vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.10. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 6. száma!

A tartalomból:

A BUDAPEST–VARSÓ TENGELY EGYRE ERŐSEBB (címlapon)

Ugyanezen címlapon vázoltuk fel elsőként még októberben, a Jog és Igazságosság győzelme után, hogy Budapest és Varsó között újszerű együttműködés alakulhat ki. Egy eddig nem látott lehetőségben bizakodtunk, remélve, hogy a menekültválság következményeként szorosabban együttműködő V4-ek közül a legnagyobb népességű, gazdasági és katonai erejű Lengyelország, valamint a legstabilabb és legprogresszívabb politikai vezetésű Magyarország irányításával egy majd 70 milliós tömb jöhet létre Európa szívében. Reményünk azóta valósággá vált, ezer éves barátságunk hétfőn újabb megerősítést nyert politikai szinten, amikor hazánkban járt a lengyel miniszterelnök asszony, Beata Szydlo. A tárgyalásokon Orbán Viktor történelmi szövetségként jellemezte a lengyel–magyar kétoldalú kapcsolatokat és biztosította a lengyel kormányfőt, hogy hazája számíthat Magyarország szolidaritására, érje őket bármilyen kettős mérce Brüsszelből. Mire Beata Szydlo köszönetét fejezte ki és biztosította hazánkat Lengyelország mindenkori gazdasági és politikai támogatásáról.

 Csurka István: ÖN ANTISZEMITA? (2.oldal)

A Néhány gondolat című tanulmányom megjelenése után újabb, az Ébresztő magyarság! ellenire épülő hajsza indult ellenem. Az Ébresztő című, jönnek a Kun Bélák tartalmú, tíz perc időtartamú jegyzetre több száz elítélő glossza, jegyzet, támadás jelent meg a fővárosi lapokban és a vidékiekben, s természetesen abban a rádióban is, amelynek egyik fő műsoraként jegyzetem elhangzott. Az Aczél-kör megmozdult, mert találva érezte magát. Mivel pedig ellenségeim meglátták, hogy gondolataimnak táborszervező erejük van, az üldözés kiterjedt híveimre, és valójában az egész nemzeti oldalra is. A rendszerváltás eredeti felfogása és követelményei mellett kitartó réteg már korábban is útban volt, de üldözni, elbocsátani, elbocsátással fenyegetni ekkor kezdték. A magyarellenességnek, amelyet nemzeti jelszavak és sűrű kopjafaállítások takartak el, hirtelen nemzetközi kiterjedése lett. A sajtókampány pontosan az Ébresztő, magyarság! ellenében használt sablonokra, és elsősorban az antiszemitizmus vádjára épült. Azt használták ki, hogy a Néhány gondolatot már az az író írta, akit 1990 tavaszán, még a választások előtt a magyar sajtó és a vele egy húron pendülő, pontosabban ezt a sajtót kezében tartó nemzetközi erő egyszer már antiszemitának minősített. (2006.)

 A ZIKA VÍRUS (3.oldal)

Azt állítja a ballib sajtó, hogy az ellenzék unalmas, képtelen felhívni magára a közvélemény figyelmét. Mi ezt határozottan cáfoljuk. Bizonyítékként Bokros Lajos gusztusosnak nem minősíthető fél évvel ezelőtt mondott szavait idézzük: gombának érzi magát, sötétben tartózkodik és szart eszik. Nem állítjuk, hogy nem jöttünk zavarba és nem növekedett bennünk az aggodalom mióta az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén tartott tanácskozása után globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika miatt. Mit kell tudni a vírusról? Magyarországon is tartanunk kell a fertőzéstől? Kérdezzük aggodalommal telve, mert azt hallottuk, hogy emberről emberre is terjedhet a kór. 1954-ben, mikor Bokros Lajos született, más volt a protokoll. Akkor nem volt szűrés, de ha igaz a hír, mely szerint emberről emberre is…

 Van-e terrorveszély? (3.oldal)

Van-e terror veszély? Az ATV-ben megszólaló szerint természetesen nincs terrorveszély nálunk, ahogy migránsok sem léteznek. Már a szemének sem hisz, csak a vak hit vezérli és a bolsevik bosszúvágy. Nézzük csak ki ez a hajt hatatlan megszólaló. Ő Heller Ágnes, Lukács György (Löwinger György Bernát) híve és tanítványa. Lukács, az 1919-es, sokak szerint csak „patkánylázadás”-nak nevezett Tanácsköztársaság idején a terror alkalmazásának egyik legelszántabb képviselője, a Vörös Hadsereg politikai biztosaként többszörös gyilkos, akinek az értékrendjében az erőszak általános érvényű volt. (…) Heller mindig a kommunista elnyomás ellen volt, és a liberális demokrata gondolkodás, és a nyitott, és demokratikus társadalmak híve volt. Csak magunkat hibáztathatjuk, hogy eltűrtük egy ilyen személy sértegetéseit.

