vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.12. 

Tíz emberélet

2010. október 4-én 12.05 és 12.25 perc között a MAL Zrt. Ajkai Timföldgyára 10-es zagytározójának északnyugati sarkánál a gát átszakadt. 700 000 köbméternyi 13-as Ph értékű nátronlúgtartalmú vörösiszap ömlött ki. A bőrre vagy nyálkahártyára jutott lúg maró hatása miatt a károsított szövetek begyulladtak. A lúggal érintkezett szövet elhalt, helyén kimaródó fekély keletkezett. 10 km2-es területet öntött el. Kolontár felét, Devecser egyharmadát. A szennyes, mérgező árhullám két méter magasra csapva sodort el mindent, ami az útjába került, beömlött a Torna-patakba, a Marcalon keresztül eljutott a Rábába, onnan a Mosoni-Dunába és a Dunába.

2010. október 4-én egy 28 éves, négy gyermekes anya a két kisebb gyerekkel, hároméves és 14 hónapos kislányával volt otthon. Férje, aki a déli órákban tért haza, robbanást hallott, kiment a ház elé, s azt látta, hogy vörös ár tart a ház felé.

A házba betörő vörösiszap elől menekülni próbált a család, a két kisgyermeket azonban az ár kiragadta az édesanya karjából. A hároméves kislányt sikerült kihúzni a vörösiszapból, s egy, az áron úszó ágyra dobni, a kisebbet azonban elsodorta az áradat.

A család, miután több órát töltött a vörösiszapban, a padlásra menekült, onnan a kislányt, aki nyelt az iszapból, tűzoltók, rendőrök mentették és vitték kórházba.

A házaspár testének több mint hatvan százalékán szenvedett égési sérüléseket, kislányuknak a nyelőcsöve és a szeme károsodott. A fizikai sérülésen túl, kicsi lányuk elvesztését lelkileg képtelenek feldolgozni. Ez csak egy történet a családi tragédiák sorából. Felelős az elsőfokú bíróság ítélete szerint nincs. Minden korábbi vádlott felmentve.

Az ítélet hallatán az jutott eszembe, hogy vigyázó szemeit a Hóman szobor ügyében rajtunk tartó Obama elnöknek erről mi a véleménye?

 

Cz.