vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.20. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 3. száma!

A tartalomból:

Nemzetőrség, nemzeti gárda, sorkatonaság (címlapon)

Simicskó István, aki nem mellesleg a hadtudományok doktora, a Nemzetőrség vagy valamilyen hasonló szervezet felállítása mellett következetesen kiállt. Nem véletlenül. A rossz emlékű és abban a formájában értelmetlen sorkatonai szolgálat megszűnésével, pontosabban felfüggesztésével Magyarország védelmében hatalmas űr keletkezett. A területvédelmi képesség elvesztése azt jelenti, hogy nincs megfelelő mennyiségű ember, akit ki lehet állítani fontos épületek, hidak, utak védelmére, nincs, akit katasztrófa esetén el lehet küldeni segíteni, őrködni. A területvédelmet biztosító szervezet számtalan országban található és ezek többnyire hatékonyan működnek. Egy ilyen szervezet azon túl, hogy hasznos, ha ügyesen alakítják ki, a résztvevő fiataloknak is sok örömet okozhat. Közösség alakulhat ki, és olyan eszközöket használhatnak, olyan ismereteket sajátíthatnak el 18-20 éves fiúk, melyek garantálják az érdekes és értékes időtöltést. Az új szervezet létrehozása azonban hatalmas munkát és bizony javakat igényel. Ugyanakkor ha sikerül létrehozni az önkéntes alapon működő szervezetet, az jelentős értékeket teremthet. Gondoljunk csak arra, hogy az állam kezelésében lévő és folyamatosan pusztuló elhagyatott ingatlanokat felújíthatják, élettel tölthetik meg. Legyen az volt szovjet katonai bázis, vagy elhagyott gyár.

Csurka István : a harc kíméletlen és gonosz (2.oldal)

1987-től 1990-ig, Lakitelektől a választásokig a gulyáskommunista rendszer saját maga teremtette gazdasági nehézségei következtében omlott össze. Ezt az összeomlást mi nem siettettük, mert nem tudtuk, mi jön utána. Velünk senki nem közölte, miközben megfigyeltek, lehallgattak, követtek és büntettek bennünket – magam másfél évre, 1986 tavaszától 87 őszéig el voltam tiltva, darabjaim mind levették a műsorról –, hogy a Szovjetunió egy lyukas garasért eladta Amerikának egész Közép-Európát vasfüggönyöstül, berlini falastul, s azt különösen nem, hogy itt majd kapitalizmus lesz, azt meg, hogy ilyen, amilyen lett: rabló – még annyira sem. Amikor az antiszemitizmusba, mint vádba beleütköztünk, meghökkentünk. Hamar kiderült, hogy a harc kíméletlen és gonosz lesz. A durva megnyilvánulások is előkerültek. Amikor Spiró György verse megjelent: „jönnek a szarból” – már tudniillik mi, a népiek – Spiró a velünk rokonszenvező fiatalabb írókra, költőkre, nemzedéke népi elemeire gondolt elsősorban. Nehéz volt nem látni benne, mögötte a megrendelőt, és az üzenetet: mi még mindig erősebbek vagyunk. Tudnunk kellett, hányadán állunk, és miről van szó. Spiró felütése olyan erős cionista agresszió volt, hogy Aczélék is megijedtek tőle, és az esetleges következményektől. Az írószövetség zsidó liberálisai elhatárolódtak tőle, és valami büntetésfélét is kapott. De nem jól mondom, és helyesebb is, ha csak a magam nevében beszélek. Azt hittem, hogy tudom, miről van szó, de fogalmam sem volt arról, hogy ez voltaképpen egy módszer tudatos alkalmazása, és nincs benne semmi új. A XX. században, sőt olykor már a XIX. században is mindig megindult valamilyen lázadás a „csúcsra jutott muzsikok” ellen már akkor, amikor még valójában nem is jutottak fel a csúcsra, de már sejthető volt, hogy majd részt vesznek a helyosztó küzdelemben. A helyosztó már a Bach-korszakban megindult, amikor a szabadságharc katonatisztjei, hivatalnokai helyére, a vármegyék magyar elemei helyére cseh–morva és zsidó tisztviselőket raktak, akik aztán fedezték az ugyanilyen elemek gyáralapításait. Ugyanilyen helyosztó küzdelem alakult ki a kiegyezés után, a sajtóban és a kulturális életben. Tulajdonképpen 1918–19 is egy nagy híres helyosztásnak tekinthető. (2005.)

