vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.19. 

Hol az igazságszolgáltatás mostanában?

Ebben a súlyos migrációs helyzetben meghozott szigorított jogszabályainkat nem akarják alkalmazni a bírók, hanem helyette külföldre szaladgálnak, és ott feljelentik a magyar államot

A Veszprémi Törvényszék első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. Hagyó Miklós pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Németh Szilárd országgyűlési képviselő szerint joggal háborítja föl az embereket mind a vörösiszap-katasztrófa ügyében meghozott felmentés, mind a maffiafőnök felfüggesztett szabadságvesztése.

 Mi a véleménye az ítéletről a Fidesz frakciójának?

 – Az egyéni bírósági ítéletekbe a törvény szerint nem avatkozhat be sem a szaktárca, sem a parlament, sem a frakció. Az, hogy gyakorlatilag egy korrupt szocialista politikust ilyen alacsony büntetéssel „jutalmaznak”, az, hogy a tíz ember halálát, 300 családi ház tönkretételét, több száz sebesültet okozó vörösiszap-katasztrófánál a Mal Zrt. korábbi első számú vezetőjét – aki szintén szocialista kapcsolatokkal rendelkező milliárdos – és a többi tizennégy vádlottat felmentik, vagy hogy ebben a súlyos migrációs helyzetben meghozott szigorított jogszabályainkat nem akarják alkalmazni a bírók, hanem helyette külföldre szaladgálnak, és ott feljelentik a magyar államot, és arra kérik az érintetteket, hogy ne kelljen használniuk a megszavazott törvényeket, mind arra utal, hogy valami nincs rendben az igazságszolgáltatás területén. Az ítéletekbe nem szólunk bele. Az ítéletek alapján viszont azt látjuk, hogy valami nagyon nincs rendben, hiszen azok, akik károsultjaik voltak ezeknek a maffiózóknak és privatizátoroknak, nem értik, hogy mi történik. Nem érzik, hogy az igazság megszületett volna. Tehát joggal háborítja föl az embereket mind a vörösiszap-katasztrófa ügyében meghozott felmentés, mind a maffiafőnök felfüggesztett szabadságvesztése. Ilyenkor a parlamentben annak a bizottságnak, amelyik az igazságüggyel foglalkozik, vita, párbeszéd keretében kell tisztáznia azt, hogy mi történik ma a magyar igazságszolgáltatásban, hogyan úszhatják meg a büntetésüket ezek az emberek, hibázott-e valaki, rosszul működik-e a rendszer. Ha szükséges – abból az alapból kiindulva, hogy nemcsak jogszolgáltatásra, hanem igazságszolgáltatásra is szükségünk van –, akkor a vizsgálatok után törvénymódosításra is sor kerülhet.

 Nem tartanak attól, hogy azzal vádolják a nagyobbik kormánypártot, hogy beleavatkozik a független magyar bíróság ítéletébe?

 – Nem, mert a Fidesz tiszteletben tartja a bírói függetlenség liberális követelményét, de az átláthatóság és az elszámoltathatóság demokratikus követelményének is érvényt kívánunk szerezni.

 A Szabó Györgyi vezette bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott – a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója – az utolsó szó jogán többórás felszólalást tartott. Szerinte természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett, az üzem szabályosan működött. S hozzátette, vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát. Mi erről a véleménye?

 – Újból kijelentem, hogy a bíróság ítéletét nem kérdőjelezem meg. Amit az elsőrendű vádlott mond, azzal nem értek egyet, mert ő arról beszél, hogy nincs felelős. Márpedig itt valakinek felelősnek kell lennie. Tíz ember meghalt. A kármentesítésre a magyar adófizetők pénzéből a kormány 38 milliárd forintot fordított. Nagyon sok család az egész „múltját” elveszítette. Hiába épültek föl szép új házak, hiába segített rajtuk a kormány, a múltjuk jelentős része elveszett. A múltjukra úgy kell visszagondolniuk, hogy ez egy tragédia. Nevetséges, abszurd ez a védekezés, nem véletlen, hogy az ügyész fellebbezett. De hangsúlyozom, nem a perről nyitunk vitát a bizottságban, hanem a per alapján arról, hogy mi történik az igazságszolgáltatás berkein belül.

 Mit tud tenni ebben az ügyben a Fidesz-frakció? Elképzelhető, hogy törvénymódosításra kerül sor?

 – Meg kell hallgatni a bizottságnak az érintetteket, meg kell vizsgálni, hogy érvényesülnek-e az alapkövetelmények, van-e probléma a törvényekkel, a vádirattal. A parlament szükség esetén annyit tehet, hogy törvényeket módosít. Nem avatkozunk bele az ítéletekbe, de azt látjuk, hogy igazságtalan ítéletek születnek. Ezek felháborítják az embereket, s joggal beszélnek az ilyen esetekről a munkahelyükön, az utcán, joggal hívnak föl bennünket, s panaszkodnak, s joggal szerveznek tüntetést. Hiszen ha sérül az átláthatóság és az elszámoltathatóság követelménye, az ugyanolyan káros társadalmi hatással járhat, mint ha a bírói függetlenség sérülne.

 

Medveczky Attila