vissza a főoldalra

 

 

 2016.03.02. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 9. száma!

A tartalomból:

A bölcs bajor (címlapon)

Bajorország Németország legnagyobb területű tartománya. A Bajor Szabadállam (Freistaat Bayern) miniszterelnöke Horst Seehofer március 4-én Magyarországra látogat.

A bajor miniszterelnök Ingolstadtban született, s ott nevelkedett három testvérével egy keresztény katolikus, hagyománytisztelő munkáscsaládban. Az ingolstadti iskolába járt, a helyi kézilabda csapatban játszott. 1979-ben Münchenben szerzett közigazgatási diplomát… Angela Merkel kormányában 2005-ben az élelem- és mezőgazdaság-ügyi miniszteri posztot kapta meg, amelyet 2008-ig töltött be. 2008. október 25-én a CSU elnökének, október 27-én pedig Bajorország miniszterelnökének választották. Németország elnöki tisztségét is betöltötte. Második kormánya 2013 októberében alakult meg… A bajor–magyar kapcsolat töretlen, melyet megható történetek díszítenek, az egyik szerint Franz-Josef Strauss életét a háborúban, amikor a keleti fronton megsebesült, magyar katonák mentették meg. Horst Seehofer Orbán Viktor meghívására érkezik Budapestre.

 Csurka István: Országrontók (2.oldal)

A félrecsúsztatott rendszerváltásunkban minden együtt van benne: irányvétel a nemzeti összeomlásra, program a magyarság szándékos lefogyasztására, előkészület az idegen megszállásra, és az hogy egyáltalán erre sor kerülhetett, következménye ostoba tűrésünknek is. Ezeket a régi, hétpróbás Kádár-csáklyásokat már régen ki kellett volna iktatni.

A megszorító csomagjaikkal együtt, mely a Gyurcsány kormány megrendelésére készült. Amint azt már a múlt héten is megállapítottuk, ezt a megszorító csomagot azért dobták össze, hogy Gyurcsány azt mondhassa: ez túlságosan népnyúzó, én ezt nem vezetem be. De, persze, bevezeti, mint mondja, szükségből. Megint hazudik, persze.

 EGY FÉRFI ÉS EGY NŐ (3.oldal)

A német kancellár által a német köztelevízióban mondottakat és a magyar miniszterelnök Várkert-Bazárban tartott évértékelőjén elhangzottakat vetettük össze

Angela Merkel: „Jól ki van ez találva, és logikus is. Nem is kételkedik ebben a logikában senki, még Horst Seehofer is sok sikert kíván ehhez az úthoz. Sokkal jobban állunk, mint ahogy egyesek gondolják.”

Orbán Viktor: De ha itt segítünk, ide jönnek; ha ott segítünk, ott maradnak. Ennek belátása helyett Brüsszelből biztatni kezdték a világ szegényebb és szerencsétlenebb részén élőket, hogy jöjjenek Európába, és cseréljék fel saját életüket valami másra.

Angela Merkel: Nincs szükség irányváltásra, legfeljebb apróbb kiigazításokra.

 Oroszország számít a magyar technológiai fejlesztésekre (5.oldal)

Magyarországot is súlyosan érinti a nyers tej árának csökkenése

Február elején Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével, Jevgenyij Gromikóval tárgyalt Moszkvában. Államtitkár úr érdeklődésünkre megerősítette, hogy a kormány mindent megtesz az embargó és a nemzetközi piaci helyzet által okozott árletörő hatások hazai kompenzációjának érdekében.

 Délvidék magyarságáért (6.oldal)

Egyre fokozódó elvárás, hogy Szerbia változtasson magatartásán  

Mit tartalmaz a Szerbiáról szóló országjelentés? Érvényesülnek-e a kisebbségi jogok? Volt-e előrehaladás a médiaszabadság kérdésében? Mit jelent a kisebbségi akcióterv? Hogyan ítéli meg, hogy Szerbia Oroszországgal közös hadgyakorlatokra készül? A délvidéki magyaroknak miért érné meg az EU-csatlakozás? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Deli Andort, aki a néppárti frakció fideszes tagjaként bőven kivette részét a Szerbiáról szóló jelentés több módosítási indítványának a kidolgozásában.