 Ösztönző a magasabb jövedelem (5.oldal)

Huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet az elhelyezkedési juttatás

Kötelező elfogadni a kiajánlott munkát? Mikor döntenek a közfoglalkoztatottak idei béréről? Mekkora az elhelyezkedési juttatás összege? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkárt. – A közfoglalkoztatás azokban az esetekben ad segítséget, amikor az emberek az elsődleges munkaerőpiacon nem találnak munkahelyet, mert erre nincs megfelelő készségük, képességük, képzettségük, vagy az ország egyes területein kevesebb a foglalkoztató, munkahely, mint amekkora a szabad munkaerő-mennyiség. Tehát kettős a közfoglalkoztatás feladata: egyrészt az átmenetileg munkanélküliséggel sújtott területeken biztosít foglalkoztatást, másrészt azoknak, akik nem képeseket az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni, olyan lehetőséget nyújt, melynek köszönhetően értelmes elfoglaltsággal kereshetik meg az életfeltételekhez szükséges forrásokat. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy az ország számos részén munkaerőhiány alakul ki – ezeken a terülteken a kormány el szeretné kerülni, hogy a közfoglalkoztatás konkurenciája legyen a piaci foglalkoztatásnak. Ezért már tavaly történtek olyan lépések, melyek az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérést célzottabban segítik a közfoglalkoztatottak számára. Ilyen volt például a munkaerő-piaci képzés, továbbá a háromnapos munkaerő-piaci szolgáltatásokban való részvétel lehetőségének megteremtése – itt például önéletrajzírásra, állásinterjúra készítik föl a közfoglalkoztatottat.

 Märle Tamás: HA MI KÉSZÍTHETNÉNK INTERJÚT SOROS GYÖRGGYEL…(5.oldal)

…valószínűleg nem néztünk volna el neki annyi hazugságot, mint Gregor Peter Schmitz, a Wirtschaftswoche című német magazin munkatársa. Álljon itt néhány idézet a Németországban kedden megjelent interjúból, melyekre az alábbi kérdéseket tennénk fel a pénzügyi szerencselovagnak, ha egyszer megtehetnénk.

(Angela Merkel) a migrációs kérdésben azonban az európai elvek alapján cselekedett, és kész volt kockára tenni vezető szerepét. Rászolgált azok támogatására, akik osztják az általa képviselt elveket és értékeket. Ez engem igen megérintett. Saját személyes élettörténetem miatt – zsidóként, a náci megszállás alatt éltem túl a holokausztot – elkötelezett támogatója vagyok a nyitott társadalom értékeinek, alapelveinek. Úgy hiszem, Merkel – aki egy lelkész lányaként nőtt fel a kommunista NDK-ban – a saját személyes élettörténete miatt osztja ezeket az elveket.

Érdekes módon a korábbi években nem osztotta ezeket a nézeteket. Nem lehet, hogy a lehallgatási botrány óta az amerikai érdekkörök kezében van, és azért teszi mindezt?

–Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése, rövidtávon, hatásos keveréknek tűnik.

 Új otthonteremtési program (6.oldal)

Az új rendszerrel az építőipart is támogatjuk

A szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak és nem bővítésnek minősül – közölte Fűrész Tünde helyettes államtitkár, akit a programba való belépés feltételeiről és az esetleges visszaélések kiszűréséről is kérdeztünk.

 Davos 2016 (6.oldal)

Mi Davos?

Ez egy kisváros a svájci Alpokban, mintegy 92 mérföldre Zürichtől. Az év nagy részében tele van síelőkkel és túrázókkal. Egy érdekes, de kevéssé ismert tény, hogy ez Európa legjelentősebb városa. Évente egyszer, egy hétre, januárban, ez ad otthont a Világgazdasági Fórumnak (World Economic Forum). Világgazdasági Fórum, vagy egy összejövetel a világ üzleti vezetői, közgazdászok, politikusok és egyéb hírességek között. Ebben az évben a színész Leonardo DiCaprio jelenléte emeli a fórum fényét. Leonardo DiCaprio a Tőzsdecápák c. film felejthetetlen főszereplője? (Mit üzen ez nekünk? – szerk.)

A gazdaságfejlesztés jegyében (7.oldal)

Hogy minél több európai uniós fejlesztési pénz érkezzen a zalai megyeszékhelyre

Fejlesztési iroda nyílt a zalai megyeszékhelyen, mely a városban működő vállalkozások, civil szervezetek, egyházak és más intézmények számára hivatott pályázati segítséget nyújtani. A január eleji átadás kapcsán Zalaegerszeg polgármesterét kérdeztük sok más mellett arról, mi indokolta az iroda létrehozását.