 A felsőoktatási stratégia végrehajtásának fontos eleme a bérrendezés (5.oldal)

A magyar tudomány eredményeit külföldön is meg kell ismertetni

A kormány a jövedelmek rendezése mellett lényeges kérdésnek tartja az oktatási-kutatási feltételek javítását is. Ezért az idei évtől jelentős összeget fordítanak a hallgatók kutatási munkájának támogatására, jövőre pedig növekednek az oktatók kutatói tevékenységére fordítható források is – közölte Palkovics László államtitkár, s hozzátette: számos ösztöndíj és általában a tanulás költségeit csökkentő megoldás érhető el a hallgatók számára.

 Hol az igazságszolgáltatás mostanában? (6.oldal)

Ebben a súlyos migrációs helyzetben meghozott szigorított jogszabályainkat nem akarják alkalmazni a bírók, hanem helyette külföldre szaladgálnak, és ott feljelentik a magyar államot

A Veszprémi Törvényszék első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. Hagyó Miklós pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Németh Szilárd országgyűlési képviselő szerint joggal háborítja föl az embereket mind a vörösiszap-katasztrófa ügyében meghozott felmentés, mind a maffiafőnök felfüggesztett szabadságvesztése.

 Mi a véleménye az ítéletről a Fidesz frakciójának?

 – Az egyéni bírósági ítéletekbe a törvény szerint nem avatkozhat be sem a szaktárca, sem a parlament, sem a frakció. Az, hogy gyakorlatilag egy korrupt szocialista politikust ilyen alacsony büntetéssel „jutalmaznak”, az, hogy a tíz ember halálát, 300 családi ház tönkretételét, több száz sebesültet okozó vörösiszap-katasztrófánál a Mal Zrt. korábbi első számú vezetőjét – aki szintén szocialista kapcsolatokkal rendelkező milliárdos – és a többi tizennégy vádlottat felmentik, vagy hogy ebben a súlyos migrációs helyzetben meghozott szigorított jogszabályainkat nem akarják alkalmazni a bírók, hanem helyette külföldre szaladgálnak, és ott feljelentik a magyar államot, és arra kérik az érintetteket, hogy ne kelljen használniuk a megszavazott törvényeket, mind arra utal, hogy valami nincs rendben az igazságszolgáltatás területén.

 Märle Tamás. Kinek kedvez a kétsebességes Európa? (7.oldal)

A kérdést úgy is feltehetnénk: kinek kedvez az Európai Unió jelen helyzetében? Pontosan azoknak, akik mag-Európával, kétsebességes Európával és mini-Schengennel fenyegetőznek. Németország, Franciaország, a Benelux államok és liberális szószólóik szerte a világban, úgy tudnak beszélni, mintha számukra teher volna a kelet-európai államok uniós tagsága.

Tagadhatatlan, hogy számos építkezés és a gazdasági növekedés jelentős része az uniós pénzeknek köszönhető. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy uniós tagságunkból legalább ekkora hasznot húznak a fentebb említett államok is. Az 1987-ben kezdődött ún. önprivatizáció idején, az újonnan létrejött cégek általában külföldi kézbe kerültek. Ezzel együtt egyre nagyobb teret nyertek az országban a német vagy francia multik, és pont ezek a külföldi tulajdonban lévő vállalatok azok, amelyeknél landolnak az uniós pénzek legtöbb esetben. 2004-ben tőkeszegény volt az ország, nem tudták a magyar vállalkozások lehívni az uniós pénzeket, és azóta is alig javult a helyzet, vagyis az uniós pályázatokból rengeteg esetben nem a magyar gazdaság profitál. Nem is jótékonysági akció keretében vettek be minket az EU-ba.

 A kőbányaiak már büszkék városrészükre (7.oldal)

Soha annyi fejlesztés nem indult kerületünkben, mint 2015-től

A Magyar Fórum felkeresésére Kovács Róbert polgármester beszélt a lokálpatriotizmus megerősödéséről, a már megvalósult, és tervbe vett fejlesztésekről, a közbiztonság helyzetének javulásáról, a szociális védőháló erősítéséről és az egészségtervről.

