vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.15. 

A politika színpadán

Beszélgetés Petneházy Attila országgyűlési képviselővel, színművésszel

1990-ben Bánffy György az MDF színeiben jutott be a Tisztelt Házba. Ugyanez más, szintén nagy színészegyéniségnek, mint például Bessenyei Ferencnek vagy Bodrogi Gyulának nem sikerült. A kommunista időben viszonylag sok színész került a Parlament falai közé, azonban az egypárti diktatúrában, még Major Tamásra is, csupán a rendszer önigazolását szolgáló politikai demonstrátor szerepét osztották, hiszen az érdemi döntések nem ott születtek. A parlament évente legfeljebb négyszer, akkor is talán csak két-két hétig ülésezett. A ’60-as évek elején Makláry Zoltánt – a Nemzeti Színház felejthetetlen művészét – is tájékoztatták (utólag), hogy kollégái jelölése alapján listára került. S mivel a „nagy tisztesség” elől nem lehetett büntetlenül kitérni, hát elvállalta, s a jelölőinek csak annyit mondott: „Én soha nem adtam vissza szerepet, igaz, nem is kértem. Ha úgy akarjátok, beülök. Csak utána ne kelljen leülnöm.” A diktatúra az olyan tehetséges és népszerű egyéniséget is, mint például Makláry, inkább felőrölte, hamar lemondott az egyébként teljesen értelmetlen szerepről. Ezzel szemben Ronald Reagannek előbb kaliforniai kormányzóságának elnyeréséhez, majd az Egyesült Államok Republikánus párti elnöki székéhez szolgált segítségül színészi karrierje. Hatvankilenc éves volt, amikor először megválasztották. Mondják, a remek kommunikátor példának okáért színészként való ismertségéből, előadói képességéből, tanult színpadi mozgásából, a közönséggel való fesztelen kapcsolatteremtési képességéből kovácsolt magának politikai tőkét.

Ma az egyetlen színész az Országgyűlésben a 47 éves Petneházy Attila, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, aki 2014-ben lett a Tisztelt Ház tagja. Advent első hetében autóba ültünk, hogy vele beszélgessünk színészi pályafutásáról, a politikával való kapcsolatba kerüléséről, képviselői munkájáról, életének sorsfordulóiról. Érkezésünkkor az adventi díszbe öltözött Nyíregyháza polgármesteri hivatalának egyik irodájában fogad. Fiatal, energikus, szívélyes ember. „Lekabátolunk”, körbeüljük a kicsiny kávézóasztalt, és mint akikkel százezer ős szemlélget együtt, úgy folyunk, gördülünk egymás szavába, életébe, történetébe.

 Mit gondol, volt szerepe színész szakmájának az elért sikerben?

 Hogyne, hiszen dr. Kovács Ferenc polgármester úr – aki már ismert, tudta milyen ember vagyok – személyesen kért föl arra évekkel ezelőtt, hogy legyek önkormányzati képviselőjelölt. Apám azt mondta: „Fiam! Ezen nincs mit hezitálni! Ezt el kell vállalnod, ez a kötelességed!” Így a 2010-es választásokon elindultam a Fidesz színeiben, mint Nyíregyháza-Sóstóhegy képviselőjelöltje. A választóimnak innen is, most is köszönöm, hogy támogatásukkal Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja lehettem. Később úgy adódott, hogy polgármester úrnak választania kellett az országgyűlési képviselőség és a városvezetés között. Ő az utóbbi mellett döntött, én pedig elindultam a parlamenti képviselőségért.

 Mi köti Nyíregyházához?  

Huszonhat év és milliónyi szép emlék, eredmény, siker, öröm. Szerencsére ebben a városban, ahol szinte mindenki „gyüttment” lehetne, nem használják ezt a kifejezést. Szüleim és öcsém Várpalotán laknak, ahonnan én „fölkerültem” Budapestre, azután 1987-ben Léner Péter igazgató úr hívására léptem be az Évad Színháza címmel kitüntetett intézmény társulatába. S azóta is itt vagyok.

 A „szegény Szabolcsban” ragadt?

 Ez a sztereotípia a megyeszékhely esetében már régen nem áll meg. Nemcsak azért, mert nekem ez a város az ország egyik gyöngyszeme, hanem mert az utóbbi hat évben hatalmas fejlődés indult itt meg, bár tény, hogy sok tennivalónk van még.

 Jól láttam, szerepeket is vállal a képviselőség mellé?

 Nyáron szerepeltem egy kőszínházi és egy szabadtéri produkcióban is. A törvény csak a tudományos és a művészeti tevékenységet engedi meg a képviselők számára, így éltem a lehetőséggel, mert a színház az életem fontos része. Szeretem, követem és örömmel jelentem, hogy nemsokára Ivo Krobot, a cseh legenda jön hozzánk, aki annak idején Jiri Menzellel és Hraballal egy színházban dolgozott. Krobot rendezte meg először Prágában a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, valamint a Sörgyári capricciót. Nálunk pedig, amikor már ide szerződtem, játszották az Őfelsége pincére voltam című darabot, amit Hrabal legjobb művének tartok. Egyszerűen lenyűgöz a szerző mélylélektani, csodás eszmefuttatása. Egy előadást kettőnél több alkalommal nem szoktam megnézni, de ezt hétszer is láttam.

 Képviselő úr nagyon aktív civilnek tűnik számomra.

