vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.24. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 8. száma!

A tartalomból:

EURÓPA NAGY BAJBAN VAN (címlapon)

Ezért több mint érthetetlen a France Inter rádiónak adott elnöki interjú, mely szerint Hollande kizáratná az Európai Unióból a szerinte szélsőséges jobboldali kormányokat

Francois Hollande francia elnök sajátos demokráciafelfogása szerint, amint a balliberálisokat végképp megutálja a nép, és nem akarja többé kormányon látni őket, akkor azzal az országgal szemben már nem irányadó a „demokrácia mint alapérték” tisztelete, hanem felül kell bírálni a választók akaratát. Ez esetben nem számít a nép, nem számít a demokrácia sem. Hollande a France Inter rádiónak adott interjúban vélte úgy, hogy büntetni kellene azokat az országokat, amelyekben a jobboldal választást nyerve kormányra jut. „Európa ilyen irányú fejlődését büntetni kell, esetükben fontolóra kell venni az Európai Unióból való kizárást is, annál is inkább, mert az Európai Uniónak minden szükséges jogi eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy kizárjon egy tagállamot”. Elismerte, hogy erre még nem volt precedens. Hollande az interjú során azt mondta, hogy: „Nem történhet meg, hogy Európa védőháló maradjon, ha egy országban sérül a média szabadsága és az emberi jogok”, szerinte az ilyen tagállamot egyszerűen ki kellene zárni.

 Csurka István: Emlékezet és lelkiismeret (2.oldal)

Ma ellenzékben is a hatalom nagyobbik részének birtokosai: sajtó, gazdasági társaságok, bankok

Három jelképes erejű, ok-okozatilag össze ugyan nem függő, mégis nyilvánvalóan egy tőről fakadt esemény történt az elmúlt napokban. A magát immár demokratikusan baloldalként „tételező” – az idézőjel csak egy ártatlan magyartalanság, és mint ilyen, Lukács Györgyre hivatkozás – MSZP vezetői hevesen tiltakoztak a február 25-én megtartott kommunizmus áldozatai emléknapon az Országgyűlésben elhangzott Wittner Mária- és részben a Balázs Piri László-beszéd ellen. Ettől való elhatárolódásra szólították fel a köztársasági elnököt. Még csattogtak az elhatárolódást követelő vörös zászlók a tavasz eleji szélben, amikor a Mazsihisz kurátora, Benedek István Gábor kék-fehér izraeli zászlók alá hívta meg a Magyar Rádió elnöki székének várományosát, Marinovich Endrét, valamint a Rádió hangadó balliberális, volt kommunista vagy ma is SZDSZ-es és ma is vezető munkatársait. A cél Marinovich meggyúrása, megfenyegetése, de legalábbis elbizonytalanítása, és ebből következően saját pozícióik megőrzése volt. A harmadik találkozó Párizsban esett, illetve éppen hogy nem esett meg. A zámolyi romák ugyanis, akiknek a számláját most már nemcsak egy zámolyi gyilkosság, hanem valószínűleg egy áltemetés, Krasznai Ibolya kanadai halottnak nyilvánítása is terheli, nem engedték be a Bourbon-palotában tartott sajtótájékoztatójukra a Borsodból odaérkezett ellenromákat, hanem megelégedtek annak a kommunista francia nemzetgyűlési képviselőnek és zöld baltársának a társaságával, akik a sajtókonferenciát megrendezték számukra. (2001)

 Lengyel–magyar (3.oldal)

A Nagy Kázmér által 1364-ben alapított, 1400-tól teológiai fakultással is rendelkező krakkói Jagelló Egyetem kiemelkedő szerepet töltött be a magyar értelmiség képzésében. Jeles szerzők írásaiból egyértelműen kiderül, hogy a nagy múltú univerzitás létrejöttétől 1558-ig (a magyar bursa fennállásáig) mintegy négyezer magyarországi hallgató látogatta az egyetem karait. Köztük észak-magyarországi, erdélyi, hódoltsági, sőt horvátországi diákokat is találunk, akik – a fenti időszakban – az egyetemre beiratkozott hallgatók 18-20 százalékát tették ki. A XV. században a krakkói egyetemen tanult magyarok közül 390-en szereztek bakkalaureátusi titulust, 79-en pedig a magiszteri vizsgát is eredményesen tették le. Figyelemre méltó, hogy 1491-ben a felavatott tíz magiszterből hét magyar származású volt.

