vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.27. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 4. száma!

A tartalomból:

Felbomlóban a német kormánykoalíció? (címlapon)

Angela Merkel nehéz helyzetbe került. A német kancellár szövetségi kormánya alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem gondoskodik a hatékony határvédelemről – jelentette ki kedden Münchenben Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a jobboldali CSU politikusa. A bajor tartományi kormány keddi üléséről kiadott közlemény szerint Bajorország szövetségi állam hivatalos levélben követeli a szövetségi kormánytól a „menekültáradat korlátozását”. A berlini vezetés a jelenlegi menekültpolitikájával „alkotmányjogi értelemben megsérti az alaptörvényt”, ezért Bajorország az alkotmánybírósághoz fordul, ha a szövetségi kormány a határvédelemben nem tér vissza haladéktalanul a jogszabályok alkalmazásához és nem állítja helyre a rendet – mondta Joachim Herrmann. Az Angela Merkel vezette CDU-val és a CSU-val szövetségi szinten kormányzó szociáldemokraták (SPD) bírálták a bajor koalíciós társat. A CSU a szövetségi kormánynak küldött levéllel „bejelenti, hogy szakít a koalícióval” – mondta Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője.

 Csurka István: Fajüldöző ország (2.oldal)

„Egy fiút leszúrtak a fasiszták – ezért mi most kijöttünk az utcára” – jelentette ki TGM a Duce stílusában és határozottságával, mintha a Forum Romanumon masírozó vesszőnyalábosok előtt állna, vezérként. A jeles nap, amire emlékezünk. 2005. május 17. Délután öt óra. „Ne csak akkor menjünk” (ne inkább jöjjünk? TGM-kém, mármint, ha magyar szónoklatot tartunk egy helyszínen, ahol már ott vagyunk?) „amikor már vér folyik, hanem sokkal korábban, amikor az aggasztó előjelek elszaporodnak. Nem most kellett volna kijönnünk, hanem tizenöt éve folyamatosan kellett volna zörgetnünk a rácsokat, betörnünk az ablakokat és kimondani, hogy fajüldöző országban nem kívánunk élni.” A stilisztikai baklövésekre most már ügyet se vessünk, csak a fő állítással foglalkozzunk. „Fajüldöző országban” – harsogja TGM, már amennyire torka és gyanús „r”-jei harsogni engedik. A helyszínt és az időt is állapítsuk meg még egyszer. 2005. május 17. Délután öt óra. Magyarország egyik legforgalmasabb tere, a főváros évtizedek óta rendezetlen közlekedési csomópontja. 1956-ban itt heves harcok folytak és a szovjet tankok mindent letaposó térnyerése után a magyar élettér itteni hős védőit elsőként végezték ki. Kimondható ez ezen a téren, amelynek Moszkva tér a neve? Tegyük fel, valóban fajüldöző ország Magyarország? A határai azonban nyitva vannak. Fajüldöző országból fajüldözés miatt tizenöt év alatt az nem ment el, aki nem akart, meg az, aki nem tudott, de ezek rendszerint rozzant tanyájukon élő és a közeli faluba is csak ritkán bejutó, öreg magyarok. Virtuális fasiszták. A fajüldöző ország szerencsétlen őslakosai. Magyarok, szerencsétlenek, kifosztottak, magányosak. TGM, miként máskor is, az üldözöttek, jelen esetben egy megszúrt cigány érdekében szól, de szövegében mindig van egy kis áthallás. TGM képzett, tapasztalt férfiú, tudja, hogy áthallás nélkül nem lehet a kasszához járulni. Az áthallás a beszéd lényege. Cigányt védeni, cigány megszúrásáért a magyar fasisztákat megvádolni – „fajüldöző ország” – a leginkább magától értetődő áthallás. Már-már direkt beszéd, „oratio recta”. Minden magyar tudja, hogy a cigány mögött ott jön egy másik meghatározatlan csoport. Jön mögötte a hatalom, amitől a magyar fél. TGM biztos a dolgában, csak leüti az áthallás akkordját: fajüldöző, és mindenki tudja, hogy innentől nem a cigányokról van szó, ő pedig mehet a kasszához. (2005)

 A pénzüzér elégedetlen (3.oldal)

A nagy garral beharangozott, Gregor Peter Schmitz készítette Soros-interjút a New York Review of Booksban elolvastuk angolul majd a Wirschaftswochében németül. Beszélj, hadd lássalak, mondja Szókratész! Soros beszélt: nagyon hosszan, hol homályosan, hol nyíltan, tele ártó szándékkal. Számunkra újdonság nem volt benne, Orbán Viktor elleni kirohanásainak jegyzéke beszédes, ahogy mondani szokták. Azokat 10 pontban foglaltuk össze:

1. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe.

2.A magyar és keresztény identitás védelme Magyarországon népszerű, ezért nehéz lesz Orbánt leváltani.

