vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.22. 

A legszenvedélyesebb tűzoltó

A Veritas Történetkutató Intézet estje Széll Kálmánról

Január 5-én, a Budapesti Gazdasági Főiskola aulájában került sor a VERITAS történelmi vitasorozatának tizenharmadik estjére, s a téma nem volt más, mint az „ország vezérigazgatója”: Széll Kálmán pályája, pénzügyminisztersége, miniszterelnöki pályafutása. Széll Kálmán Terv, Széll Kálmán Alapítvány, Széll Kálmán tér – halljuk gyakorta, s rögvest fölvetődik: ki az a Széll Kálmán? Megtudhatjuk a korszerű történetírás követelményei szerint tanulmánykötetbe foglalt legfrissebb történészi kutatási eredményekből. A dualizmus egykori pénzügyminisztere és miniszterelnöke, dukai és szentgyörgyvölgyi Dr. Széll Kálmán (1843–1915) kiemelkedő politikus volt, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Deák Ferenc tanácsára pénzügyekben kiképezve magát, politikusi pályáján a XIX. század egyik legnagyobb hatású magyar financiális szakemberévé vált. Ennek okán az 1880-as években „Magyarország vezérigazgatójának”, illetve „főbábájának” is nevezték. A király (I. Ferenc József) pedig a „legszenvedélyesebb tűzoltó”-nak titulálta. Az 1875-ben pénzügyminiszterré választott Széll egyik nagy érdeme, hogy rendet teremtett az államháztartásban, növelte az állami bevételeket, s megszervezte az adófelügyelői intézményt, jelentősen leszorította a súlyosan növekvő államadósságot.

Gergely András, az est moderátora bevezetőjében kiemelte: köszönöm, hogy ezen a hideg téli estén is sokan eljöttek körünkbe. Azt gondoltuk, hogy Széll Kálmán talán nem kelt akkora érdeklődést, mint Tisza István vagy Károlyi Mihály. Hiszen az említett két politikus neve hallatán sokan felháborodnak. Náluk „simulékonyabb” politikus volt Széll Kálmán. Talán ennek is köszönheti a karrierjét. Először tehát a karrierépítéséről essen szó, majd pénzügyminiszterségéről, s utána miniszterelnöki tevékenységéről. Honnan jött ez az ember, milyen kapcsolatrendszerrel, s milyen politikai háttérrel?

Ifj. Bertényi Iván emlékeztette a hallgatóságot, hogy Széll Kálmánnak a kortársaihoz képest kiemelkedő szaktudása volt. A XIX. századi magyar politikusokról, erről a nemesi eredetű elitről, nagyon sokan és sokszor elmondták már, hogy ez egy jogászkodó, jogi, sőt közjogi kérdést tüzetesen ismerő, de más szakkérdésekben kevésbé járatos tudással rendelkező, ebből következően „csupán” jogászi szakvégzettségű csoport volt. Pro forma: Széll Kálmán is jogot végzett, de ő ezt pénzügyi, gazdasági szakismeretekkel kiegészítette, elmélyítette. Az anekdota szerint maga Deák Ferenc ajánlotta ezt neki, pont ugyanezt mondván, hogy jogászból Dunát lehet rekeszteni, s ezért „menj a pénzügyi pályára, ha valami újat szeretnél adni a hazának.” Széll Kálmán karrierje azért indult el igen korán, s azért tölthetett be viszonylag fiatalon pozíciókat; parlamenti bizottságokban nem csak jegyzői, hanem egy idő után még ennél is befolyásosabb munkaköröket, mert egy olyan ritka tudás birtokában volt, ami rögtön kiemelte az átlagból. Önmagában ez nem lett volna elég, mert okos emberek Magyarországon kapcsolatok nélkül ritkán csinálnak karriert, így kellett hozzá valamilyen családi háttér, kapcsolat is. Erről még ismertebb is volt, és ezért sok támadás is érte. Hiszen Széll Kálmán felesége az a Vörösmarty Ilona volt, akinek a neve önmagában is sokat mond. Vörösmarty Mihály lánya nem a költő miatt volt fontos, hanem a gyámapa, Deák Ferenc miatt. Deák nagyon sokat tett a Vörösmarty-árvákért, mint gondnokuk. Amikor Széll Kálmán 1867-ben megnősült, rögtön kapott egy „pótapóst” Deák Ferenc személyében. Ilyen családi háttérrel már nem meglepő, hogy a fiatal Széll Kálmán hamar képviselő lesz, s azután egyre följebb ível a karrierje. Ráadásul Széll Kálmán családi-rokoni kapcsolatrendszere még korábban, Vas megye és a dunántúli közbirtokos családok révén is kialakult. Apja, aki megyei tisztségeket töltött be, majd 1848-ban országgyűlési képviselő lett, a Deák-féle nemzeti liberális társaságnak volt az egyik közembere. Távoli rokona volt Deáknak. A XIX. században a rokoni kapcsolatok tudatos számontartása pedig kulcsfontosságú, a mainál sokkal fontosabb tényező volt. Így Deák már ezt megelőzően ismerte a fiatal Széll Kálmánt, mielőtt gyámleányát hozzáadta volna.

