vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.05. 

Szlovákia az EU ötödik legkorruptabb országa

A Transparency International évről évre elkészíti a világ országainak korrupciós "rangsorát", melyen Szlovákiának már évek óta bérelt helye van "fontolva haladók" között. Már amennyiben az összehasonlításból nem hagyjuk ki - miért is tennénk ilyet? - Szomáliát, Észak-Koreát vagy épp Afganisztánt, a társadalmi rend és béke ezen aprócska szigeteit. Ha azonban szigorúan csak az EU-27-et tekintjük, azt látjuk, hogy Szlovákiánál korruptabb állam már csak négy létezik, éspedig: Görögország, Románia, Olaszország és Bulgária.

Mindez a Transparency International éves jelentéséből derül ki, amely egy száz pontos skálán osztályozza az országokat. A tavalyi évre vonatkozóan Szlovákia ötvenegy pontot ért el, ami a lista élén álló Dánia 91, Finnország 90 vagy Svédország 89 pontjával szemben igencsak szerény teljesítmény. De legalább nincs egyedül, régióbéli barátai vele tartanak, sőt elmondható, hogy újdonsült történelmi barátjával egyformán korruptak, hiszen Magyarország is ugyanannyi pontot szerzett, mint Szlovákia. Csehország a maga 56 pontjával a 168 tagú világlista 37. helyét szerezte meg, míg a visegrádi négyek közül legjobban teljesítő Lengyelország 62 pontot szerezve a 30. lett.

 Az eredményre Robert Fico is meglehetősen visszafogottan reagált, ami különösen a választások előtti nagyotmondási időszakban már-már furcsának tetszik. A tavalyelőttihez képest szerzett plusz egy pontot fejlődésnek tekinti, mindazonáltal nem elégíti ki, mert "fontos reagálnunk az emberek érzéseire és igényeire" - fogalmazott Fico.

 

szd, Felvidék.ma