 Ingyen telek a nagycsaládosoknak (7.oldal)

Az első lakáshoz jutókat kamatmentes hitellel támogatjuk

Összesen 15 telket alakítottunk ki, amelyekre a legalább három gyermeket nevelő, illetve vállaló családok pályázhatnak – fejtette ki lapunknak Balassagyarmat polgármestere.

 TTIP ratifikáció (7.oldal(

Az Európai Unió és az Egyesült Államok ratifikálhatja a Transzatlanti Szabadkereskedelmi és Beruházási Megállapodásnak nevezett egyezményt, melyet a közvélemény csak TTIP-ként jegyez. Ha ez megtörténik, akkor európai szakértők szerint az a belső piacok védelmére és a fogyasztóvédelemre is negatív hatással lehet. Mert az elfogadással eltűnnének azok a jogszabályok által nyújtott garanciák, melyek e pillanatban még lehetővé teszik, hogy az európai piacokat vámokkal védje az unió a külső termelőktől és szolgáltatóktól, valamint hogy megakadályozza a fogyasztókra nézve káros technológiák beözönlését. Jelentős különbség, hogy míg az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályai szerint a termékek piacra bocsátása előtt kell igazolni, hogy azok a fogyasztókra nem veszélyesek, addig az USA-ban csak akkor lehet megtiltani egy termék piaci bevezetését (vagy piacon tartását), ha már áldozatai vannak, mert e nélkül minden kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy az káros a fogyasztókra nézve. Ezáltal is megerősítést nyer a globalizmus hívei és Sztálin közötti hasonlóság.

 Közösségi főiskola indul Sümegen (8.oldal)

A felsőoktatásnak nevelési feladatai is vannak

A hazai gyakorlatban teljesen új intézményformában, közösségi főiskolaként működik majd az a felsőoktatási intézmény, amelynek elindításáról a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola John Henry Newman Intézete és Sümeg Város Önkormányzata állapodott meg. Kertész-Bakos Ferencet a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola John Henry Newman Intézete vezetőjét a leendő szakokról, a newmani etikáról és a balliberálisok és a jobbikosok támadásáról kérdeztük.

 Csökken az állami bürokrácia (9.oldal)

Az a hivatal, mely nem végzi el határidőig az ügyeket, visszaszolgáltatja a befizetett díjat

Az idei díjcsökkentésekkel mintegy tízmilliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében a kormány, és ezt az összeget tovább szeretnék emelni. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes lapunk érdeklődésére közölte: egyre több olyan költségvetési tartalék áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a bürokrácia lebontását.

 Allűrök nélkül (10.oldal)

Kiss Tivadar operaénekes: ha naivan eltervezünk valamit, akkor azzal félelem alakul ki az énekesben; arra gondol, mi történik, ha mindez nem sikerül. Félelemből pedig nem szeretném a pályámat felépíteni. Ha attól félek, hogy tíz év múlva lesz-e hangom, az egészségtelen stresszhelyzetet szül. Amennyiben nem lesz hangom, akkor sem esek kétségbe, mert például tanárként dolgozhatok tovább. Mindig is lesz valami, amivel tudnék foglalkozni. Meg kell felelnünk saját elvárásainknak, de csakis egészséges keretek között. Mert a megfelelési kényszer egy borzasztó börtön. Nyilván a tapasztalataimat osztom meg, mert már éltem félelemben, s ilyenkor sokszor voltam beteg, le is mondtam előadásokat. Majd megtanultam azt, hogy bátornak kell lennem. Minden egyes szakmának megvannak a maga buktatói. Az énekesi igen veszélyes pálya. Többen nem tudják megélni azt, hogy énekesek. Az, hogy énekes vagyok, nem jelenti azt, hogy felsőbbrendű lennék. Egyesek – nem általánosítok –megjátsszák az énekesi szerepet; félnek a hidegtől, az ásványvíz fogyasztásától, ez viszont rossz irány. Németországban megtanultam, hogy a művész is ember.

 A jászkürt hangja (12.oldal)

Erős kötődés tartotta fenn a jász etnikumot az évszázadok során

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma közzétette az általa alapított Jászságért Díj huszonötödik alkalommal történő kiírását. A feltételekről, a díj presztízséről, a jász hagyományőrzésről a Jászok Egyesületének ügyvivőjét faggattuk.

