vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.26. 

Megújult a Dél-pesti Kórház röntgengépparkja

Ezáltal lényegesen rövidebb lesz a várakozási idő

A közelmúltban felújított XX. Kerületi Szakrendelő és a csepeli Weiss Manfréd Kórház hőszigetelésének felújítása mellett egy harmadik energetikai pályázatot is elnyert 2015-ben a Dél-pesti Kórház. Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a fejlesztésekről, az uniós, kormányzati, önkormányzati támogatásokról, s az orvoshiányról nyilatkozott.

 Mi volt a beruházás fő célja?

 – A beruházás fő célja az energiafelhasználás csökkentése az elavult röntgeneszközök lecserélésével. Ez a projekt is az Európai Unió és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával jött létre. Ezáltal teljesen megújult a radiológiai osztály gépparkja.

 Melyek az új gépek előnyei a régiekkel szemben?

 – Egyrészről teljesen digitalizált gépeket szereltünk föl. Ezek a korszerű berendezések nemcsak kevesebb energiát fogyasztanak, ami kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, kisebb sugárterhelésűek, és gyorsabban, hatékonyabban és megbízhatóbban is dolgoznak, mint elődeik. Emellett lényegesen csökken a várakozási idő. A géppark beszerzésével tehát egyszerre valósítottuk meg a gyorsabb betegellátást, a betegbiztonság javítását és az energetikai előrelépést.

 A diagnózisok is hamarabb megállapíthatók?

 – Rövidebb idő alatt készülnek el a felvételek, rövidebb idő alatt lehet azokat leletezni. A kollégák hamarabb megkapják a leleteteket, amely a diagnózis gyorsabb megállapítását teszi lehetővé. A gyorsabb felvételezés és leletezés eredményeképpen adott idő alatt több beteget tudunk ellátni. További előny, hogy a beszerzett mammográfhoz tartozik egy speciális mintavételi lehetőség, mely az olyan korai emlőelváltozások célzott mintavételét teszi lehetővé, melyek még ultrahangos vizsgálattal nem ábrázolhatók.

Mindezzel a dolgozók munkakörülményei is javulnak?

 – Természetesen; az új géppark mellett egy plusz leletező munkaállomás is kiépült, így egyidejűleg több munkatárs tudja a leletezési feladatokat végezni, ezzel is hozzájárulva a gyorsabb betegellátáshoz és diagnózis-felállításhoz.

 A Dél-pesti Kórház mintegy négyszázezer ember ellátásáért felelős. Hogy győzik ezt infrastruktúrával és humán erőforrással?

 – A területi ellátás vonatkozásában hozzánk tartozik Csepel, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc, Pestszentimre, Soroksár, illetve a gyáli és a dabasi kistérség. Minden érintett területtel jó a kapcsolatunk, és igyekszünk az önkormányzatok erkölcsi támogatása mellett az anyagi támogatásukat is megnyerni. Ez eddig sikerült is. Tehát az eszközfejlesztésre, az eszközpark-karbantartásra az önkormányzatoktól is kapunk rendszeresen forrásokat. Az említett három nagy fejlesztésen kívül legutóbb a csepeli önkormányzat támogatta csepeli telephelyünk belső felújítását 15 millió forinttal. Korábban szintén a csepeli önkormányzat vásárolt kórházunk számára egy Magyarországon egyedülálló, 3 dimenziós laparoszkópos tornyot 40 millió forint értékben, és kaptunk tőlük egy új inkubátort is a koraszülött-ellátás fejlesztéséhez. Pesterzsébet önkormányzata a szakrendelő munkájára biztosított több alkalommal forrásokat – évente 8-10 millió összegben. Legutóbb egy 25 millió forint értékű ultrahangkészülék beszerzését támogatták. Soroksár önkormányzata a kardiológiai osztály felújítását támogatta 15 millió forint értékben, előtte pedig egy 5 millió forintos speciális fül-orr-gégészeti műszer beszerzéséhez nyílt lehetőség. A XVIII. kerületi önkormányzat támogatásából részben megújult az urológiai osztály, s egy 20 millió forint értékű altatógép beszerzéséhez járultak hozzá. Jelenleg pedig közbeszerzési eljárás keretében egy különleges endoszkópos ultrahang-készülék beszerzése van folyamatban, amihez szintén a XVIII. kerületi önkormányzat biztosított 48 millió forintot. Ezen túlmenően a Szerencsejáték Zrt.-hez is sikeresen pályáztunk: 52 millió forintból a gasztroenterológiai osztályon egy subintenzív kórtermet és két elkülönítő kórtermet alakítottunk ki a szükséges betegőrző monitorokkal és felszerelésekkel, valamint beszereztünk egy modern sterilizáló berendezést is, egy úgynevezett autoklávot is.

 Az elnyert pályázatok, támogatások annak is köszönhetőek, hogy főigazgató úr komoly menedzseri tapasztalattal is rendelkezik?

 – Kinevezésem óta a kórház új menedzsmentjével igyekszünk az ellátási területhez tartozó valamennyi önkormányzattal jó együttműködést kialakítani és azt fenn is tartani. Az önkormányzatok támogatnak bennünket, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy elvárásaiknak eleget téve lássuk el az érintett lakosságot mind a fekvő, mind a járóbeteg ellátásban. Ezenkívül évente két alkalommal rendezünk szűrőnapot az önkormányzatok együttműködésével, támogatásával.

 Több kórházvezető panaszolja, hogy igaz, megújultak a műszerek, felújították az intézmény osztályait, viszont kevés az orvos, a szakápoló. Ez jellemzi a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetet is? Hiszen pályázatában is leírta, hogy szeretné az orvos szakmai tevékenység színvonalát tovább növelni.

 – A humánerőforrás tekintetében a többi fővárosi kórházzal hasonlóak a gondjaink. Sajnos az orvos és szakdolgozó elvándorlás hatása nálunk is érzékelhető. Több szakmában létszámhiánnyal küzdünk, de a kollégák áldozatvállalásával, többletmunkával és munkaszervezéssel egyelőre kezelhetők még ezek a problémák.

 Sikerül a kieső dolgozók helyét új, frissen végzett pályakezdőkkel pótolni?

 – Kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal orvosok, szakápolók idecsábítására. Nagyok sok rezidensi helyet hirdettünk meg az elmúlt három évben, így számos fiatallal gyarapodott a létszámunk. Szakdolgozóinkat igyekszünk továbbképezni, vagyis kórházunk az egészségügyi oktatási intézmények egyik gyakorlati helye. Így próbáljuk elérni, hogy a fiatal szakdolgozók már a képzésük alatt is úgy határozzanak, hogy a jövőben hozzánk szerződnek.

 

Medveczky Attila