vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.15. 

Siculicidium-emlékest Marosvásárhelyen

A székelyek elleni 1764-es madéfalvi vérengzés 252. évfordulója előestéjén tartott megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a marosvásárhelyi kultúrpalotában. A negyedszer megszervezett rendezvényen ez alkalommal is nagy számban megjelentek az egykori székely főváros lakói. A megemlékezésen Izsák Balázs SZNT-elnök mellett tiszteletét tette Csige Sándor, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának vezető konzulja, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Szente Csaba, Madéfalva polgármestere. A betegség miatt távol maradni kényszerült Tőkés László EP-képviselő, EMNT-elnök üzenetét Cseh Gábor, a szervezet alelnöke tolmácsolta.

Izsák Balázs a Madéfalvi veszedelemre való emlékezés ürügyén a székely közgondolkozás átalakításának szükségességét hangsúlyozta, kijelentve: „mindig a bátrak példája lesz ismertebb”. Éppen ezért „a közgondolkodásnak kell átalakulnia oly értelemben, hogy megértse mindenki, ezer bátor ember kevesebb veszélynek van kitéve, mint száz, tízezer pedig maga a biztos siker”. Ennek kapcsán az elnök hibának ítélte meg, hogy a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséből, majd egyes táblák – hatósági megfélemlítés következtében történt – eltávolítása ügyéből a köztudat nem a bátrak helytállását, hanem a megfélemlítettek hátrálását jegyezte meg. Izsák Balázs a jelenkori történésekről is szólt, elmondta: remélik, hogy Európa megmarad európainak, nemzeti kultúráinak erejében bízva.

 Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke beszédében, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke pedig írásban elküldött üzenetében egyaránt arra emlékeztetett, hogy a madéfalvi vérengzést a székelyek tömeges elvándorlása követte. Mindketten megemlítették, hogy 1990 után is elindult a székelyek kivándorlása, ennek megállításához jogok kellenek a közösségnek. „Nem akarunk a világ migránsai lenni, idehaza keressük jogainkat” – fogalmazott Tőkés László, hozzátéve: a madéfalvi történések felidézésével a nemzeti önvédelem hősi példáira emlékezünk, ezáltal is megteremthetők az önrendelkezés alapjai. Biró Zsolt kijelentette: a székelység csak annyi jogot kér, amennyit az Európai Unió más közösségei, például az olaszországi Dél-Tirol osztrák lakosai élveznek. A két közösség közötti hasonlóság jeléül megemlítette: Dél-Tirol fővárosában, Bozenben a német ajkú lakosság, Székelyföld fővárosában, Marosvásárhelyen pedig a székelység került kisebbségbe. Az MPP elnöke ugyanakkor a 2016-os év nagy kihívásaként azonosította a megemlékezésen is jelen lévő marosvásárhelyi közös magyar polgármesterjelölt, Soós Zoltán mögötti egységes felsorakozást.

 A megemlékezés kórusművekkel, valamint a mezőbergenyei Domahídi lányok előadásával zárult.

 

Háromszék