 Märle Tamás: A jövő elkezdődött (12.oldal)

Talán emlékeznek még a Fidesz 2002-es kampányszlogenjére, amelyben a fenti mondattal azt az üzenetet közvetítette a választók felé, hogy szavazatukkal támogassák az azt megelőző négy évben elindult fejlődést. Azt hiszem, „a jövő elkezdődött” szlogen ma aktuálisabb, mint valaha. A Fidesz-kormány ugyanis az elmúlt öt év egyik legnagyobb húzásaként bejelentette decemberben az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok), vagyis a három gyermeket vállaló családok 10+10 millió forintos támogatását. (A támogatás legfontosabb részleteit elolvashatják Medveczky Attila Fűrész Tündével készült interjújában, további információkhoz pedig a csalad.hu weboldalon vagy az Emmi telefonos ügyfélszolgálatánál juthatnak: 06-1-795-3168.) Magyar megmaradásról és gyarapodásról nem is beszélhetünk másképpen, csak akkor, ha minél többekben tudatosul, mennyire fontos a három gyermek vállalása. (Természetesen vannak, akik különböző okoknál fogva ezt nem tehetik meg.) Az pedig, hogy a családok az otthonteremtési programmal könnyebben és olcsóbban juthatnak saját lakáshoz korszakos jelentőségű. Az adókedvezmények és a családosok különféle támogatásai eddig is figyelemre méltóak voltak, de ez a támogatás olyan súlyú, hogy reális esély nyílt arra, hogy demográfiai mutatóink megváltozzanak, vagyis az ország népessége növekedésnek induljon.

 A székelyek ereje (13.oldal)

Elölről kell kezdeni a párbeszédet a közigazgatás átszervezésről

Bírósági ítélet kötelezi Marosvásárhely polgármesterét, hogy engedélyezze a Székely Nemzeti Tanács március 10-ére tervezett marosvásárhelyi felvonulását – közölte Izsák Balázs az SZNT elnöke, s hozzátette, bízik az autonómiáról folyó háromoldalú tárgyalások sikerében.  

A kritikus feladata a szolgálat (14.oldal)

Szakolczay Lajos könyvbemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban

dén jelent meg Szakolczay Lajos legújabb kötete, a Nagybányától Picassóig a Napkút Kiadó gondozásában. Ritka eset, hogy egy könyv bemutatóját több száz érdeklődő jelenlétében tartsák meg, január 11-én mégis ez történt, már fél órával a kezdet előtt minden széket elfoglaltak, így egy másik teremben kivetítőn nézhették végig a „kinnrekedtek” az igazán nívós rendezvényt. Valóban nívós eseményről beszélhetünk, hiszen Bognár Szilvia népdalénekesnő, Kiss Tivadar operaénekes, Elek Szilvia zongoraművésznő emelték az est rangját. A kötetben a lapunk számára sem ismeretlen szerző – hiszen Szakolczay Lajos írásait legalább havonta olvashatjuk a Magyar Fórumban – képzőművészeti tárgyú írásait olvashatjuk, ami felér egy életmű-összefoglalással. E. Csorba Csilla a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint ez a múzeum 2016-os évének első jelentős rendezvénye, és mint egy intézmény képviselője köszöntette a másik intézményt, Szakolczay Lajost, hiszen akinek az írásaiból egy ilyen könyv keletkezik, maga is egy intézmény. A magyar kultúra egyik követe, méghozzá száguldó követe. Hiszen én megnéztem, hogy milyen sok helyen kellett ahhoz jelen lennie, hogy valaki ilyen sok kritikát meg tudjon írni a magyar művészet számos szegmenséről, a képzőművészettől a fotóig, a színháztól a zenéig. Szakolczayt leginkább egy „örökmozgó” emberhez tudnám hasonlítani. Ebben nem csak a mozgás, és az utazás szenvedélye a lényeges, hanem a magyar művészet iránti elkötelezett ember és annak kíváncsisága. Nem hinném, hogy Szakolczay Lajost a pénz motiválta volna arra, hogy ilyen sok művészt megismerjen és megismertessen a magyar közösséggel sok folyóiratban, műsorban. Mindez egy elkötelezettséget, küldetéstudatot, missziót jelent, még akkor is, ha őt nem lehet beskatulyázni valamilyen kategóriába. Szakolczay komplex, gazdag személyisége tudta létrehozni nemcsak egy ilyen kötet keletkezését, hanem az is lényeges, hogy sok művésznek okozott azzal örömet, hogy elment a kiállítására, és értő módon, líraian szólt hozzá az alkotásokhoz. Arról írt, amit szubjektíven értéknek tekintett. Hálás vagyok azért, hogy ezekből az írásokból a Petőfi Irodalmi Múzeumot sem hagyta ki.

