vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.22. 

Áll a bál az MPP-ben az RMDSZ miatt

Élesen bírálta a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőségét az RMDSZ-szel megkötött stratégiai megállapodás miatt kedden Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. Bálint leszögezte: az általa vezetett városi szervezet nem akar irányt váltani, és úgy véli, az alakulat szimpatizánsait és a tagságot megzavarta, hogy az MPP országos elnöksége „felhatalmazás nélkül kötött megállapodást a szövetséggel".

„A gépet mandátum nélkül eltérítették, a pilóta és a segítői katapultálni akarnak" – fogalmazott Bálint, aki úgy véli, nemzeti ügyekben „együtt kell működniük az erdélyi magyar politikai szervezeteknek, ez azonban nem jelentheti a választók becsapását, a verseny feladását, az egy húron pendülést".

 Bálint József hangsúlyozta, nem ért egyet Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentésével sem, aki korábban úgy fogalmazott, mindig is a kiegyezés híve volt az RMDSZ-szel, s nemzetpolitikai célja „öszszeboronálni" az adott nemzetrészben élő magyar politikai szervezeteket. „Aki nem bízik az RMDSZ-ben, azt nem lehet beleerőltetni ebbe az összeboronálásba" – mondta Bálint.

 Rámutatott ugyanakkor, az MPP országos elnöksége úgy utasította el az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) kötött helyi szintű partnerséget, hogy el sem olvasta a dokumentumot. A sepsiszentgyörgyi szervezet tagsága nevében beszélő Bálint József szerint egyértelmű, hogy a Magyar Polgári Párt „dermedt állapotban van", területi szervezetei nem működnek, 2012 óta kongreszszust sem hívtak össze, a megyékben pedig tisztújítást sem szerveztek.

 Biró Zsolt, az MPP országos elnöke a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, legszívesebben nem kommentálná Bálint József kijelentéseit, hiszen a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke „a legkevésbé alkalmas a bírálatok megfogalmazására". Biró szerint Bálint József súlytalan politikus, akinek első sorban azzal kellene elszámolnia, hogy néhány év alatt szétverte a korábban erős megyeszékhelyi szervezetet, melynek 2008 és 2012 között 9 fős frakciója volt a sepsiszentgyörgyi tanácsban, és alpolgármestert is állíthatott, ma pedig egyetlen tanácsos képviseli az MPP színeit.

 „Több fórumot tartottunk, kikértük a tagság véleményét, az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások megkezdéséről pedig bővített elnökség döntött, ám igaz, ennek a testületnek Bálint nem tagja. „Idén már nem Bálint József fogja építeni a sepsiszentgyörgyi szervezetet, ezt valószínű érzi, azért kavarja a port bombasztikus kijelentésekkel" – tette hozzá Biró Zsolt.

 Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ a választásokra vonatkozó paktummal hosszabbította meg a Magyar Polgári Párttal 2014-ben megkötött együttműködési megállapodását decemberben. A szövetség polgáriaknak is helyet biztosít parlamenti jelöltlistáján.

 

kronika.ro