vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.22. 

Várospolitikai megújítást tervezek

Salgótarján pozitív kampányt érdemel

Salgótarjánban február 28-án tartják az időközi polgármester-választást. Simon Tibor, a kormánypártok polgármesterjelöltje lapunk megkeresésére közölte: olyan várost kell megteremtenünk, ahol van munkalehetőség, ahová visszatérnek a fiatalok, ahol a rend és a közjó határozza meg a mindennapokat.

 Korábban a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója, illetve a 2010-es választások előtti időszakban a Fidesz frakcióvezetője volt Salgótarján közgyűlésében. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Salgótarján Megyeközponti Tankerületének igazgatói székét a szervezet megalakulásától kezdődően, 2014 végéig töltötte be, azóta a KLIK Köznevelés Főosztálya vezetőjeként dolgozik. Miért vállalta el, hogy megmérettesse magát a Fidesz–KDNP színeiben a salgótarjáni polgármester választáson?

 – Salgótarjánban születtem, lokálpatriótának vallom magam. Ennek jegyében már az 1998 és 2002 közti ciklusban egyéni önkormányzati képviselőként segítettem elő lakóhelyem közügyeinek intézését. A 2006-2010-es ciklusban pedig egyéni képviselőként és frakcióvezetőként dolgoztam, s emellett az Oktatási-Kulturális-Sportbizottság elnökeként is mindent megtettem a város fejlődése érdekében. Az a tevékenység, amit a közügyben és az általános iskolák igazgatójaként végeztem, mind azt bizonyítják, hogy erősen kötődőm Salgótarjánhoz, függetlenül attól, hogy nem csak megyei, hanem országos feladatokat is elláttam. Bár az elmúlt évben Budapesten dolgoztam, naponta jártam haza Salgótarjánba, mert ennyire erős a kötödésem. Amikor az előző polgármester, Dóra Ottó úr meghalt – Isten nyugosztalja – akkor érkezett a felkérés, hogy elvállalnám-e Salgótarján jelenlegi nehéz helyzetében a jelölést. Akkor én a város jelenlegi helyzetét mérlegelve mondtam igent, nem önös céltól vezérelve, hanem a város érdekében.

 Becsó Zsolt a térség kormánypárti képviselője szerint: „szakmailag felkészült, jó kiállású, az emberek problémáit meghallgatni és megoldani képes, a városért elkötelezett, kompromisszum-kész, együttműködő emberre van szükség.” Ilyennek gondolja magát?

 – Teljes mértékben. Azt gondolom, hogy eddig is olyan közéleti és helyi értékeket megtestesítő személy voltam, aki mindenkivel szót értett. Ez a tulajdonság a mai napig jellemző rám. Hiszen fontos, hogy minden embert tiszteljünk, becsüljünk, függetlenül politikai nézeteitől. Az embernél nincs fontosabb, és ezt a tiszteletet mindenkivel szemben kifejezem. Ezért az együttműködést és az összefogást szeretném megteremteni a város minden polgárával, s a közgyűlés képviselőivel – a város érdeke ezt kívánja.

 A képviselő testület többsége ellenzéki. Ha februárban ön végez a befutó helyen, mennyire nehezíti meg ez a tény a munkáját?

 – Nem tartok attól, hogy mindez különösebb nehézséget jelentene. A helyi képviselők is a város érdekében dolgoznak, és a lakosságot képviselve hozzák meg döntéseiket, így számukra is egyértelmű, hogy csakis az együttműködéssel és a széles körű összefogással lehet Salgótarján fejlődését elérni. Ha ők így gondolkodnak, akkor jól tudunk együtt dolgozni, mert közös az érdek és a cél. Hiszem, hogy minden jóérzésű ember azt szeretné a városban, hogy végre együttműködésben valósuljon meg a város irányítása.