Schwarczwölder Ádám mindezt azzal egészítette ki, hogy ezzel a viszonnyal a kortársak is tisztában voltak, s ők is kiemelték azt, hogy a Deákhoz való közelség segítette azt, hogy Széll Kálmán pályája meredeken ívelt fölfelé. Azonban azt is hozzátették: ha volt valaki, aki erre rászolgált szorgalmával, felkészültségével, az Széll Kálmán volt. A legyőzött, korábbi birodalmon belüli önállóságától megfosztott Magyarországon az 1850-es években nem látszott esély a politikai kibontakozásra, a Széll család is birtokain gazdálkodva várta ki a kedvezőbb időket. Magyarország és Ausztria, illetve a Habsburg-dinasztia viszonyában az 1860-as évek kezdetétől enyhülés következett be, amely bel- és külpolitikai okokkal egyaránt magyarázható. Ez a folyamat vezetett az 1867-es kiegyezéshez. Ez a reális kompromisszum határozta meg Magyarország közjogi helyzetét a következő fél évszázadban.

Gergely András arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként lett Széll Kálmánból miniszterelnök. Milyen válság emeli ki őt a miniszterek sorából, és teszi olyan személlyé, akit Ferenc József is elfogad, hiszen ez akkor alapfeltétel volt. Schwarczwölder Ádám vette magához a szót, és elmondta, hogy a Szabadelvű Párt megalakulását követően, Széll 1875 márciusában, mindössze harmincegy évesen pénzügyminiszter lett. Ezt a posztot 1878-ig töltötte be. S csaknem 20 év elteltével, 1899 februárjában lett miniszterelnök. Pénzügyminisztersége későbbi politikai pályáját jelentős mértékben meghatározta. Későbbi nimbuszát is pénzügyminiszteri tevékenységének köszönhette. Két évtized alatt európai hírű mintagazdasággá fejlesztette rátóti birtokát, valamint a pénzügyi életben kamatoztatta tudását. Egyszerre két banknak (Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank, Magyar Jelzáloghitelbank) is vezetője volt, nem csekély anyagi haszonnal. 1899-es miniszterelnöki kinevezését Bánffy Dezső kormányának hosszas agóniája előzte meg. A Bánffy-kabinet 1898 őszétől súlyos tartós ellenzéki obstrukcióval nézett szembe. 1897–98 folyamán a gazdasági kiegyezési tárgyalások osztrák parlamenti jóváhagyása komoly akadályokba ütközött az elhúzódó osztrák parlamenti válság miatt. Annak érdekében, hogy a tízévenkénti újratárgyalás ne okozzon a későbbiekben hasonló problémákat, a magyar és osztrák kormány megalkotta az ischli klauzulát, amely az osztrák–magyar gazdasági kiegyezés tíz esztendős időbeli hatályát megszüntette, de fenntartotta a magyar parlament újratárgyalást kezdeményező jogát. Az ellenzék az ischli klauzulában a magyar függetlenség sárba tiprását látta, egyúttal kiváló alkalmat arra, hogy a választások tisztaságát „beszennyező” Bánffyt megbuktassa. Technikai obstrukció kezdődött, teljesen megbénítva a képviselőház munkáját. Az 1899-es évet az ország 1867 óta először exlex, elfogadott költségvetés nélküli, állapotban kezdi meg. A magyar parlamenti válságot csak új kormány megalakításával lehetett feloldani, amelynek vezetője Széll Kálmán lett.

Széll négyévnyi kormányzása nyugodt periódust hozott a belpolitikában. Leszerelte az ellenzéki obstrukciót, és a Nemzeti Párt beolvadt a Szabadelvű Pártba. Megújították a gazdasági közösséget Ausztriával, szigorították a képviselői összeférhetetlenséget, új törvényt hoztak a választások feletti bíráskodásról. A szociálpolitika területén is fontos eredmények születtek: szabályozták, és állami kézbe vették a lelenc- és árvaügyet, rendelkeztek az idénymunkások és napszámosok munkaviszonyáról. Míg Széll annak idején pénzügyminiszterként zilált pénzügyi állapotokat örökölt, addig a századfordulón, miniszterelnökként már stabil költségvetési viszonyok mellett működhetett. A gazdasági és politikai életben is sikeres Széll Kálmán Magyarország számára szükségesnek és hasznosnak tartotta a dualista berendezkedést, több kortársa Deák Ferenc, a haza bölcse szellemi örököseként tekintett rá. Az Osztrák–Magyar Monarchián belül erélyesen képviselte a magyar érdekeket. Elítélte az obstrukciót és az ellenzék korlátoltságát, viszont a nyíltan alkotmányellenes fellépést sem támogatta. Politikai karakterére inkább a bankvilágban megszokott háttéralkuk voltak jellemzőek, emiatt nevezték el „Magyarország vezérigazgatójának”. Kompromisszumkészségének és hiteles meggyőző erejének köszönhette, hogy négy éven át ellenzéke sem gördített jelentősebb akadályokat politikája elé. Közéleti jellemére jellemző, hogy gyakorta idézte azt az igazságot, miszerint az államférfi nem a következő választásokra, hanem a következő nemzedékre gondol. Az 1901-es választásokon Széll győzelemre vezette a Szabadelvű Pártot, azonban miniszterelnöksége alatt is tovább erősödött a kormánypárt megosztottsága az agrárius–merkantil érdekek mentén. A közös hadsereg létszámának emelését célzó törvényjavaslat 1903 elején újra kiélezte a közjogi ellentéteket, és a ’48-as Párt obstrukciót kezdett a kormány ellen. Júniusban Széll kénytelen volt beadni a lemondását.

 

Medveczky Attila