3. Orbán a magyar nemzet határait védi egyoldalúan(?) a menedékkérőkkel szemben.

4. A saját hazája problémáját kívánja megoldani, ahelyett hogy más országok problémáit helyezné előtérbe.

5. A magyar emberek védelmét előbbre valónak tartja a Soros szerint vészhelyzetben lévő migránsok védelménél.

6. Orbán álláspontját a magáéval homlokegyenest ellentétesnek tartja, mert ő, Soros György, a veszélyhelyzetben lévő menedékkérők védelmét tartja fontosabbnak, nem a magyarokét.

7. Orbán könnyedén meggyőzte a magyar lakosságot a nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar közvélemény által preferált megoldás Soros szerint az egész uniót veszélyezteti, beleértve a schengeni egyezményt is.

8. Orbán nincs egyedül, maga mellé állította Horst Seehofert, a CSU elnökét.

9. Kaczynski és Orbán, pontosabban a lengyel–magyar barátság sem tetszik Sorosnak.

10. Orbán felismerte, hogy Soros javaslata rossz, annak elfogadása esetén migránsok árasztanák el Magyarországot, tönkretéve ezzel sok egyéb mellett a nemzeti kultúrát is.

 Támogatás az élelmiszer-ipari cégeknek (5.oldal)

Elsődleges célunk a vidéki foglalkoztatottság növekedése

Február 15-étől lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszer-ipari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – közölte Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 15 éves a Nemzetközi Visegrádi Alap (5.oldal)

A visegrádi országoknak jóval nagyobb a súlya az Európai Unióban

A Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) az 1991 óta létező visegrádi együttműködés egyetlen intézményesített nemzetközi szervezete. 2000-ben alapították, fő célja a tagországok civil kezdeményezéseinek és hallgatói mobilitásának támogatása. Ennek eszköze az Alap által kidolgozott pályázatok és ösztöndíjak rendszere, amely nyitva áll minden, a négy ország bármelyikének állampolgárságával rendelkező személy, vagy az ezen országok bármelyikében bejegyzett civil szervezet előtt. Altusz Kristóf helyettes államtitkárt az együttműködési lehetőségekről, az alap költségvetéséről, a nemzeti sérelmekről, a közös határrendészetről kérdeztük.

 A libamáj barátai (6.oldal)

Kiállásunkkal egy hungarikum megmaradását biztosítjuk

A nemzeti értéken túl a libamáj fontos exportcikkünk. Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat – közölte lapunkkal Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

 Sikeres a Nemzeti Kastélyprogram (7.oldal)

Teret kell adni a magántőkének a műemlékek megmentésében

Mekkora kihívást jelent az egykori Pénzügyminisztérium épületének megújítása? Milyen feladatokkal jár miniszteri biztosi kinevezése? Miért kéne módosítani a nemzeti vagyonról szóló kétharmados törvényt? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség államtitkárát.

 A baloldal áll az Oktatási Hálózat akciója mögött (8.oldal)

Az egyetemi oktatók elemi érdeke a szakmai előmenetel

A parlament döntése értelmében januártól életbe lépett a többlépcsős béremelés a felsőoktatásban is. Eszerint idén 15%-kal, 2017-ben 5%-kal, 2018-ban pedig újabb 5%-kal nő a felsőoktatásban dolgozók bére. Szeptembertől a doktori képzésben részt vevők ösztöndíja is emelkedik. Dr. Pósán László országgyűlési képviselő szerint az Oktatási Hálózat akcióinak csupán két helyen volt visszhangja. A budapesti ELTE-n, ahol mindig is elég erős volt az egyetem balliberális kötődése, és Szegeden, ahol Botka László szocialista polgármester regnál.

 Brüsszel bosszúja (9.oldal)

A kötelező kvóta értelmetlen, életidegen

Az Európai Bizottság a hazánk ellen a migrációval összefüggésben elfogadott törvénymódosítások miatt indított kötelezettségszegési eljárással nagymértékben árt az európai együttműködés eszméjének, gondolatának. Ezért nem csupán Magyarországgal szemben tartjuk méltánytalannak ezt az eljárást, hanem a helyes, Európa egésze szempontjából is kívánatos magatartás szankcionálását látjuk benne – szögezte le Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, akit a véleménydiktatúráról, a kötelező kvóta elleni aláírásgyűjtésről, és a Biszku-perről is kérdeztük.

 Szép és aktuális zene a magyarság számára (10.oldal)

Saját utamon járok, saját stílusomban komponálok

Andrássy Krisztina zeneszerző, zongoraművész a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekese és korrepetitora, a Szirt Együttes alapítója: A konziban nagyon sokan olyan kortárs, modern stílusban írtak, amitől egyre inkább eltávolodtam. Úgy éreztem, ez már nekem sok! Sokkal szebbeket szerettem volna írni, ezért kissé megcsömörlöttem a zeneszerzéstől. Pedig tanárom biztatott, hogy felvételizzek a zeneszerzés szakra, tehetségesnek tartott. Végül is karvezetői és korrepetitor szakon végeztem a Zeneakadémián.

