vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.05. 

A pénzüzér elégedetlen

A nagy garral beharangozott, Gregor Peter Schmitz készítette Soros-interjút a New York Review of Booksban elolvastuk angolul majd a Wirschaftswochében németül. Beszélj, hadd lássalak, mondja Szókratész! Soros beszélt: nagyon hosszan, hol homályosan hol nyíltan, tele ártó szándékkal. Számunkra újdonság nem volt benne, Orbán Viktor elleni kirohanásainak jegyzéke beszédes, ahogy mondani szokták. Azokat 10 pontban foglaltuk össze:

1. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe.

2.A magyar és keresztény identitás védelme Magyarországon népszerű, ezért nehéz lesz Orbánt leváltani.

3. Orbán a magyar nemzet határait védi egyoldalúan(?) a menedékkérőkkel szemben.

4. A saját hazája problémáját kívánja megoldani, ahelyett hogy más országok problémáit helyezné előtérbe.

5. A magyar emberek védelmét előbbre valónak tartja a Soros szerint vészhelyzetben lévő migránsok védelménél.

6. Orbán álláspontját a magáéval homlokegyenest ellentétesnek tartja, mert ő, Soros György, a veszélyhelyzetben lévő menedékkérők védelmét tartja fontosabbnak, nem a magyarokét.

7. Orbán könnyedén meggyőzte a magyar lakosságot a nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar közvélemény által preferált megoldás Soros szerint az egész uniót veszélyezteti, beleértve a schengeni egyezményt is.

8. Orbán nincs egyedül, maga mellé állította Horst Seehofert, a CSU elnökét.

9. Kaczynski és Orbán, pontosabban a lengyel–magyar barátság sem tetszik Sorosnak.

10. Orbán felismerte, hogy Soros javaslata rossz, annak elfogadása esetén migránsok árasztanák el Magyarországot, tönkretéve ezzel sok egyéb mellett a nemzeti kultúrát is.

Ez nyílt beszéd, pontosabban nyíltan magyarellenes, mint a bevezetőben mondtuk volt, nekünk ez a hang nem okozott meglepetést. Ezen túlmenően Soros a spekulánsguru az interjúban még lazán hazudott néhányat.

Merkelről például ezt állítja:

A migrációs válság esetében jól látta előre, hogy a migrációs válság szétrombolhatja az Európai Uniót, (…) bátor kezdeményezést tett a közhangulat megváltoztatására.

Ezzel szemben az az igazság, hogy nem kis mértékben a kancellár asszonynak köszönhető az, hogy elszabadult vadak csordájaként, mindent letaposva vágtattak nagyrészt Németország irányába a migránsok. S ami a közhangulatot illeti, Angela Merkel szinte egyedül maradt úgy Európában, mint Németországban. Tehát a Sorosnak tetsző megoldások tulajdonképpen senkinek sem tetszenek már Európában.

Schmitznek arra a kérdésére, miként látja a lengyelországi és a magyarországi politikai helyzetet, a következő választ adta:

Azt a fajta színlelt demokráciát állítanák viszsza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Pilsudski marsall Lengyelországát jellemezte. Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság. Orbán már ezt megtette, Kaczynski csak most kezd neki. Nehéz lesz őket leváltani.

Azt mondja Soros György, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Horthy Magyarországát állítaná vissza.

Erre a megdöbbentő és arcátlanul hazug kijelentésre azt tudjuk mondani, hogy Horthy Magyarországát nem hogy Orbán de Csurka István sem akarta soha visszaállítani.

Soros a nemzetek feletti uralom megszerzésében érdekelt, hiába hazudja, hogy ő az együttműködésen és szolidaritáson alapuló rendszerek, valamint a béke és prosperitás híve. A pénzüzér a migránsok kapcsán moralizálásra vetemedett, csak tőzsdei tevékenysége során nem vacakolt soha morális aggályokkal. Mikor egy ízben megkérdezték, miért vásárol olyan részvényeket, amelyek háborús célokat szolgálnak (konkrétan: egy taposóaknákat gyártó cégben lévő befektetéseiről volt szó), azt felelte: mélyen elítéli a fegyverkezést!(?) S hozzátette: a tőzsde amorális, vagyis tisztán pénzügyi dolog, amelyben érzelmeknek nincs helyük.

 

Cz.