vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.15. 

Kampány a védőoltás mellett

Támogassa az állam a rotavírus elleni oltóanyag árát

A rotavírus a magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó megbetegedések leggyakoribb kórokozója világszerte, ami felnőtteket is megfertőzhet, de leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti, akik a kiszáradás miatt akár kórházba is kerülhetnek. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke kérdésünkre kifejtette: az oltásellenes fórumokon nagyon sok szakmaiatlanságot, ostobaságot lehet olvasni. Egy oltóanyag bevitele sokkal kisebb terhet jelent az immunrendszerre, mint maga a betegség.

 Mely évszakokban tarol leginkább a rotavírus?

 – Ez a vírus egész évben, de főleg a téli, kora tavaszi – januártól márciusig tartó – időszakban fertőz.

 Melyek a legjellemzőbb tünetei?

 – Ellentétben más hasi vírusfertőzésekkel, majdnem mindig, de a komolyabb lefolyása feltétlenül magas lázzal, erős hányingerrel, hányásokkal, heves hasgörccsel és hasmenéssel jár. Kiemelem a magas lázat és a hányást, mert nagyon sokszor nem a hasmenés mértéke miatt kerül be a gyermek a kórházba, hanem azért, mert nem bír inni, és ezért kiszárad.

 Tudtommal, hányást, hasmenést nem csupán ez a vírus okoz. Honnan lehet tudni, hogy melyik fertőzött meg bennünket?

 – Bevallom: ezt nem tudjuk, de a tünetek alapján sejthető. Tehát a bevezető tünetek sokkal hevesebbek. Az egész rotakérdés egyik fő problémája, hogy miután a területen nem tudjuk diagnosztizálni a vírust, ezért a tünetek alapján mondjuk ki azt, hogy rotafertőzés történt. Annak a közel 7000-es számnak, melyet most az Országos Epidemiológiai Központ adata kimutat, nagy részébe a kórházba kerültek tartoznak bele. Azok a gyerekek, akik nem kerültek kórházba, főleg hasi vírust kaptak el, s az alapján gyógyítjuk őket.

 Önök az oltás mellett kampányolnak. Ám ennek a vírusnak több mint 100 fajtája van. A védőoltás mindegyik fajta ellen védelmet nyújt?

 – A 100 túlzás, a kitenyésztések alapján 10 alattira tehető az a szám, amely a fertőzések több mint 90%-áért felelős. Ezek magyar és európai kimutatások. Az oltások legalább öt, a betegséget legesleggyakrabban kiváltó törzsek ellen hatnak. A kérdés jogos, mert nem az összes törzs ellen. Ez az oltás nem tudja 100%-ban kizárni a fertőzést, ellentétben például a bárányhimlő- vagy a kanyaróoltással, ahol egy fajta vírus ellen oltunk, s az oltás után nem kapjuk meg a kanyarót.

 A védőoltás nem olcsó, 17 ezer forintba kerül, amit nem mindenki engedhet meg magának. Ha csupán az árat nézzük, akkor is megéri beoltatni magunkat?

 – Maradjunk a 40 ezer forintnál, hiszen az egyik oltóanyagot kétszer, míg a másikat háromszor kell beadni. Tehát az oltássorozat körülbelül 40 ezer forintba kerül. Azt is ki kell emelni, hogy Magyarországon a nem kötelező oltások területén úgymond egyéni védelmet biztosítunk a gyerekek számára. Ellentétben a kötelező védőoltásokkal, ahol közösségi védelmet. Az oltáskampánnyal pont azt szeretnénk elérni, hogy ha lehet, akkor valamilyen állami pénzügyi beavatkozás történjen, minimum erős támogatási körbe kerüljön bele az oltóanyag. Pontosan azért, mert a rotavírus terjedését, ha nem is kizárólagosan, de jelentősen befolyásolják a szociális és higiéniás viszonyok. Főleg azokon a területeken tapasztalhatók a legerősebb fertőzések és viszonylagosan súlyosabb lefolyások, ahol nagy valószínűséggel még kevésbé engedhetik meg maguknak a szülők ennek az összegnek a kifizetését. Az oltóanyag állami támogatása népgazdasági okokból biztos, hogy megérné. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy rotavírus által fertőzött gyerek kórházi kezelése mennyibe kerül a biztosítónak – amennyiben hosszú távon le tudnánk csökkenteni ezt a betegszámot –, akkor ez az összeg megtérülne a biztosító felé. Azt szeretném elérni egyesületünkkel együtt ezzel a kampánnyal, hogy ne a családok pénztárcája határozza meg, hogy beoltják-e a gyereket. Ráadásul miután szabadáras termékről van szó, ezért az egyes patikák is eltérő árat kérnek érte. Ahogyan 2014 őszétől – nagy örömünkre – ingyenesen kaphatják meg a 7. osztályos, 12. évüket betöltött lányok a méhnyakrák elleni védőoltást, jó lenne, ha ugyanúgy ingyenesen felajánlható, tehát nem kötelező oltás lenne a rotavírus elleni is. Bizonyított, hogyha egy oltás ingyenes vagy nagyon olcsó, akkor az átoltottság aránya ugrásszerűen megnő.

 Vannak, akik az oltások ellen emelik föl a szavukat, mondván, az csak gyengíti az immunrendszert. Mi erre a válasza?

 – Röviden: ez nem igaz. Az oltás-ellenes fórumokon nagyon sok – szakmai szempontból – ostobaságot lehet olvasni. Egy oltóanyag bevitele sokkal kisebb terhet jelent az immunrendszernek, mint maga a betegség. Azoknak a véleménye a legerősebb, akik azt hangoztatják: sokkal biztosabb a védettség kialakulása azoknál, akik már átestek a betegségen. Ebben van igazság; mi orvosok viszont azt mondjuk, hogy a betegség lezajlása mindig rizikóval jár, míg az oltások bizonyítottan rizikómentesek.

 

Medveczky Attila