vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.12. 

Palcsó Attila: A CEC-ben hangot adhatunk a felvidéki magyarságot érintő problémáknak is

A Szlovákiai Református Egyház (SZRKE) Zsinatának külügyi tanácsosává választották Palcsó Attila hetényi lelkipásztort. Új – hat évre szóló – megbízatásáról a Pátria rádió Világosság című műsorában beszélt. A SZRKE vezetésének munkáját négy zsinati tanácsos segíti: a főtanácsos mellett egy jogi, egy külügyi, valamint egy missziói tanácsos. Palcsó Attila külügyi tanácsosként az egyház nemzetközi kapcsolataiért felel.

„Elsőrendű feladatom, hogy a nemzetközi egyházi szervezetekkel tartsam a kapcsolatot – ezen belül is leginkább a német és az angol nyelvterületeken működő partnerszervetekkel, egyházakkal, alapítványokkal" – számolt be Palcsó Attila.

 Elmondta, több olyan európai szervezet is van, mellyel napi kapcsolatban állnak. A legszorosabb együttműködést a mintegy 150 millió keresztyén embert tömörítő Európai Egyházak Konferenciájával (CEC) ápolják.

 „Egyházunk aktív tagja a CEC-nek: 2015-ben is rendszeresen részt vettünk a CEC különböző konferenciáin, több lelkészünk is volt kiküldetésben a szervezetnél" – tette hozzá.

 A CEC-ben nyolc bizottság működik, az emberjogi bizottságba beválasztották Palcsó Attilát is. Megbízatása hat évre szól. A bizottságban lehetőségünk van arra, hogy megfogalmazzuk – akár egyházi, akár a magyarság vonatkozásában – azokat a sajátos problémákat, amelyek minket, felvidéki magyarokat érintenek – mondta el Pátria rádió műsorában a külügyi tanácsos.

 

Felvidék.ma