vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.05. 

A Most-Híd nem vállalja fel a Csemadok programját, így az az MKP-t támogatja

Csak a Magyar Közösség Pártja vállalja fel a Csemadok programját, így a Csemadok Országos Tanácsa és az Elnökök Tanácsa együttes ülésén nyilatkozatban fejtették ki, hogy az MKP-t támogatja a március 5-i választásokon. "A Csemadok Országos Tanácsa január 24-én Diószegen megtartott ülésén továbbra is kiállt az egységes magyar hazai politizálás megteremtése mellett, azonban ennek hiányában a március 5-én sorra kerülő parlamenti választások alkalmával csak azt a politikai pártot és annak Közös akarat nevű választási listáját tudja támogatni, amelyben teljes mértékben felvállalták a Csemadok programját, céljait és érdekeit" - írták a Felvidék.ma-hoz eljuttatott nyilatkozatban.

Kifejették: "ennek a garanciáját a listán szereplő Csemadok tagok testesítik meg. A Közös akarat listája a közös nyelvet, a közös kultúrát, közös gondolkodást vetíti előre a szlovákiai magyar nemzeti közösség megmaradása érdekében, melynek a Csemadok 65 éve áll szolgálatában.

A Csemadok továbbra is közösségben gondolkodik, és elutasítja az egyéni érdekek mentén működő politizálást, ezért egyöntetűen kiáll az OT január 24-én megfogalmazott kérése és az országos elnök ez ügyben kifejtett igyekezete mellett" - áll a nyilatkozatban.  

Mint ismert, a Most-Híd sajtónyilatkozatot adott ki január 20-án, hogy "Híd sajnálattal tapasztalta, hogy az elmúlt napokban a Csemadok vezetése pártos kijelentéseket tett a szlovákiai magyar sajtóban. A Csemadok küldetése szerint egy minden szlovákiai magyart képviselő szervezet, ezért szerencsétlen helyzetnek tartjuk azt, ha vezetői a szlovákiai magyarok érdekeit személyes politikai ambícióiknak rendelik alá" - írta a Most-Híd a cselekedeteivel ellentétesen Bárdos Gyula kijelentéseivel kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódott pár Most-Hidas és szimpatizáns, akik nem értenek egyet a Csemadok országos elnökségének a döntésével, az ő hangadójuk Farkas Károly, a Most-Híd képviselőjelöltje. További tiltakozók név szerint: Andrisák Viola (Vága), Koller Kinga (Feketenyék), Farkas Károly (Füss), Bocán Ferenc (Nagykapos), Szabó Richard (Vága), Cseh Miklós (Nagykeszi), Bíró Attila (Perbete), Szendi László (Ekel), Váradi Gál Éva (Lúcs), Rajszky Szabó Szilvia (Búcs), Urbán Emőke (Nagykapos), Urbán Csaba (Nagykapos), Óváry Anna (Nagykapos), Tóbiás Csaba (Nagykapos), Kovács Zoltán (Pered), Kiss László (Illésháza), Nyársik János (Illésháza), Nagy Zsolt (Sárosfa), Nagy Melinda (Sárosfa), Kántor Adriana (Felsővámos), Kántor Tibor (Felsővámos), Puss András (Felsővámos), Malinaová Irena (Felsővámos).

Ők azok, akikhez nem jutott el, vagy nem akarják megérteni, hogy a Most-Híd párt nem vállalja fel a Csemadok programját, s nem hajlandó az együttműködésre.

 A Csemadok elnöke, a területi választmányi elnökök és a Most-Híd alelnöke közötti találkozóra ugyan sor került január 11-én, de igazi összefogásról szó sincs. "A Csemadok, akárcsak a Magyar Közösség Pártja, kezdettől az összefogás híve. Örömmel fogadtuk volna például azt, ha a szervezetünk és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala korábbi felhívására reagált volna a Most-Híd, és leült volna tárgyalni az MKP-val egy közös választási lista kialakítása érdekében. Sajnálatos, hogy nem így történt, az összefogást a Most-Híd hiúsította meg" – emlékeztet Bárdos.

„Nagyon remélem, hogy a választásokat követően lesz majd együttműködés, magyar-magyar párbeszéd. S azt is remélem, hogy erősebb, nagyobb csapat lesz majd a parlamentben, amely sikerre viszi ezt a közös ügyet" – szögezte le korábbi nyilatkozatában Bárdos Gyula.

Ehhez viszont az kell, hogy mindkét párt bekerüljön a törvényhozásba március 5-én.

 

Felvidék.ma