 A magyar nemzet önazonosságának hordozói (5.oldal)

Nyerteseket hirdettek a 2015. évi hungarikum pályázaton

Döntés született a 2015. év második felében kiírt, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására beérkezett pályázatokról – közölte V. Németh Zsolt államtitkár.

 Félmilliárdból fejleszthet Nagykanizsa (5.oldal)

Nem értek egyet azzal az ellenzéki szólammal, hogy nem kell a sportlétesítményekre áldozni

A miniszterelnök tavaly júniusi, nagykanizsai látogatásán állapodtak meg azokban a fejlesztési célokban, amelyek meghatározzák a város jövőjét. A kormányhatározatban foglalt megállapodás része négy beruházás. Dénes Sándor polgármester kifejtette: a keleti városrészben háromezer néző befogadására alkalmas, multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, amely sportversenyeknek, koncerteknek adhat helyet, de vendéglátó-ipari szolgáltatással is kiegészülne. A meglévő városi uszoda mellett 50 méteres versenyuszoda készül a vizes sportoknak otthont adva.

 Csalássorozat az európai mézpiacon (6.oldal)

Magyar siker a hamisított méz elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az ipari úton előállított és az EU-ba dömpingszerűen behozott importméz kiszűrése érdekében. Erdős Norbert néppárti képviselő szerint a csalók és a tisztességtelen kereskedők érdeke, hogy akár a cukorszirup is bekerüljön az EU-ba, hiszen számukra ez gyors haszonnal jár.

 Patikai ügyelet nélkül (6.oldal)

A gyógyszertári ügyeleti rendszer finanszírozása az állam feladata lenne

Az ügyeleti rendszert 25 éve nem szabályozták, nincs jól megszervezve. Vannak olyan helyek az országban, ahol egyáltalán nincs elérhető közelségben ügyeletes patika, máshol viszont túl sok van – fejtette ki Zlinszky János. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének alelnöke felkeresésünkre elmondta: az ügyeleti és a készenléti szolgálat alatt olyan kevés a forgalom, hogy abból a gyógyszerészek munkabére és a rezsiköltségek nem gazdálkodhatóak ki.

 A NATO égei-tengeri fellépése (7.oldal)

Későn ébredtek

NATO védelmi miniszteri találkozót tartottak Brüsszelben február 10-11-én, amelyen Vargha Tamás képviselte hazánkat. A Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettesét az értekezlet lényeges döntéseiről, a NATO tengeri flottaegységének a migrációs válságban lévő feladatairól, és a NATO belső reformjairól kérdeztük.

 Politikai természetű vagdalkozás (8.oldal)

Az állami fenntartású rendszert nem kívánjuk megszüntetni

Dr. Pósán László országgyűlési képviselőt az őt ért támadásokról, a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett tüntetés valódi motivációiról, a Klik átalakításának szükségszerűségéről kérdeztük.

 Kaposvár, a zöld város (9.oldal)

Városunkban nem volt és nem is lesz sem óvodai, sem bölcsődei férőhelyhiány

 A kaposvári fejlesztésekről és beruházásokról, valamint 2016-os terveiről kérdeztük Szita Károly polgármestert, aki személyesen fogadott bennünket a városházán. A somogyi megyeszékhely vezetője elmondta: 2016-ban már több mint 100 millió forinttal kevesebb energiaköltséget kell fizetnünk, mint 2015-ben, mert elindultunk a hatékony megújuló energiahasznosítás irányába. 2015-ben megkaptuk A Holnap Városa Díjat, mert kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, amely a városfejlesztés, a várospolitika számtalan területén megmutatkozik.

 Első a minőség a könnyű műfajban is (10.oldal)

A magyar könnyűzenének ugyanaz a baja immár 40 éve

Berkes Gábor zenész, zeneszerző, producer: Bekapcsolom a rádiót, s hallok jó zenét, a szöveg sem lenne rossz, viszont a magyar nyelv szabályaitól eltérően, egészen máshová teszik a hangsúlyt. Ilyenkor borsódzik a hátam.

 Zenével a bűnmegelőzésért (12.oldal)

A megye összes gyermekvédelmi központjára kiterjesztjük ezt a programot

A mátészalkai után a Tiszadobi Gyermekvédelmi Központot is bevonták A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel! című bűnmegelőzési programba. Pál Gyula alezredest, a program céljáról kérdeztük, s arról, hogy mennyiben váltotta be a hozzáfűzött reményeket ez a személyiségformáló és képességfejlesztő kezdeményezés.