 Märle Tamás: Tahóság nélkül is megvolt a kétharmad (11.oldal)

A többé-kevésbé azonos világlátású sajtót, mondják, nem elegáns kritizálni. Sajnáljuk, de nem hallgathatunk, ugyanis az írásunk tárgyát képező orgánum vállalhatatlanul eltávolodott még az önmeghatározásában rögzített értékrendtől is. „A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé” – fejezte ki felháborodását Gulyás Gergely, a Fidesz elnökségének legfiatalabb tagja Facebook oldalán, miután az említett honlapon minősíthetetlen cikk jelent meg Így még nem láttad Tóbiás József feleségét… címmel. A cikk névtelenségbe burkolódzó szerzője Tóbiás József feleségéről szedett elő meztelen fényképeket a 90-es évek valamelyik férfimagazinjából, a politikus nejét maszturbációs segédeszközként emlegetve. Mikor kiélvezkedte magát Tóbiás feleségének múltján, akkor megszavaztatta az olvasókat, hogy kivernék-e a képekre.

 XXI. századi selyemút (12.oldal)

Régiónkban hazánk rendelkezik a legtöbb exportengedéllyel

Hogyan tudták elérni, hogy az uniós tagállamok közül elsőként hazánk szállítson marhahúst Kínába? Mennyi magyar vállalat kapott jogot a kínai hatóságoktól marhahús exportjára, s ez a szám növekedhet-e? Mi lesz a feladata a közelmúltban megnyílt ningpói magyar kereskedőháznak? Aki válaszol: Dr. Szabó László miniszterhelyettes.

 Valamennyi nyugdíj értékét meg kell őrizni (13.oldal)

Elismerjük a nők többszörös szerepvállalását

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

 Tudatlanság és gazemberség (14.oldal)

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum könyvbemutatója az 1990-es taxisblokádról

Január 20-án mutatták be a Retörki székházában az Antológia Kiadó gondozásában megjelent Taxisblokád I–II c. kötetet. Az összesen hétszáz oldalas összefoglaló műben az 1990. őszi taxisblokád történéseit és hátterét elemzi a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum.

 RASSZISTA OSCAR (16.oldal)

A Gyűrűk Ura-trilógia sztárjaként világszerte népszerűvé vált színész arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oscar-szavazók táborában a homofóbia legalább akkora gond, mint a rasszizmus. Szerinte az előítéletek miatt nem kapott még egyetlen vállaltan meleg színész sem Oscart a legjobb férfi színész kategóriában – idézte a művészt a The Guardian.

Zsebében kétszer lapult ott Oscar-jelöltként a köszönőbeszéd, amely úgy kezdődött volna: „Büszke vagyok arra, hogy az első, melegségét nyíltan vállaló színész vagyok, aki Oscar-díjat kap” – mesélte McKellen hétfőn Londonban, a Brit Filmintézet Shakespeare-ünnepségsorozatának megnyitóján. McKellen elmondta, rokonszenvez a felháborodott fekete bőrű színészekkel, akiket véleménye szerint „alábecsülnek” és nem bánnak velük méltóképpen Hollywoodban.

 Csorja Gergely: Sok szegény, kevés gazdag (19.oldal)

Az Oxfam nevezetű nemzetközi szervezet kutatása szerint a legtehetősebbek 2016-ra a javak több mint 50 százalékát birtokolják. Az Oxfam kutatása lényegében egybevág az általunk többször idézett francia közgazdász, Piketty terjedelmes munkájának eredményével. Piketty arról értekezett – adatokkal gazdagon alátámasztva –, hogy a munka nemzeti össztermék arányos jövedelme soha nem éri el a tőke jövedelmét. Azaz egyre kevesebb ember kezében egyre több tőke összpontosul. Az Oxrfam kutatása szerint 2009-ben a felső 1 százalék még az összjavak 44 százalékát, 2014-ben pedig 48 százalékát birtokolta. Az látszik tehát, hogy évente nagyjából 1 százalékkal többet birtokol az emberiség javaiból a leggazdagabb 1 százalék. Hova vezethet ez? A kérdés kiemelt aktualitását a héten kezdődő – és sokat kritizált – davosi világgazdasági fórum adja, de tulajdonképpen az egyik legfontosabb társadalmi kérdés Davos nélkül is érdekes. Az egyenlőtlenség megdöbbentő mértéket ölt a világban – fogalmazott közleményében Winnie Byanyima, az Oxfam igazgatója, a davosi fórum társelnöke. A leggazdagabbak és a többiek közötti szakadék egyre nagyobb lesz, és ez hátráltatja a szegénység elleni globális harcot – mutatott rá. Emlékeztetett arra, hogy kilencből egy embernek nem jut elég ennivaló, és több mint egymilliárd ember még mindig kevesebb mint napi 1,25 dollárból tengődik. „Valóban olyan világban akarunk élni, amelyben egy százaléknak több van, mint a többinek együttvéve?” – tette fel a kérdést.

 Keresse a heti Magyar Fórumot január 28-ától az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

Számlaszám:

11712004-20341426-00000000

Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Számlavezető:

OTP Bank Zrt.

SWIFT (BIC) kód:

OTP V-HU-HB

IBAN-szám:

HU36117120042034142600000000

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. januárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.