vissza a főoldalra

 

 

 2016.12.02. 

Magyarországra látogatott az osztrák vezérkarfőnök

Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Othmar Commenda vezérezredes, osztrák vezérkarfőnök. A kétoldalú kapcsolatok építésén túl a látogatás célja az, hogy találkozzon a november elején Magyarországra érkezett osztrák műszaki alegység katonáival, megismerje szállás- és munkakörülményeiket, valamint megtekintse eddig végzett munkájukat.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására érkezett Budapestre Othmar Commenda vezérezredes november 24-én, csütörtökön. A találkozó plenáris megbeszélésének témái között olyan aktuális kérdések szerepeltek, mint a migrációs helyzet, a közös katonai tevékenység értékelése, az együttműködés fejlesztésének lehetőségei, valamint az Ideiglenes Biztonsági Határzárhoz kapcsolódóan Ausztria által küldött műszaki alegység feladatai.

 Az Osztrák Fegyveres Erők katonái november eleje óta tartózkodnak hazánkban, és november 14. óta vesznek részt a munkálatokban. A kontingens elsődleges feladata a határvédelmi bázisok területeinek és a közművek bevezetésének kialakítása, valamint e bázisok kerítéseinek felépítése.

 A megbeszéléseken a felek egyértelművé tették, hogy a migráció kezelése mindkét országot komoly kihívások elé állítja, amelyek megoldása összkormányzati, sőt összeurópai fellépést igényel. A két nemzet közti együttműködés – melynek kézzelfogható eredménye az osztrák műszaki kontingens magyarországi szerepvállalása – egész Európa számára példaértékű.

 A látogatás első napján Hódmezővásárhelyen és Kelebián járt a delegáció. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyájában Othmar Commenda vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnök kíséretében személyesen is meggyőződött a déli határ mentén szolgáló osztrák katonák elhelyezési körülményeiről, majd Kelebián bepillantást nyerhetett a magyar−osztrák közös műszaki munkálatokba.

 A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Othmar Commenda vezérezredes elmondta: „A magyarokkal való együttműködés már-már hagyományosnak mondható. Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek, olyan régi barátok mellett, mint például dr. Benkő Tibor vezérezredes.”

 A látogatás során szerzett benyomások kapcsán hozzátette: „Nagyon nehéz lesz a katonáim számára a hazatérés, mert az imént megszemlélt elhelyezési és munkakörülményeik legalább olyan, ha nem jobb feltételeket biztosítanak számukra, mint amit otthon megszokhattak.”

 

(Honvédelmi Minisztérium, honvedelem.hu)