 Foglalkoztatás és oktatás a rácsok mögött (7.oldal)

Az új börtönöket nemcsak megépíteni, de működtetni is kell

A büntetés-végrehajtás szakszerűen, törvényesen és kiválóan végezte a munkáját tavaly - így értékelte Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a szervezet tevékenységét. A szakmai mutatókról, a férőhelybővítésről, a migrációs helyzet kezeléséről és a fogvatartottak foglalkoztatásáról Csóti Andrást, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát kérdeztük.

 Akik a saját nevüket adják portékájukhoz (8.oldal)

A családi vállalkozások jövőre is pályázhatnak uniós forrásra

Magyarországon a GDP 50-60 százalékát, a foglalkoztatottsági szintnek pedig a felét a családi vállalkozások adják – emelte ki Rétvári Bence államtitkár, s hozzátette: fontos, hogy a kormányzat a családok gazdasági összetartó erejét is támogassa.

 A Graboplast és a magyar gazdaság érdekei összekapcsolódnak (9.oldal)

A nemzetközi cégek elsősorban gazdasági érdekeikhez kötődnek, míg a magyar nemzeti vállalatok, ahogy mi is, Magyarországhoz

Minden termékünkkel piacvezetők vagyunk Magyarországon. A Graboplast exportvállalat, s a magyar politikának is az a célja, hogy növelje a magyar tulajdonú cégek exporttevékenységét. Tevékenységünk összhangban áll a magyar gazdasági vezetés célrendszerével – közölte Jancsó Péter, vezérigazgató, és kiemelte, hogy hazánk nem lehet erős, ha gazdaságának elsöprő többsége külföldi kézben van.

 Märle Tamás: A Magyar Nemzet Merkel oldalára állt (9.oldal)

Stier Gábor keddi vezércikkében igen éles kritikát fogalmazott meg a magyar külpolitikával szemben, lefitymálta Orbán Viktor nagykövetek előtt tartott értékelőjét, megjegyezve, hogy Magyarország jelenleg csak a Saul fiának Oscar-díjával tudott magának megbecsültséget szerezni a világban. Szégyenérzetet kelt a hazai olvasókban a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője, amiért Angela Merkel elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni magyar népszavazást. Majd továbbmegy, elmarasztalja a Külgazdasági és Külügyminisztériumot olyannyira, hogy a végén megjegyzi „a külügy ne csak egy napra legyen a kormány megbecsült minisztériuma. Sőt, továbbmegyek, legyen újra végre magyar külpolitika!

 Szűcs Balázs: Határaink (9.oldal)

Gyakran meg lehet tapasztalni azt az érzést, hogy már nem bírom tovább, nekem ez már nagyon sok, teljesen szét vagyok forgácsolódva… Nem azért van ez bennünk, mert nem vagyunk jó emberek, túlságosan önzőek vagyunk, hanem azért, mert rossz helyen húztuk meg a határainkat és nem tudjuk azokat felelősen tartani magunk vagy mások felé. Hol van az én határom? Honnan tudom, hogy már túlmentem rajta, illetve hol érezhetem, hogy még terhelhető vagyok. A mindennapi munka az embernek kihívást, tartást ad. Megadja azt az erőt, hogy van miért ma felkelni, van miért ma elindítani a napomat. Szükségünk van munkára, kihívásokra, nemcsak a megélhetésünk miatt, hanem az önértékelésünk miatt is. Ha egy feladatot jól oldok meg, azzal én is többé válok.

 Interjú Lázin Beatríx operaénekesnővel, a Győri Nemzeti Színház művészével (10.oldal)

Az lenne a jó, ha nem csupán az anyagiak határoznák meg egy színház műsorpolitikáját, hanem a népművelés szándéka is.

 Netezés helyett testmozgás (12.oldal)

Célunk a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítása

Dunaharasztiban, majd Szerencsen is útjára indult a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vezetésével a gyermekkori elhízás megelőzését célzó program, melynek az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága is együttműködő partnere. Kubányi Jolánt, az MDOSZ elnökét az elhízás okairól, az egészséges étkezésről, a GYERE – Gyermekek Egészsége Program főbb elemeiről kérdeztük.

