vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.26. 

Próbatételeink

„Életünk ugyanis ebben a zarándoklásban nem lehet meg próbatétel nélkül; mert előrehaladásunk csak próbatételen keresztül valósul meg, és senki sem ismerheti meg önmagát sem, hacsak előbb nem volt próbára téve, és senki sem koronázható meg, ha nem győzött, és senki sem győzhet, ha nem küzdött, és senki sem küzdhet, ha nincs ellensége és próbatétele.” Szt. Ágoston

Félünk a próbatételektől, de nap, mint nap tapasztaljuk, hogy ezek nélkül elgyengülünk. Szükségünk van kihívásokra, melyek viszik előre az életünket. Az esküvőkön van egy elgondolkodtató mozzanat, amikor az ifjú pár a keresztre leteszi az esküt, ami mégiscsak egy véres valóságot tükröz. Miért jelenik meg ez az esküvőn? Pontosan azért, hogy a pár élete nehogy egy rettegésben teljen, hogy ha nehézségek lesznek velük, akkor végük van, hanem egy nagy felszólítás, hogy nemcsak az örömben, hanem a próbatételek közt is lehet összecsiszolódni, eggyé forrni.

Ismertem egy házaspárt, ahol a férjnek a bőre több évtizeddel ezelőtt, az egyik pillanatról a másikra bevörösödött. A felesége pont aznap volt 40 esztendős, amikor elmondták neki, hogy a férjének egy sajátos bőrrákja van. Az asszony nagyon lázadt az Isten felé, hiszen hat gyermekük volt, akiket fel kellett még nevelniük.

Elindultak a kálváriájukon, míg végül kijutottak csodával határos módon a 80-as években Bécsbe és ott a férjet speciálisan kezelték.

Azt mondták a kezelés végén a feleségének, hogy vigyázzon nagyon a férjére, mert most ő jól érzi magát, de mivel nincs immunrendszere, a legkisebb fertőzés is végzetes lehet a számára.

Amikor hazaértek a férj száján keletkezett egy kis seb, ami rohamosan elkezdett terjedni a testén. Végül az egyik kórházban kötöttek ki, ahová nagy nehezen felvették a férjét.

Azt mesélte a feleség, hogy hihetetlen nagy fájdalmakat élt meg a férje. Csak úgy tudtak kommunikálni, hogy eldöntendő kérdéseket tett fel az asszony a férjének és ő arra bólogatott. Végül szerencsésen alakult a férfi élete és lassan-lassan több hónap után meggyógyult.

Amikor később beszéltek erről az esetről, mind a ketten azt mondták, hogy habár nagyon nehéz volt, de soha olyan közel nem érezték magukat egymáshoz, mint a kórháziban, ahol a férj csak eldöntendő kérdésekre tudott válaszolni.

Azt gondolom, hogy ez a történet is világosan megmutatja, hogy néha az ellenségünknek sem kívánjuk azt ami megtörténik velünk, de mégis az eredmények láttán kimondhatjuk, hogy sokszor a legkülönfélébb kihívások miatt tudunk növekedni, többé válni.

Ne féljünk a megpróbáltatásoktól, hanem használjuk fel ezt a kegyelmi időt a növekedésre, a másik mellett való elköteleződésre!

 

Szűcs Balázs