vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.05. 

Támogatás az élelmiszer-ipari cégeknek

Elsődleges célunk a vidéki foglalkoztatottság növekedése

Február 15-étől lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszer-ipari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – közölte Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 300 és 151 milliárd forintos támogatásról is olvashatunk. Mi a két kiírás közti különbség, és kik jelentkezhetnek rájuk?

 – Nincs szó két kiírásról. A kormány a 2014 és 2020 közti EU-s fejlesztési időszakban, 300 milliárd forintot kíván fordítani az élelmiszer-ipari ágazatra. Ezt különböző uniós forrásokból tudja véghezvinni, amelyből a Vidékfejlesztési Program mintegy 206 milliárdos forrással rendelkezik. Ebből a forrásból most hirdettünk meg 151 milliárd keretösszegű kiírást. A fennmaradó 55 milliárd forintot a borászatra, az élelmiszer-ipari innovációra, valamint a rövid ellátási láncokhoz – termelői piacok és más közvetlen értékesítési csatornák – kapcsolódó élelmiszer-ipari fejlesztésekre kívánjuk fordítani. A 300 milliárd forintból a fennmaradó forrás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (Ginop) áll rendelkezésre. Az EU-s támogatásokon túl, tekintettel arra is, hogy az élelmiszer-ipari nagyvállalkozások a magas foglalkoztatottság miatt nem jogosultak az uniós forrásokra, ezért a kormány a nemzeti költségvetésből mintegy 15 milliárd forintot biztosít az idén összességében, köztük az élelmiszer-ipari cégek finanszírozására. A Miniszterelnökségen tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra nemcsak mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, de a pályázat legfőbb nyertesei a gazdák. A nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozók közül csak azok a mikro- és kisvállalkozások juthatnak hozzá ehhez a támogatáshoz, akik teljesen lezárt pénzügyi évvel rendelkeznek.

 Milyen fejlesztéseket valósíthatnak meg ebből a 151 milliárdos keretösszegből a gazdálkodók?

 – A mezőgazdaságból élő vállalkozások ebből minden olyan fejlesztést képesek megvalósítani, ami azt a célt szolgálja, hogy az alapanyagot feldolgozott formában tovább tudják értékesíteni. Ez természetesen technológiai fejlesztés. Az ehhez szükséges beruházásokat tudjuk ebből a keretből támogatni. Legyen az akár egy termeléshez kapcsolódó új eszköz, gép beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, a tevékenységeket szolgáló épületek, építmények kivitelezése, az anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, csomagoláshoz kapcsolódó eszközök beszerzése. Azon túl, hogy új kapacitások jöjjenek létre, szintén fontos cél, hogy a már meglévő vállalkozások is pályázhassanak olyan forrásokra, amelyek segítségével a környezeti erőforrás hatékonyságát képesek megcélozni például az energiatakarékos, a víztakarékos vagy a környezetterhelést egyéb módon csökkentő rendszerek bevezetésével, megújuló energiaforrások alkalmazásával. Ez egy komplex program, amelyben minden ilyen irányú tevékenységet támogatni tudunk. Az igényelhető támogatás mértéke 50 százalékos. Tehát, ha ezt a forrást lehívja az ágazat, az azt is jelenti, hogy legalább 300 milliárdos élelmiszer-ipari beruházás valósulhat meg a következő években.

 Ez a kiírás mennyiben járul hozzá a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez, és ezzel elérhető, hogy kevesebben költözzenek a nagyvárosokba?

 – Elsődleges célunk a vidéki foglalkoztatottság növekedése, és ezt úgy szeretnénk elérni, hogy azokat az ágazatokat támogatjuk kiemelten, amelyek potenciálisan biztosítják a munkahelyteremtést. Ilyenek a mezőgazdaságban az olyan munkaigényes ágazatok, mint a kertészet, a zöldség- és gyümölcstermesztés, az állattenyésztés, és ehhez kapcsolódóan az élelmiszer-feldolgozás. Hiszen az új feldolgozóüzemek létrejöttével új munkahelyek jönnek létre. A pályázati felhívásában meg is követeljük, hogy a beruházás, illetve a tevékenység megvalósítása során, a kötelezettségvállalási időszakon belül a foglalkoztatottak száma nem csökkenhet, s aki pedig új munkaerőt képes felvenni, többletpontot kap az elbíráláskor.

 

Medveczky Attila