vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.12. 

Nem lesz menekülttábor Tasnádon

Nem lesz menekülttábor Tasnádon sem, a lakosság nyomásának engedve megváltoztatta ugyanis terveit a belügyminisztérium, jelentette be Vasile Mitrasca polgármester. Mitrasca elmondása szerint a lakosság körében végzett felmérések szerint a tasnádiak 95%-a ellenezte, hogy menekülteket telepítsenek az alig 6700 lakosú kisvárosba. A helyiek – nyilván saját konfortérzetük és biztonságuk mellett – elsősorban azért aggódtak, hogy a menekültek betelepítése visszavetné az idegenforgalmat a termálvíze miatt népszerű településen. Tasnádot ugyanis évente mintegy 250 ezren keresik fel strandja miatt.

A polgármester az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a belügyminisztérium részéről úgy értesült, a kormány elállt eredeti tervétől, a menekültszállásnak kinézett egykori laktanyában pedig inkább rehabilitációs központot hoznának létre a belügyminisztérium struktúrájában dolgozók pihentetése, üdültetése érdekében.

 Mint emlékezetes, Petre Toba belügyminiszter december közepén jelentette be, hogy a már meglévő hat menekülttábor mellett további hármat alakítanak ki Romániában – ezek egyike lett volna Tasnádon. Néhány napon belül ez már a második olyan menekülttábor, amelynek kialakítását megakadályozta a népakarat Szatmár megyében: Nagymadarászon egy jezsuita alapítvány látott volna el néhány családot – a falubeliek itt is felháborodtak, a terv pedig dugába dőlt.

 

Kocsis Zoltán

szatmar.ro