vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.26. 

V4–Prága

A V4 országok kormányfői elfogadták a Prágai Nyilatkozatot, amit csütörtökön Brüsszelben az uniós csúcson terjesztenek majd elő. A nyilatkozat két fontosabb kérdést érint: az Európába tartó migrációs hullám és a Brexit kérdését.

A kormányfők közös sajtótájékoztatójukon beszéltek a nyilatkozat részleteiről. Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a Prágai Nyilatkozatban óvtak az esetleges választóvonalak kialakulásától az Európai Unióban és hangsúlyozták, hogy az EU-nak nyitottnak kell maradnia a tagság iránt érdeklődő országok számára, valamint az európai integráció elmélyítését alapvető kérdésnek nevezték.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő elmondta, hogy a V4 országok álláspontja közös a migrációs válság megoldása és a Brexit ügyében. Emellett támogatják Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. Hangsúlyozta, hogy a migránsválság megoldására közös európai megoldást sürgetnek, melynek egyik kulcsa az uniós–török megállapodás. Fontos, hogy ezt a felek komolyan vegyék, és hogy végre a gyakorlatban is megvalósuljon. Kiemelte: a schengeni szabályoknak való megfelelés mindenek felett áll.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a V4 országok nézetei nagyon hasonlóak, közös álláspontjuk erős és hatékony megoldást kínál az egész unió számára. Elmondta: a visegrádi országok töretlenül fogják hangsúlyozni álláspontjukat Brüsszelben is, ezért fontos, hogy javaslataikat a többi uniós tagállam is megértse. Szydlo szerint a tanácsülésen olyan javaslatokat tesznek az unió asztalára, melyek megoldást kínálnak a legfontosabb kérdések megoldására.

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy 1991-es fennállása óta még soha nem volt ekkora szükség a V4-ek együttműködésére. Orbán szerint a visegrádi országok szövetsége jelenti ma a gazdasági növekedés motorját Európában, valamint együtt alkotják az EU legbiztonságosabb régióját.

Bár az uniós gazdaság nem áll fényesen, a fő kérdés 2016-ban a biztonság és a migráció. 38,5 millió ember él az unió környékén, akik bármikor elindulhatnak Európa felé.

A magyar miniszterelnök szerint ma a terrorral, az erőszakkal és a félelemmel szemben kell reagálnia Európának. Ennek érdekében kontrollálni kell és meg kell állítani a migrációs áradatot. Két védelmi vonal lehetőségét vázolta fel: az első az, hogy a török határon állítsák meg az Európába tartó hullámot, viszont ez már két hónapja sikertelenül lóg a levegőben, ezért a második védvonal szerint, Macedónia és Bulgária határait kell megerősíteni, amihez a magyar kormány készséggel ajánlja fel katonai, technikai és pénzügyi segítségét.

Orbán hangsúlyozta: Támogatjuk Bulgária schengeni tagságát.

Robert Fico szlovák államfő csatlakozott magyar kollégájához, miszerint a védelem B-terve, vagyis Macedónia és Bulgária megerősítése jelenleg ésszerűbbnek tűnik minden más megoldásnál, ha a törökök a közeljövőben is képtelenek lesznek megállítani a migrációt.

 

MT