vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.12. 

Ferenc pápa az olasz bioetikai bizottsághoz: az embrió nem árucikk

A tudomány soha ne éljen vissza az ember feletti hatalmával – buzdította Ferenc pápa az olasz bioetikai bizottság tagjait a vatikáni audiencián január 28-án, csütörtökön. Az embert mindig mint célt kell szolgálni, soha sem kezelendő eszközként. Különleges gondoskodással és figyelemmel kell fordulni a leggyengébbek és a leghátrányosabb helyzetben élők felé, akik nem tudják hallatni hangjukat. Ezen a területen az egyházi közösség és a civil társadalom az együttműködésre kapott meghívást. Az egyház támogatja a civil társadalomban az igazság és a jó kutatását az összetett emberi és etikai kérdések terén.

Az összetett bioetikai problémák kutatása kapcsán a Szentatya megállapította: nem könnyű és nem mindig sikerül gyorsan harmonikus álláspontra jutni. Ehhez alázatra és realizmusra van szükség. Nem kell félni a különböző álláspontok ütköztetésétől. A kutatás végén az igazságról tett tanúságtétel azonban hozzájárul a lelkiismeret érlelődéséhez.

 A bizottság munkájáról szólva Ferenc pápa azzal a kéréssel fordult a testület tagjaihoz, hogy foglalkozzanak a környezeti pusztulás okaival is. Dolgozzanak ki irányvonalakat a biológiai tudományok terén, amelyek ösztönzik a megőrzést és a környezetvédelmet. Végül nagyobb erőfeszítést kért a nemzetközi véleménycsere érdekében a biológiai és orvosi tevékenység lehetséges harmonizálásáról. Olyan szabályokat kell kialakítani, amelyek elismerik az alapvető értékeket és jogokat.

 

Forrás: Vatikáni Rádió