vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.12. 

Összefogdosásdi

Polgármesterjelöltet keres a néppárt Csíkszeredában. Hirdetést is közzétett, hogy jelentkezzenek azok, akik érdemesnek tartják magukat erre a tisztségre. A demokratikusnak tűnő eljárás tragikomikuma sajnos az erdélyi magyar közösség politikai kiábrándultságának is a tükre. Talán a túlbuzgó korrupcióellenes ügyészek is megfélemlítették a városvezetői vágyak dédelgetőit.

Tény, hogy a magyar pártok holdudvarában sem nyüzsögnek olyan gazdasági, jogi, netán közigazgatási ismeretekkel felvértezett értelmiségiek, akik sikeresen pályázhatnának az önkormányzati tisztségekre. Kifogyott az utánpótlás? Nem hinném. Sokkal inkább az a gond, hogy leértékelődött ez a közszerep. Szitokszóvá degradálódott a politikusi megnevezés. Mert sokan közülük nem tudtak ellenállni a kísértésnek. A besározottakon kívül – akik látványosan vagyonosodtak, hihetetlen ugrásokkal szökdécseltek felfele a szamárlétrán, családtagjaiknak osztották le a közintézmények zsíros állásait – természetesen voltak, akik gerincferdülés nélkül megúszták a közigazgatás vitustáncát. Ők vannak többségben. Reméljük.

 A közelgő önkormányzati választáson nagyon sok ismeretlen név kerül majd a cédulákra. Sok minden befolyásolja, melyikre kerül majd érvényes pecsét. Elsősorban az, hogy a jelöltállítás átlátható módon, demokratikus eljárással történjen. Marosvásárhelyen ez ideig a magyar közösség polgármesterjelöltjének kiválasztása többé-kevésbé eleget tesz ennek a kívánalomnak. Volt előválasztás, és győzött Soós Zoltán. Ebben ki is fulladt a nagy összefogás lendülete. Ráadásul a győztes fő vetélytársát, Portik Vilmost a pártvezetés büntetésből (?) leváltotta tisztségéből. A futottak még kategóriára nincs miért sok szót vesztegetni.

 Tény, hogy egyetlen magyar kis párt sem képes szavazathozó, hiteles személyiségekből álló önkormányzati csapatot összeállítani. Négy év óta csak romlott a megítélésük. Sajnos, az RMDSZ is veszített hiteléből az elmúlt években. A megújulás, fiatalítás megyei, városi szinten nem eredményezett egy dinamikusabb, a közösség életében cselekvőbben részt vállaló szervezetet. Ez nagymértékben a régi csapat hibája is, mivel ők telepítették kiválasztottjaikat az önkormányzati székekbe. Mind a helyi, mind a megyei tanácsba. A mostani vezetőség a nyilvánosságot kizárva mintha folytatni akarná ezt a gyakorlatot. Válogatnak a saját bizalmi embereik között? Osztogatják már a befutó helyeket? Vagy netán apróhirdetésben keresnek majd jelentkezőket?

 A mi bizalmunkat csak akkor nyerik el, ha a jelöltállítások nyilvánosan, jól meghatározott kritériumrendszer szerint történnek. Így köthetnének egy valós összefogáspaktumot velünk, választópolgárokkal.

 

Karácsonyi Zsigmond

e-nepujsag.ro