vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.26. 

Rohamosan veszíti népszerűségét Klaus Johannis

Rohamosan veszíti népszerűségét Klaus Johannis szerda este elhangzott nyilatkozata miatt. Az Antena tévécsatornák székházának kiürítésére vonatkozó kijelentése után – az államfő szerint a véleménynyilvánítás szabadságát nem lehet „banális adminisztratív okokból” korlátozni, az adóhatóság hozzáállása pedig elhamarkodott” talán vitatható is – 24 óra alatt közel húszezer személy lépett vissza az elnök Facebook-oldaláról; ugyanott közel háromezer bírálatot fogalmaztak meg.

Az újfajta civil tiltakozást az váltotta ki, hogy az államfő banális adminisztratív intézkedésnek minősített egy végleges bírósági ítéletet. A Románia Kezdeményezés civil szervezet – megköszönve az államfőnek, hogy megjelent vitaestjükön – közleményben fejezte ki csodálkozását, hogy Johannis „a szabad véleménynyilvánítás ürügyén az igazságszolgáltatás fogalmát és a bíróság döntéseinek feltétel nélküli tiszteletben tartását kérdőjelezte meg”.

 Miközben az államfő híveinek száma 0,4 százalékot csökkent, Dacian Cioloş kormányfő tisztelőinek száma 4 százalékkal nőtt, miután a parlamentben elmagyarázta, hogy az adóhatóság törvényesen járt el az Intact médiatröszttel szemben. Ezzel azonban nem mindenkit győzött meg: Liviu Dragnea SZDP-elnök tévéműsorban bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegetőzött, ha az Antena csatornák kilakoltatását végrehajtják. Szerinte a kormány öt tévétársaság bezárását tervezi, amit feltétlenül meg kell akadályozni.

 Az Intact csoporthoz tartozó tévéadók kilakoltatására vonatkozó adóhatósági felszólítás kapcsán tegnap a nép ügyvédje is vizsgálatot indított hivatalból, Románia alkotmányának a szólásszabadságra és a tájékoztatáshoz való jogra vonatkozó, 30. és 31. cikkelyének lehetséges áthágása miatt. Az ombudsman által lebonyolított eljárás során „egyebek mellett párbeszédre kerül sor az ügyben érintett felek között, információkat, kapcsolatokat és dokumentumokat fognak igényelni, illetve megvizsgálják az alkotmányossági, törvényességi és procedurális szempontokat. Ezek az eljárások nem vonják kétségbe a bírói ítéletek tiszteletben tartását” – tudatja a nép ügyvédjének közleménye.

 Az Antena 1 és Antena 3 tévécsatorna székhelyének kiürítésére a hét elején öt napot adott az adóhatóság, a határidő a hét végén lejár. A kilakoltatási értesítésben jelezték, hogy egy 2013-ban megszületett ítéletnek szereznek akciójukkal érvényt, az ingatlanok akkor kerültek át az állam tulajdonába.

 

Háromszék