 Gulag-emlékmű épül Budapesten

Be kell szüntetni a kettős beszédet és a kettős mércét (8.oldal)

A Gulág Programiroda által szervezett megbeszélésen vettek részt történészek, politikusok, színművészek, építészek, közéleti személyiségek az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményében január 27-én, Budapesten. Menczer Erzsébet a Szorakész elnöke lapunk megkeresésre azt nyilatkozta: annyira agyonhallgatott történelmi korszakról van szó, hogy mikor végre beszélhetünk róla, és feltárjuk a tényeket, megemlékezünk az áldozatokról, akkor kötelességünk olyan méltó emlékművet fölállítanunk, amellyel a társadalom nagy része egyetért.

 Cél a közétkeztetés minőségének javulása (9.oldal)

A helyi termelők áruit fel kell használni a menzákon

A közétkeztetésben jó minőségű, hazai és helyi alapanyagokat kell felhasználni, és a szolgáltató kiválasztásánál, a beszerzéseknél nem csupán a gazdaságossági szempontokra kell tekintettel lenni – közölte Zsigó Róbert államtitkár, s hozzátette, hogy a magyaros, hagyományos ételeket is el lehet készíteni jól megválasztott technológiával úgy, hogy azok kielégítsék a mai kor követelményeit és ízletesek is legyenek.

 Interjú Bolba Lajos karnaggyal, zenei szerkesztővel (10.oldal)

Amikor 1945-ben rám lőttek, fájt egy kicsit. Ott a golyó, betokosodott, akkor nem vettük ki. Jártam cseh, német és szlovák elemibe is. A cseheknél folyton kaptam a körmöst, amiért meg mertem szólalni magyarul, mert nem tudtam csehül. Mondtam is a szüleimnek, hogy magyar iskolába akarok járni. Elküldtek a Késmárkról 380 kilométerre fekvő Pozsonyba, egy internátusba. Ott magyar iskolába jártam első polgáriba,és akkor jött egy gölnicbányai barátom, aki szintén ott volt az internátusban. Felvetette a kérdést: „Nekem a szüleim azt mondták, menjek gimnáziumba. Most van éppen a különbözeti vizsga. Nem akarsz elkísérni?” Elkísértem. Álltunk a folyóson, jött a pedellus és lökdöste be az embereket. Engem is belökött. Engem felvettek, a barátomat nem, pedig nem is akartam gimnáziumba menni. Az 1944-es, első pozsonyi légitámadás alkalmából kibombáztak bennünket. Akkor áthelyeztek minket éjszakára egy másik magyar internátusba. Másnap mindenkit hazaküldtek. Felkerültem a Tátrába, apám ott volt séf a Palace-ban. 1944-ben elmentem a Palace-ba liftesnek. Ott sok mindenkivel találkoztam. Például Lónyay gróffal, és Mezey Mária színésznővel. Késmárkra visszatértem, de oly mértékű lett a magyarüldözés, hogy kimentem az utcára, a templomkertbe, és ahogy szedtem a füvet, kaptam egy lövést. Sejtem, hogy ki volt… Ebből elegem volt, Magyarországra költöztem. Aztán, amikor átjöttem 1945-ben, beiratkoztam a Berzsenyi Dániel gimnáziumba. Apám nem jöhetett, mert elvitték az oroszok. A szlovákok ugyanis azt mondták, hogy az összes magyar fasiszta, ezért összefogták a férfiakat. A mai napig őrzöm azt a mozijegyet, amin az a dátum szerepel, amikor édesapám hazajött.

 Mi is az a Spinto? (11.oldal)

Kinek az ötlete volt a Spinto Operatársulat létrehozása? – kérdeztük Kecskeméti Róbertet a társulat művészeti vezetőjét, szinte mindenesét, hiszen az interjú előtt megbizonyosodtam róla, hogy ő intézi a próbák egyeztetését, sőt még a technikai felszereléseket is ő szerzi be. Magánszínház lesz a Spintóból. Nem csak énekeseket, hanem színészeket is alkalmazunk. Úgy kell elképzelni, hogy a Spinto egy többtagozatos színház, amely elsősorban operát szeretne játszani. Azonban művészeink sokoldalúsága magában hordozza a minőségi operett, musical és prózai előadások, illetve fellépések létrehozásának lehetőségét, sőt esetenként igényét is. Sőt még „három tenor”-műsort is szeretnénk csinálni. Nagyon lényeges, hogy olyanok jelentkezését várjuk, akik színészileg is megállják a helyüket.

