vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.15. 

Szűcs Balázs: Új esztendő küszöbén állunk

Az az érdekes tapasztalat, hogy ha valakinek van egy konkrét iránya, célja, sokkal több terhet bír cipelni, mint az, aki csak a napi túlélésért küzd.

Ismerek egy középkorú férfit, egy gyerekotthon vezetőjét, akinél rákos megbetegedést állapítottak meg pár évvel ezelőtt. Megműtötték, majd több mint két éve folyamatos kemoterápiára jár fel kéthetente Budapestre. Ez az ember szerdán beül az autójába, feljön Budapestre, csütörtökön és pénteken megkapja a kezelését, szombaton lábadozik, majd vasárnap hazaautózik, és másfél héten keresztül a gyerekotthonért dolgozik. Ez tartja életben. Nem lehet rajta látni, hogy beteg, nem hagyja el magát, mert célja van, feladata van, és neki azt el kell végeznie.

Mennyire jó lenne, ha mi is konkrét, reális célokkal indulnánk ebben az esztendőben!

Az új év elején fontos megállni és összegezni az elmúlt esztendőt. Nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy visszanézve egy-egy eseményre, ki tudjuk mondani, hogy ennek így vagy úgy kellett történnie, még akkor is, ha az adott pillanatban azt nehezen éltük meg. Ha összegzünk, akkor meg tudjuk fogalmazni, hogy mihez kell idén is mindenképpen ragaszkodnunk, és mit kellene másként tennünk.

Az új esztendőben fontosnak tűnik, hogy legyenek fizikai, szellemi és lelki céljaink is. Ennek a három területnek az összessége adja, hogy meg tudjunk állni magunk előtt, és értékesnek tartsuk az adott pillanatot és a kezünkben lévő lehetőségeket.

A fizikai célok mindig arra segítenek, hogy őrizzük egészségünket, és jó közérzettel éljük napjainkat. Aki fizikai értelemben friss, akinek kortól függetlenül ezen a téren vannak kisebb-nagyobb céljai, az nap mint nap meg tudja élni, hogy mekkora érték az egészség, és az egészségből származó kiegyensúlyozottság.

Aki iskolarendszerben tanul, az minden nap megéli, hogy többé kell válnia, különféle tananyagokat kell beemelnie. Ha viszont az ember kikerül az iskolarendszerből, akkor gyakran kerül olyan munkahelyre, ahol nem adott a növekedés lehetősége, monoton, ismétlődő munkát kell végeznie. Ilyenkor nagyon könnyen elszürkül a már megszerzett tudásunk is. Jó közérzetet, biztonságot ad, ha tájékozottak vagyunk egy-egy fontosnak tűnő területen. Fontos meglátni azokat a negyed órákat, amikor tudunk szellemileg töltekezni, többé válni.

A lelki célok pedig élhetővé teszik az életet. Valaki azt nyilatkozta, hogy szerinte Karácsony üzenete arról szól, hogy tegyünk magunkban rendet, és ez a rend, ha komolyan gondoljuk, akkor a környezetünkre is ki fog hatni. A bennünk lévő rend kialakításához nagy segítséget nyújt, hogy Ferenc pápa 2015. december 8-án meghirdette az irgalmasság évét.

Az irgalmasság testi cselekedetei az egyház tanítása szerint a következők:

Éhezőknek ételt adni; szomjazóknak italt adni; szegényeknek ruhát adni; utasoknak szállást adni; betegeket és a börtönben lévőket meglátogatni; halottakat eltemetni.

Ezek a felsorolt cselekedetek semmi másról nem szólnak, csak arról, hogy egy érzékenyebb, rendezettebb világot szeretnénk magunk körül kialakítani, ahol az értékek a helyükre kerülnek, úgy hogy az első lépést mi tesszük meg.

Merjünk kitűzni magunk elé reális, megvalósítható célokat mind fizikai, mind szellemi mind lelki területen! Merjünk áldozatot vállalni azért, hogy a bennünk lévő rendet megteremtsük! Merjünk elindulni az irgalmasság útján, hogy élhetőbbé váljon a környezetünk 2016-ban!