vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.22. 

Szűcs Balázs: Türelem és bizalom

Türelem és bizalom két olyan érték az életünkben, amit nagy valószínűséggel sokáig üldözünk, nehezen bírunk megszerezni, de nagyon könnyen tudunk elveszteni. Mit jelent a türelem? Elviselni azt, hogy a mellettünk lévő másként gondolkodik a világról, a saját életéről, értékeiről, mint én. Talán a legnehezebb a saját szűk környezetünknél ezzel szembesülni. Olyan gyakran kap el bennünket a vágy, hogy amit mi megszenvedtünk, amire rájöttünk, azokat a többiek ne szenvedjék el, hanem ahogy nekik elmondjuk, úgy vegyék át. Akkor vagyunk a legnehezebben, ha rájövünk arra, hogy nem tudunk más helyett élni, nem tudjuk úgy megmondani a hibátlan választ, hogy arra a másik egy az egyben rábólintson.

Ez pedig azt eredményezi, hogy csak akkor tudunk türelmesnek lenni, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nekünk nem az a feladatunk, hogy másokra ráerőltessük magunkat, hanem hogy tanúskodjunk arról, ami nekünk jó, ami minket boldoggá tesz. Ezt úgy, hogy közben a másik mozgásterét nem vesszük el, hanem meghagyjuk neki azt a szabadságot, amire szüksége van.

Hiszem, hogy ezt csak belső kiegyensúlyozottsággal, lelki erővel lehet megtenni. Ha ez valakinél hiányzik, akkor gyakran foggal-körömmel akarja a saját akaratát a másikra húzni. Ő is ideges, feszült lesz, és a környezete is ezt fogja sugározni.

A bizalom szintén egy összetett terület. Ha abban bízom, hogy engem saját magamért nem fognak átverni, kihasználni, akkor csalódni fogok. Bármikor tudjuk tudatosítani, hogy mi is visszaéltünk már más bizalmával, és rengeteget csalódtunk másokban. Ez könnyen okoz üldözési mániát, sok-sok gyötrelmet.

A lelkünk mélyén érezzük, hogy szükségünk van olyan személyekre, akikben bízhatunk, és szükségünk van olyanokra is, akik bennünk feltétel nélkül megbíznak. Enélkül az életünk félelemmel és remegéssel lesz tele.

Akkor hogyan kezeljük a csalódásainkat? Itt is nagy szükségünk van egy belső békére, ahová vissza tudunk vonulni, ahol nem érnek csalódások. Amikor egy olyan istenképet tudok kialakítani, hogy a belső magányomban egy szerető Istennel találkozom, aki velem együtt küzd, aki átkarol és megerősít, akkor a belső békét könynyen tudom fenntartani.

Ha ki tudom alakítani magamnak ezt a belső biztos szigetet, akkor megtalálom a békémet és a türelmemet is. Az év elején pedig ezek az értékek igen felértékelődnek, ha egy élhetőbb esztendőt szeretnénk 2016-ban megélni.

Próbáljunk arra figyelni, hogyan tudjuk lelkünkben a béke szigetét kialakítani, fenntartani, és tudatosítsuk magunkban, hogy a mennyei Atya nem ítélni, hanem megerősíteni szeretne minket ezen az utunkon.