vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.15. 

A szlovák tanítók is sztrájkra készülnek

A tanítók sztrájkra készülnek, még a választás előtt tervezik a munkabeszüntetést az alacsony fizetések miatti tiltakozásul. Ez egybeeshet azzal, amikor az ugyancsak az alacsony bérek és az egészségügy általános rossz állapota miatt, tiltakozásul felmondó nővérek és szülésznők százainak letelik a felmondási ideje.

 Tavaly év végén több alkalommal tiltakoztak a tanítók és tanárok a méltatlan bérezésük ellen. Novemberben tanítás helyett vért adtak az iskolákban. Azóta több megmozdulást is láthattunk a pedagógusok részéről, de a kormány sem az oktatásügy forrásait, sem a pedagógusbéreket nem növelte, így most tovább éleződik a helyzet.

 A tiltakozók egyik aktivistája, Vladimír Crmoman szerint a kormány figyelmen kívül hagyja mind a tanárok követeléseit, mind a hazai és külföldi oktatásügyi szakértők javaslatait, és mivel az őszi tiltakozó akciók sem hatottak rá, utolsó eszközük a sztrájk. Hétvégén sztrájkbizottságot állítottak fel a szervezésre, de azt még nem árulták el, hogy mikor kezdődik a tiltakozás, és mennyien kapcsolódnak be. Csak annyi tűnik biztosnak, hogy a március 5-i választás előtt várható.

 A miniszter nem ad pénzt, de támogatást szeretne

Juraj Draxler oktatási miniszter szerint is többet kéne keresniük a tanítóknak, de úgy véli, ezt már a következő kormány fogja megoldani. Egyúttal jelezte, szívesen vezetné tovább a szaktárcát.

A tanítók a Szlovák Tanítókamara felhívásában megfogalmazott követelések megvalósulását akarják. Ez 400 millió euróval növelné az oktatásügy költségvetését, amiből ki lehetne egyenlíteni az iskolák közötti felszereltségbeli különbségeket.

A pedagógusbérek idén év elején 4, tavaly 5 százalékkal nőttek. Ez a minisztérium szerint meghaladja az államigazgatásban, valamint a biztonsági szerveknél dolgozók béremelési arányát, az viszont korántsem mindegy, hogy mekkora fizetést emelnek több vagy kevesebb százalékkal. Az idei költségvetés nemhogy nem adja meg a kért 400 milliót, hanem ezzel szemben 200 milliós csökkenést irányoz elő, amiből végképp nem jön ki annak a további követelésnek a teljesítése, hogy 140 euróval, majd jövő januárban további 90 euróval növeljék a tanítók bérét. Így a szlovákiai pedagógusok átlagbére továbbra is az egyik legalacsonyabb a fejlett világ országait tömörítő OECD-ben.

 A komoly fizetésemelés mellett olyan továbbképzési rendszer felállítását várják el a minisztériumtól, amely nemcsak lehetővé teszi számukra, de ösztönzi is őket a továbbképzésre és más alkotó tevékenységekre.

 Összefognak a nővérekkel  

A tanítók a tiltakozásukat és a médiamegjelenéseiket is összehangolnák a nővérekkel, akik már november óta vívják a harcukat az illetékes szaktárca ellen. Őket is az ágazat általános rossz helyzete és szűkös anyagi körülményei, valamint az alacsony fizetéseik zavarják, ám mivel számukra törvény tiltja a sztrájkot, ők tömeges felmondások formájában szegültek szembe a kormánnyal. Csaknem négyszáz felmondás visszavonása után még mindig több mint 900 nővér tölti a felmondási idejét. Az ő kiesésük is komoly hiányosságokat okozhat az érintett kórházak működésében.

Vladimír Crmoman azt panaszolta, hogy az egészségügyben és az oktatásügyben egyaránt a fizetési sor végén állnak az alkalmazottak, miközben sorra jönnek a korrupciós ügyek és a hűtlen kezelések, ezért összehangolják a tevékenységüket.

 

Denník N nyomán vkl, Felvidék.ma