 Märle Tamás: Magyar külpolitika (12.oldal)

„Európa most tart ott, ahol legalább egy éve már lennie kellene” – mondta Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón, mivel végre kimondták az uniós állam- és kormányfők, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljes körűen mindenkinek be kell tartania.

Az elmúlt héten a magyar miniszterelnök először a Parlamentben mutatott irányt azzal, hogy elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. Ezt követően Prágában, Moszkvában, majd Brüsszelben állt ki a magyar érdekek mellett. Egész héten hallhattuk a fanyalgást, hogy a bolgárok nem fognak egyetérteni a visegrádiakkal Prágában, hogy Orbán csak kötelező vizitre megy Putyinhoz, hogy a V4-eknek úgysincs súlya Brüsszelben. Aztán csak teljesült mindenhol a magyar akarat.

 Vásárszövetség (13.oldal)

Összefogtak a bihari és a partiumi termelők

A szándéknyilatkozatot a hajdú-bihari önkormányzat mellett tizennégy, köztük öt határon túli település önkormányzati vezetője írta alá. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke közölte, hogy olyan hajdúsági, bihari és érmelléki települések fognak össze magas minőségű, kézműves termékeik rendszeres bemutatására, amelyek egykor egységes magyar gazdasági övezetet alkottak a Kárpát-medencében.

 Önhatalmúlag senki nem járhat el (14.oldal)

Problémát jelent a városból a kiskertekbe kiszorult lumpen réteg

Aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely a Békésen dolgozó mezőőrök és a közterület-felügyelők munkáját szabályozza. Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány és Izsó Gábor, Békés polgármestere a megállapodás keretében lefektették a rendészeti feladatokat ellátó személyek feladatait, jogosultságait és kötelezettségeit. Izsó Gábor polgármestert a város közbiztonságáról, a mezőőrök megbecsültségéről, jogosítványairól, az elvadult zártkertek hasznosításáról, megmentéséről kérdeztük.

 AZ AKASZTÓFA MAGASÁBÓL (18.oldal)

Donáth György (1904–1947) a múlt század első felében élt, a másodikban pedig hallgattak róla, vagy – bizony még a 90-es demokratikus fordulat után is – jobbára csak rosszat és rosszul, vagyis hamis módon írtak-mondtak. Az utánunk jövő nemzedékek tehát ártatlanok abban, hogy talán még a nevét sem hallották. Pedig ő volt a kommunista konstrukciós perek első áldozata. Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát elhurcolása, az 1947-es februári vörös puccsként emlegetett szovjet beavatkozás és az augusztus 31-ei „kék cédulás” választás utáni őszön, az úgynevezett „köztársaság-ellenes összeesküvési” per fő vádlottjaként 1947. október 23-án végezték ki. A történelem méhében különös módon fejlődnek, alakulnak a dolgok.

 CSÖBÖR KATALIN: Öt éve dolgozunk, hogy Alsózsolcán újrainduljon a magyar fegyvergyártás (19.oldal)

Minap nyilatkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a fegyvergyártás mint húzóágazat jelent meg a kormány tervei között. Miskolc környéke hogy áll fegyvergyártás terén?

Pillanatnyilag sehogy, pedig 5 éve dolgozunk, hogy Alsózsolcán újrainduljon a magyar fegyvergyártás. A térség jelentős fémes kultúrával, komoly egyetemi tudásbázissal rendelkezik. Erre alapozva próbáltuk a világ egyik legnagyobb kézifegyvergyártóját idecsábítani. Akkor ehhez még nem volt meg a megfelelő támogatottság, így bár nem adtuk fel, de a beruházást végző társaság falakba ütközött. Most, hogy Lepsényi államtitkár úr vezetésével több minisztérium képviseletével bizottság jött létre a magyar fegyvergyártás beindítására, újra látszik az esély. A beruházást tervező társaság új lendületet kapott, remélem, hogy sikerrel járnak. Tőlem minden támogatást megkapnak.

Nem fél a fegyvertől?

Nem az a kérdés, hogy fegyverpárti vagyok-e, vagy sem. A fegyvergyártás nemcsak munkahelyeket és bevételt jelentene a térségnek, de nemzetbiztonsági, nemzetvédelmi jelentősége is van. A mai sérülékeny világpolitikai helyzetben a fegyvergyártás újraindítása messze többet jelent, mint egy gazdasági ágazat támogatása.

 

Most érdemes előfizetni!

Keresse a heti Magyar Fórumot február 4-étől az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. februárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.  

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.