vissza a főoldalra

 

 

 2016.12.02. 

Több mint kétezer nyertes a tüzelőanyag-pályázaton

Három éve javulnak a szegénységi mutatók

2289 önkormányzat nyert a Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton, a nyerteseknek február 15-éig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot – tudtuk meg a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától. Pogácsás Tibort arról is kérdeztük, hogy mire kapott hétmilliárd forintos pályázati támogatást több mint 400 kistelepülés.

 Kik indulhattak a Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton?

 – 2011-ben döntött úgy belügyminiszter úr, hogy az 5000 lakosnál kisebb települések számára a tárca alapot hoz létre, és arra pályázni lehet tüzelőanyag vásárlására. A Belügyminisztérium a szükséges pénzt biztosítja, s az önkormányzatoknak kell a szociális rendeletükben megfogalmazni azt, hogy kik nyerhetnek, kik kaphatnak a településen tűzifát. A tüzelőanyagot az önkormányzatoknak kell megvásárolniuk. Még a pályázat kiírása előtt a BM Önkormányzati Államtitkársága egyeztetett az állami erdőgazdaságokkal, és ők 15 ezer forint plusz áfa köbméteráron tudnak keményfát biztosítani. Ennek megfelelően írtuk ki a pályázatot. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatok önrész nélkül pályázhattak a tűzifa értékére, a többinek pedig köbméterenként 1000 forint plusz áfa önrészt kell biztosítania. Tehát az önrész nem jelentős, viszont az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk a szállításról.

 Mit vettek figyelembe az elbíráláskor?

 – A pályázat elbírálásához, illetve a benyújtáshoz is segítséget nyújtott az az igényjogosulti viszonyszám, amit képeztünk. Megvizsgáljuk, hogy egy adott településen mennyien élnek közfoglalkoztatásból, s mennyi a 80 év felettiek száma. Ebből jön létre az igényjogosulti viszonyszám, amihez hozzárendeltük a támogatás mértékét. Arra ügyeltünk, hogy azoknál a településeknél, ahol 25 köbméternél kisebb igény jelent meg, ott mindenki a teljes igényt megkapta, és a 25 köbméter feletti igények esetében történt differenciálás a közfoglalkoztatottak 2015. évi átlagos létszámának a települések aktív korú lakosságához viszonyított arányában. Elsősorban a kistelepüléseket preferáltuk, 2291 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás 6,1 milliárd forint volt, és csak két pályázat nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. A többiek mind nyertek.

 Hol lehetett tűzifára, és hol barnakőszén vásárlásra pályázni?

 – Egyértelmű célunk, hogy a lehető legkevesebb szállítási költség terhelje az önkormányzatokat, ezért ahol keményfa nem érhető el, bizonyos esetekben a lágy lombos tűzifa vásárlását is lehetővé tettük, illetve ahol problémás a tűzifa beszerzése, viszont kis távolságból beszerezhető a barnakőszén, ott megteremtettük ennek a lehetőségét. Az a cél, hogy amennyiben van elég hazai beszerzési forrás, akkor az álljon rendelkezésre. A kőszenet viszont az önkormányzatok számára nagy számban, belföldi forrásból nem lehetne biztosítani. Ezért barnakőszén vásárlására 182 önkormányzat nyert támogatást.

 A nyerteseknek meddig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot?

 – A döntés a minisztériumban megszületett, miniszter úr aláírta a pályázatokat, a pénzt a települések megkapták. S utána a tűzifát folyamatosan vásárolhatják, s a kiszállítás utolsó, elfogadott határideje február 15., az azután kiszállított tűzifára ez a pályázati pénz nem használható fel. A támogatással április 15-éig kell az önkormányzatoknak elszámolniuk.

 Ez a február 15-ei dátum nem túl késő? Hiszen esténként már most is mínuszokat mérnek.

 – Az önkormányzatok, ahogy megkapják a pénzt, megvásárolhatják a tűzifát. Azért célszerű ez a február 15-ei dátum, mert a települések jellemzően saját forrásból is biztosítanak tűzifát, és az is jellemző, hogy ezt nem egyszerre szállítják ki. Fennáll annak a veszélye, hogy ha egyszerre nagyobb mennyiséget szállítanak ki, az nem feltétlen a fűtést szolgálja, esetleg eladják azokat, ezért az önkormányzatok két-vagy három részletben szállítják ki a tűzifát. Minden önkormányzat maga dönti el, hogy előbb saját, vagy a belügyi forrásból szállít. Az a mennyiség, amit a település egy kisebb háztartás esetében egy családnak tud adni a Belügyminisztérium forrásából, körülbelül 1 köbméter, maximum 5 köbméter tűzifa lehet. Tehát egyhavi tüzelőanyagot biztosítunk, számításaink szerint mintegy 180 ezer családnak.

 Tavaly óta nőtt az igényjogosultak száma?

 – A pályázó önkormányzatok száma nőtt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok aktívabban pályáznak, összességében a szegénységi mutatók 2013-tól javulnak.

Másik témánk: hétmilliárd forintos pályázati támogatást kapott több mint 400 kistelepülés. Ők mire pályázhattak?

 – Ezek a kistelepülések önkormányzati feladatellátást ellátó épületek, utak, járdák, hidak, valamint óvodák, iskolák, tömegsport célokat szolgáló létesítmények felújítására pályázhattak. Esetünkben is évről évre visszatérő pályázatról van szó. Tavaly először 3,5, majd végül 4,5 milliárd forintot biztosítottunk erre, idén a pályázat kiírásakor 5 milliárdot, majd később ezt az összeget megemeltük, így 7 milliárdos az összkeret. Több mint 440 önkormányzat jut ebből forráshoz. Kiemelendő, hogy nemzeti támogatásról van szó, s ebben az esetben nem feltétlenül kellenek olyan speciális pályázatírói szakismeretek, amelyek az uniós pályázatokon való eredményes részvételhez általában szükségesek. Az elszámolás is jóval egyszerűbb, mint az EU-s pályázatoknál.

 Mindez azt jelenti, hogy a kistelepülések nehezebben tudják megoldani fejlesztési feladataikat?

 – Az Európai Uniós pályázatok nagyobb volumenűek, többnyire új építést, kapacitásbővítést szolgálnak. Azért szükséges az általunk kiírt pályázat, mert ez nem feltétlenül kapacitásbővítést ír elő, nem kötelező a több gyermek ellátása az óvodában, hanem sokkal inkább a minőségi javítást segíti, adott esetben az energetikai korszerűsítést. Az ilyen feladatokat a kistelepülések saját forrásból nehezen tudják megvalósítani, ezért nagyon lényeges segítség ez a lehetőség a kisebb önerővel rendelkező önkormányzatoknak.

 

Medveczky Attila