 Szabadulás énünk rabságából (16.oldal)

Nemeshegyi Péter S.J.: A szeretet útja

Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes, katolikus pap élete felét Japánban töltötte. Azért jött vissza Magyarországra, hogy itt dolgozzon tovább Isten országáért. A páter úgy véli, hogy a XXI. század emberének a legalapvetőbb kérdésekhez kell visszatérnie. Már nem szabad megelégedni a felületes válaszokkal, nem is tölthetjük ki másod- vagy harmadrendű dolgokkal az életünket, hanem vissza kell térnünk a gyökerekhez, a forráshoz. Szerinte az úton járás a legjobb megközelítés ahhoz, hogy visszatérjünk a leglényegesebb és legfontosabb dolgokhoz. Nem másodlagos dolgokról szeretne a könyv lapjain gondolkodni, hanem arról, ami oly egyszerű talán, hogy még egy kisgyermek is megértheti, de oly mélységes misztériumok rejtőznek benne, hogy 2000 év alatt sok-sok nagyszerű bölcs és tudós sem tudta felderíteni ezeket a titokmélységeket, amelyeket magától az Úristentől kaptunk. Érdekes, hogy nemcsak a kereszténységben, hanem szinte valamennyi nagy vallásban az út és az úton járás alapvető fogalomként szerepel. Először is; ne nagy autósztrádára gondoljunk, hanem kis utakra, ösvényekre, amelyek a hegyek között vezetnek fölfelé, valamilyen csúcs felé. Az első, ami az útnál fontos, hogy azt valaki készítette. Valaki már járt azon, valaki, aki a célból élt, és elkészítette az ösvényt, nemcsak a maga számára persze, hanem mindazoknak, akik az első vándor nyomaiba lépve ezen az úton járni fognak. A második lényeges szempont, hogy az út megbízható, vezet valahová. Nem fog egyszer csak eltűnni a lábunk alól. Az utat nem elég nézni, vagy gondolkozni róla, hanem rá kell lépni testestül-lelkestül. Nem toporgunk egy helyben, nem heverünk lakásunk egyhangú biztonságában a kanapén, hanem elindulunk merészen a cél felé.

 A nagyenyedi szörnyű események (19.oldal)

Ezekről sokan nem hallottak még semmit. Bocsánatkérés? Ugyan! Ez a sorsa az 1945 utáni kommunista rémtetteknek, az 1956 utáni megtorlásoknak. Csak nekünk kell szemlesütve – bűnös nemzet gyermekeiként – vezekelnünk: az általunk soha el nem követett bűnökért! Illetve a mások által elkövetett bűnökért is! 1849. január 8-án, ma 167 éve kezdődött az oláhok által elkövetett nagyenyedi népirtás. Nagyenyed legnagyobb pusztulása a magyar szabadságharc idején, 1849. január 8-án volt, amikor a város leégett. Több mint 800 ember halt meg, amikor oláh „népfelkelők” lerohanták a várost.

1849. január 8-ának éjszakáján az Enyedtől mintegy 5 km-nyi távolságra fekvő Csombordon táborozó Axente Sever és Prodan Simion pópa feleskette gyülevész haramiahadát, majd megindultak a város felé. Szilágyi Farkas majdani református lelkész, aki gyermekként élte meg a szörnyűségeket, utóbb így emlékezett vissza az enyedi Szent Bertalan éjszakára:

„Amint a román csőcselék betört a városba és felgyújtotta az első épületeket, kezdetét vette a lövöldözés, az ablakok és kapuk betörése, a rablás és ordítozás, a megtámadottak rémes sikoltozásai és jajveszékelései, olyan pokoli lárma, melynek hallatára az ember testében a vér megfagyott”.

 Túl vagyok a nehezén (20.oldal)

Széles Sándor 60 éves

Egy edzőzsenivel készített interjúnak az eddig elért fényes sikerekről, a tanítványokkal való jó kapcsolatról és persze a jövőbeni tervekről kellene szólnia. Még inkább igaz ez, ha a nagyszerű szakemberrel való beszélgetéshez egy, a visszatekintésre különösen alkalmas időpont, egy kerek születésnap adja a legfőbb apropót. Ám az élet, valamint a tavaly szárnyra kapott ijesztő hírek arra kényszerítenek bennünket, hogy a magyar úszósport egyik legkitűnőbb trénerével, a napokban 60. születésnapját ünneplő Széles Sándorral ne csupán a szakmáról, de egészségi állapotáról is szót váltsunk.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot január 21-étől az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

Számlaszám:

11712004-20341426-00000000

Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Számlavezető:

OTP Bank Zrt.

SWIFT (BIC) kód:

OTP V-HU-HB

IBAN-szám:

HU36117120042034142600000000

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. januárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.