 Sztalin hóhérai váltották fel Hitler hóhérait (12.oldal)

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Ferencvárosban

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám alatti emléktáblánál, valamint a Török Pál utcai Pinceszínházban tartott megemlékezést Ferencváros Önkormányzata. Az eseményen részt vett Ferencváros polgármestere és alpolgármesterei mellett dr. Vas Imre parlamenti képviselő, valamint több önkormányzati képviselő is. Dr. Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében emlékeztetett: „talán nem is túlzás azt mondani, hogy annyiféle és olyan számos áldozatot követelt a kommunizmus, hogy jószerivel bármelyik napot kijelölhettük volna emléknapnak”.

 Felvidék választ (13.oldal)

Március 5-én parlamenti választásokat tartanak Felvidéken. Eldől, hogy bejut-e a pozsonyi törvényhozásba az egyetlen magyar párt, vagy újfent megismétlődik a fiaskó. A Magyar Közösség Pártja (MKP) tudatában van az ország iránti felelősségének, regionális küldetésének és a magyarság iránti elkötelezettségének. Két évtized alatt a felvidéki magyar közösség 110. 000-es fogyást mutat, e tendencia ellen a párt minden lehetséges eszközzel föl szeretne fellépni. A programelemekről, és az esélyekről Berényi József pártelnököt, és Farkas Iván alelnököt kérdeztük.

 Legyünk mindannyian büszkék 1956 hőseire! (16.oldal)

A magyar jövő és megmaradás szempontjából elengedhetetlen, hogy a fiatalok átérezzék a magyar szabadságért vívott küzdelem, a hazafiság emelkedett érzését. A cél érdekében szerkesztőségünk minden úton-módon megpróbál eljutni a nemzet tagjaihoz. A Havi Magyar Fórum már január óta részletesen foglalkozik 1956 eseményeivel, most pedig rovatot indítunk a Heti Magyar Fórumban; év végéig minden számunkban terítéken lesz a forradalom. Ezeken kívül egy kiadvánnyal is készülünk, új tanulmányokkal, interjúkkal és ritkaságokkal ellátott kötetet fogunk megjelentetni a szabadságharc napjairól. A fiatalabb korosztályokat megcélzandó egész évben cikkekkel, képekkel, videókkal fogunk jelentkezni az interneten, valamint a Magyar Fórum sátrakat fog felállítani könnyűzenei fesztiválokon. Októberben pedig önálló megemlékezést rendezünk Budapesten.

 Gyerünk, kérjenek bocsánatot! (19.oldal)

Fejezzék be a pofázást a választási rendszer manipulatív átalakításáról, vagy adják vissza az elnyert önkormányzati mandátumot! Fejezzék be a pofázást az orbáni diktatúráról, a félelemről. Örüljenek! Elsősorban annak, hogy Magyarországon még 2016-ban is vannak olyan városok, mint Salgótarján. Itt a város harmincegyezer választópolgárából mintegy 27% az MSZP jelöltjére szavazott. Ez a bűvös szám, áfának nagyon sok, de a kormányzáshoz kevés.

 Csorja Gergely: Hadiipari félrebeszélés (19.oldal)

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy Lepsényi államtitkár vezetésével minisztériumok közötti bizottság jött létre a magyar fegyvergyártás újraindítására, mert a fegyvergyártás húzóágazat lehet. Aztán elindult a nyavalygás. Jöttek a hosszú elemző cikkek, melyekben megszólaltak a szakértők. A szakértők, akik már láttak közelről fegyvert, esetleg fogtak is a kezükben, lőttek is vele. Sőt mi több, írnak is róla. Aztán nyilatkoznak a haszonlesők, az ügyeskedők is. Nem lehet, nem jó, nem így.

 Már a legfiatalabb korosztálynál is cél a versenyképesség (20.oldal)

Tehetségfejlesztő programot indít a Magyar Labdarúgó Szövetség

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Bernd Storck sportigazgató irányításával új, német mintára működő tehetségfejlesztő programot indít útjára. A program minden megyében igyekszik majd felkutatni a tehetséges gyermekeket, akik így nem vesznek el a magyar labdarúgás számára. A szövetség emellett újabb lépéseket is elhatározott annak érdekében, hogy a hazai bajnokság mérkőzésein a jövőben minél több magyar játékos lépjen pályára.

Az új tehetségfejlesztő program részleteiről, az általa elérni kívánt célokról, illetve a hazai játékosok szerepeltetése érdekében bevezetésre kerülő további ösztönzőkről a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjével, Sipos Jenővel beszélgettünk.

 

Most érdemes előfizetni!

Keresse a heti Magyar Fórumot február 4-étől az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. februárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.