európai püspökök a migránsokról és a családról

„Migránsválság és a család” – ezek lesznek annak a pozsonyi csúcstalálkozónak a fő témái, melyet a közép-kelet európai püspöki konferenciák elnökei és képviselői Pozsonyban szeptember 8-án és 9-én tartanak. Tizennégy posztkommunista ország, köztük most már Albánia képviselői is jelen lesznek a találkozón, amelyre két bíboros is érkezik: Erdő Péter, Esztergom-budapesti bíboros-érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) az elnöke és Dominik Duka, prágai metropolita érsek.

Európának vissza kellene térni a keresztény gyökereihez

„A találkozón az lesz a feladatunk, hogy megoldást keressünk a migránsválságra és a családok krízisére” – magyarázta Anton Ziolkovsky atya, a szlovák püspöki konferencia főtitkára. „A csúcstalálkozó egyúttal kifejezésre juttatja az elkötelezettségünket  Európa központi és keleti országai között. Európának vissza kellene térni a keresztény gyökereihez és hatékony demográfiai politikát kell folytatnia. A tanács a maga részéről hozzá akar járulni az európai integrációhoz és enyhíteni szeretné a társadalmi feszültséget. Imádkozunk mindazokért – folytatta Ziolkovsky atya – akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek”.

Püspöki csúcstalálkozó az EU soros elnökséget ellátó Szlovákiában

Megelégedéssel nyugtázta a szlovák püspöki konferencia főtitkára, hogy „nagy számban lesznek jelen résztvevők a találkozón: Ez is egy jele az európai püspöki konferenciák elkötelezettségének, hogy a katolikus egyház mind erőteljesebben hallassa a hangját az aktuális problémákra adott válaszaival. Az is jelentőségteljes, hogy a püspökök tanácskozását az Európai Unió állam- és kormányfőinek szeptember 16-ra esedékes pozsonyi csúcstalálkozója előtt tartják közel egy héttel” – hangsúlyozta Anton Ziolkovsky atya, a szlovák püspöki konferencia főtitkára.

(vl)