 Märle Tamás: Az áltörténész és Hóman Bálint (12.oldal)

Több évtized után, 2015 elején végre rehabilitálták Hóman Bálintot, majd úgy nézett ki, hogy szobrot is állítanak a tiszteletére Székesfehérváron. El is kezdődött a befeketítése, amelyben élen jár a liberális áltörténész, Ungváry Krisztián. Érdemes fellapozni a Rubicon februári számát többek között Ujváry Gábor Történettudomány vagy törvényszék? c. írása miatt. A Horthy-kor kiváló kutatója ugyanis rámutat arra, hogy milyen szemenszedett hazugságokkal, csúsztatásokkal és hamis adatokkal ferdíti el Ungváry Krisztián a történelmet és sározza be Hóman Bálintot. Az áltörténész már a Horthy-korszak mérlegét is egyedül a zsidókérdést vizsgálva vonta meg, Hóman Bálint ügyében sem tesz másként. Ungváry túlszárnyalja az 1946-os álláspontot is, az egykori kiváló történészt és politikust a holokauszt egyik előidézőjének nevezi. Felkészületlen diák nem tudná ilyen magabiztosan félremagyarázni a történelmet, azonban Ujváry Gábor írásában tényekkel, idézetekkel és számos adattal cáfolja meg Ungváry hazugságait.

 Kommunista eredetű a finanszírozási rendszer (12.oldal)

Az elvett ingatlanokból, földterületekből az egyháznak 60 éven át semmilyen bevétele nem származott

Fazekas László felvidéki református püspök a vagyon-visszaszolgáltatással kapcsolatban kijelentette: több mint 700 hektár földet és 60-62 épületet a Benes-dekrétumok alapján koboztak el a református egyháztól, s még nem kerültek vissza.

 Szűcs Balázs atya: Böjt (13.oldal)

Manapság nagy divatja van a méregtelenítő kúráknak, a léböjt kúráknak. Sokan áldoznak nem keveset azért, hogy szervezetüket megtisztítsák a káros anyagoktól. Az egyházban már hosszú-hosszú ideje él a böjti időszak. Adventet kisböjtnek is hívták, a húsvét előtti 40 napot pedig nagyböjtnek nevezték el. Mit jelent a böjt? Mi az értelme? Semmiképpen nem azt jelenti, hogy valakinek az elgondolása miatt vállaljunk bármiféle önmegtagadást teljesen öncélúan. A böjt mindenekelőtt magunkkal szeretne szembesíteni, és azt szeretné szolgálni, hogy induljunk az elmélyülés útján, ahol szembesülhetünk erősségeinkkel, gyengeségeinkkel és meghozhatjuk azokat a lépéseket, melyek a növekedésünkhöz szükségesek.

 Kevesebb állami támogatás Hargita megyének (14.oldal)

A kormányzati megszorítások ellenére sem bocsátunk el senkit

A tavalyinál kisebb éves költségvetéssel számolnak 2016-ban az erdélyi megyei önkormányzatok: a visszaesés egyik oka, hogy erre az évre jóval kevesebb vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió, amely 2015-ben számos költséges nagyberuházást finanszírozott. Borboly Csaba tanácselnököt a „szükségköltségvetésről”, a hitelállományról, és a hivatal működési költségeinek csökkentéséről kérdeztük.

Csorja Gergely: A JÓ TÖRTÉNELMI MINTA (19.oldal)

Körvonalazódik valamiféle közép-kelet-európai tömb létrejötte és Magyarországon előkerült az oktatás kérdése. A két esemény közös halmaza felveti a történelmi jelentőségű kérdést, hogy az oktatás segítségével hogyan győzhetjük le tartósan a térség államai és népei között kialakult mély érzelmi ellentétet. A megoldást ott találtam meg, ahol a legkevésbé számítottam rá. A második bécsi döntés után, amikor a Felvidék és Észak-Erdély visszakerült magyar fennhatóság alá, Teleki Pál kezdeményezésére 1940 őszén több konferenciát hívtak össze, melyek eredményeként jelentős joganyag született. A joganyag szabályai közül ki kell emeljük – Szavári Attila nagyszerű munkája, Teleki Pál Erdély-politikájáról: értekezletek Erdélyben alapján – a magyar állam korát megelőző nyelvpolitikáját.

 Most érdemes előfizetni!

Keresse a heti Magyar Fórumot február 4-étől az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

Számlaszám:

11712004-20341426-00000000

Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Számlavezető:

OTP Bank Zrt.

SWIFT (BIC) kód:

OTP V-HU-HB

IBAN-szám:

HU36117120042034142600000000

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. februárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.