vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.22. 

Moszkva nem tekint derűlátóan a balkáni fegyverkezésre

Oroszország nem tekint derűlátóan a balkáni fegyverkezésre, mert nem szeretné, ha a kilencvenes évek háborúi megismétlődnének - jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes Belgrádban, reagálva azokra a híresztelésekre, amelyek szerint Horvátország ballisztikus rakétákat szerez be.

A politikus arról beszélt, hogy Oroszország segítene Szerbia védelmi rendszerének megerősítésében, és valamilyen kedvezményes megállapodás keretében S-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert adna el Belgrádnak. Kedden ezt kiegészítve kijelentette, hogy nem szeretné, ha megismétlődnének a kilencvenes évek eseményei, de Moszkvának fontos a baráti Szerbia biztonsága.

 Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Rogozinnal közösen tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra: egyesek felróják Szerbiának, hogy a horvát fegyverkezés ellen szólal fel. "Itt felügyelet nélküli fegyverkezésről van szó, amellyel felborul a térség egyensúlya" - fogalmazott Dačić, majd hozzátette: "ha Horvátország azt mondja, hogy ezzel válik dominánssá a régióban, és új egyensúlyt teremt, akkor ezt Szerbiának hogyan kell értenie, ha nem úgy, hogy Szerbia ellen irányul".

 Aleksandar Vučić szerb kormányfő hétfőn még azt mondta: országának nincs szüksége arra, hogy támadófegyvereket szerezzen be, a védelemről azonban gondoskodni kell. Kedden már úgy fogalmazott: ha Horvátország letesz arról, hogy támadófegyvereket szerezzen be, akkor Szerbia is letesz arról, hogy védelmi fegyverekről gondoskodjon.

 

MTI