vissza a főoldalra

 

 

 2016.12.02. 

Középpontban az ígéretes és fenntartható európai mezőgazdaság

Az európai fehérjestratégiára vonatkozó közös jövőképét határozta meg négy ország – Magyarország, Moldova, Bosznia, Észak-Rajna-Vesztfália – agrárminisztere a 4. Duna Szója Kongresszuson. A budapesti eseményen Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte hazánkat. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte. Magyarország mindig arra törekedett, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő – hangsúlyozta beszédében Nagy István.

A biztonságos élelmiszer-előállítás kulcsa egy olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója is sarkallatos pontja – húzta alá a földművelésügyi miniszterhelyettes. Magas színvonalú élelmiszertermékeivel és GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával Magyarország kulcsszerepet játszik az európai fehérjeellátásban.

 A konferencián azt a célt határozták meg, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és hazai hüvelyesekből származzon. Ennek elérésére a takarmánykeverékekhez használt szója mennyiségét csökkenteni, a szója és más fehérjenövények termesztését pedig növelni kell. A fenntartható szója-ellátás iránti elköteleződés magával hozza a vetésforgó használatát, a vidéki területek fejlődését, és a kelet-nyugati irányú integrációt Európában.

 Csak a termőföldek kicsivel több mint 2%-án termesztenek nagymagvú hüvelyeseket Európában – mondta a konferencián a Duna Szója Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gazdák megfelelő támogatásokat kapjanak a hüvelyesek termesztéséhez. A mennyiségi stabilitás, a hozam és a minőség a működő és fenntartható élelmiszeripar feltételei – húzta alá Matthias Krön.

 Az európai mezőgazdaság egyik fő kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök.

 

(FM Sajtóiroda)