 Ahogyan régen, ma is azt vallom, egyetlen politikus sem veszítheti el a kapcsolatát a számára és a szavazói számára meghatározó közösségekkel. Magam mindig szorosan kötődtem a színpadhoz, a teátrum világához, kollégáimhoz és – nem utolsó sorban – a nagyra becsült közönséghez. Nyíregyházán jó színésznek lenni. Nagyon sokat kaptam, tanultam a publikumtól. Érzem, szeretnek, számítanak rám a városunk polgárai. Amikor a hentes azzal fogad, vagy a gyerekemnek mondja el, hogy hiányzik számára a színpadi jelenlétem, a játékom, az az állapot szavakkal nehezen leírható. Ezek a gondolatok az igazolásai annak, hogy a sok befektetett munka nem volt hiábavaló. A politikában is ugyanez a helyzet.

 Hány gyermeke van?

 Három fiú büszke édesapja vagyok. Dávid 23, Márton 20, Bence pedig 11 éves.

 Nős ember? Felesége mivel foglalkozik?

 Nős vagyok, házasságpárti, feleségem kereskedelmi főiskolát végzett Pesten, a Nyíregyházi Főiskolán pedig programszervezésből, andragógiából diplomázott. A városban több mint 200 civil szervezet működik, melyeket a Nyírségi Civilház támogat, fog össze. Feleségem ennek az intézménynek az operatív igazgatója. Magam is számtalan kapcsolatot alakítottam ki helyi közösségekkel, szerepet vállaltam kulturális seregszemlék zsűritagjaként, egyházi rendezvények szervezőjeként, műsorvezetőjeként. Szívemből támogattam és támogatom ma is a különféle civil szervezetek jótékonysági rendezvényeit a személyes részvételemmel. Nagyon szeretem a színházat, de úgy érzem, ha az ember nem vesz máshol levegőt, akkor „belterjessé” válik a létezése.

 Felmenői?

 Közösséget szerető emberek közül származom, széles, összetartó rokonság vesz körül. Édesapám világszemlélete nagyon hasonlít keresztapáméhoz, néhai Herczegh Gézáéhoz. Öcsémmel együtt éreztük, hogy amiről a rokonaink beszélnek, az szellemiségében teljesen eltér attól, amit hivatalosan a Kádár-korszak iskolájában közvetítettek felénk.

 Színész vagy politikus?

 Hivatásom segített abban, hogy megválasszanak. A színész is és a politikus is a közönség ítéletére van bízva. A parlament és a színház is hasonló térnek mondható, hiszen mindkettőben hatást akarunk gyakorolni. Van, aki mesterkélt, és van, aki hiteles. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll, a telefonom bárki számára elérhető, legyen akár a kritikusom, vagy a segítőm. Erre a szolgálatra felesküdtem, ezért vállaltam ezt a hivatást. Az „Isten engem úgy segéljen!” engem kötelez.

 Hogy haladnak a kötelező kvóta elleni aláírásgyűjtéssel?

 Megállás nélkül folyik az aláírásgyűjtés minden nagyvárosban, faluban. A piacon, a főtéren személyesen is gyűjtök, meghallgatom a nyíregyháziakat, tájékoztatom is őket, s nagy többségük aláírja az ívet, amellett, hogy esetleg közli panaszait, kritikáit is.

 Hogy bírja a sokszor napi 400-500 km-es ingázást Nyíregyháza és Pest között?

 Rosszul, vagy inkább azt bírom a legkevésbé. Bár mostanában egy ismerősöm javaslatára hangos könyveket hallgatok vezetés közben. Legutoljára Hrabal gondolataiban és egy verses válogatásban gyönyörködtem.

 És a család, hogy viszonyul mindehhez?

 Hála Istennek, a feleségem nagyon megértő, igazi társ. Gyermekeim nagyon játékosak. Van úgy, hogy a Korondon vásárolt fakardokkal vívnak, ilyenkor az ágy teteje a színpad. Színészgyerekek. Boldoggá tesz ugyanakkor, hogy munkájukban, a tanulásban kötelességtudóak, szorgalmasak, ambiciózusak.

 Sportol?

 Régebben nagyon sokat túráztam, most már kevésbé jut időm rá. Édesapám nagybátyja megszállottan túrázott, édesapám pedig – idős kora ellenére is – hosszú távon gyalogol. A sétára, a kocogásra azért igyekszem rendszeresen időt szakítani, ahogyan nagy nosztalgiával gondolok vissza arra a nyárra, amikor két idősebb gyermekemmel túráztam az Alpokban. Remélem, lesz még rá lehetőségünk.

 Kulturális téren, hogy teljesít?

 Önkormányzati képviselő voltam, amikor megszerveztünk a választókörzetemben egy sóstóhegyi karácsonyt. Meghívtunk az alkalomra vendégművészt, a nyugdíjasklubunk tagjai teát főztek, míg a polgárőrök hurkát sütöttek. Az első rendezvényünk annyira jól sikerült, hogy helyi fideszes hagyomány lett belőle. Az árvízkárosultak megsegítésére gálaműsort is rendeztünk, a csodás Bencs Villa kulturális misszióját is segítettem. Megyeszerte fellépek jótékonysági műsorokon, egykor a városháza udvarán szabadtéri produkciókat is szerveztünk. Az általunk kitalált faluszínházzal pedig egészen kicsi településekre jártunk. A keresztmamám, Petneházy Melinda nagykaposi rendezvényein Pregitzer Fruzsinával és más kollégáimmal is felléptem. Korábban említette, hogy nagyon aktív civil vagyok. A családomból, a gyermekkoromból magamban hordozott polgári szellemiség és a közösség szeretete vitt a Fidesz által életre hívott politikába.

 Örömét leli ebben a munkában?

 Igen, határozottan. Örülök, hogy a főtéren adventi forgatagot szervez a város. Színészként is közreműködöm ezeken a rendezvényeken, verseket szavalok. De a politikai beszédeim végén is elmondok egy-egy alkalomhoz illő rövid idézetet valamely költeményből.

 

P.G.-M.A.