 Szép gondolatok, de ez nem naivitás az ön részéről? Elég csak arra gondolni: amikor hírre kelt, hogy önt indítják, az ellenzék rögtön azzal jött elő, hogy már megint egy pedagógus a jelölt, s miért nem inkább gazdasági szakembert indítanak.

 – Ez igen furcsa és nem túl etikus kijelentés, ha arra gondolunk, hogy baloldali ellenfelem, Fekete Zsolt sem gazdasági szakember, hanem a szociális területről érkezett. Nem tudok olyan polgármesterről, aki mindenhez értene. Fontos, hogy olyan kapcsolatrendszert alakítsak ki a gazdasági, a politikai élet szereplőivel, hogy azt a nagyon nehéz helyzetet, ami városunkat jellemzi, képes legyek orvosolni. S végre egy prosperáló, virágzó város jöjjön létre. Olyan várost kell megteremtenünk, ahová visszatérnek a fiatalok, ahol a rend és a közjó határozza meg a mindennapokat. Ehhez nem elegendő a polgármester személye, hanem közösen kell cselekednünk. Nem emberi vagy politikai naivitás részemről, amikor úgy gondolom: csakis erőből nem lehet egy várost vezetni.  

A megyére a kedvezőtlen úthálózatok és közlekedési feltételek jellemzők. Ilyen állapotok között, hogyan valósítható meg, hogy minél több beruházó érkezzen a városba?

 – Az úthálózat jelentősen fejlődött. A 21-es fő közlekedési útvonal most már Pásztó határáig négysávos, és folytatódik tovább az építése egészen Salgótarjánig. Ezáltal lényegesen rövidebb idő alatt lehet eljutni a fővárosba. A közlekedési feltételek javulásával elég jó eséllyel valósíthatjuk meg programunkat, melyben azt írtuk le, hogy olyan típusú gazdaságpolitikát szeretnénk megvalósítani, amely felemelkedést biztosít Salgótarjánnak, amely által a helyi, és a betelepülni kívánó vállalkozások jelentős kedvezménnyel indulnak el. Már most is kiemelt vállalkozási övezet része Salgótarján, ahol különféle kedvezményeket biztosít a kormányzat a betelepülni szándékozó vállalkozók számára. A helyi politikának is minden segítséget meg kell adni a már meglévő vállalkozóknak, és azoknak is, akik itt szeretnének beruházni. Sajnos a közgyűlésben az elmúlt pár hónapban ezzel ellentétes döntéseket hoztak, ilyen az építményadó és a bérleti díjak felemelése. Megválasztásom esetén szeretném, ha ezeket a rendeleteket módosítanánk, mert a salgótarjáni helyzetet elsődlegesen a munkát teremtő beruházások révén tudjuk csak orvosolni. Programomban a várospolitikán túl, a város gazdaságának megújítása szerepel – amit csak együttműködéssel lehet elérni.

 2014-ben a szocialista Dóra Ottó mindössze ötven szavazattal nyert az önkormányzati választáson. Mennyire számít személyeskedő, durva kampányra?

 – Salgótarján pozitív kampányt érdemel. A kormánypártok ilyen kampányt kívánnak folytatni, amelynek a középpontjában a munkahelyteremtés áll. Ha bárki a személyeskedést helyezi előtérbe, s nem a város fejlődéséről beszél, akkor bízom benne, hogy a választók úgy ítélik meg; az illető alkalmatlan a polgármesteri poszt betöltésére.

 Egyeztetett már az egyházak képviselőivel és a fiatalokkal is. Ők mit kérnek öntől?

 – Pedagógusként könnyen szót értek a fiatalokkal. A fiatalok is egyértelműen azt jelezték, hogy a legfontosabb a munkalehetőség, mert ez határozza meg a jövőjüket. Azt is szeretnék, hogy minél több olyan kulturált szórakozási lehetőséget biztosítsunk számukra, melyek ma hiányoznak Salgótarján életéből. Kérték, hogy olyan sportolási lehetőséget teremtsünk meg, amely valóban attrakcióként szolgál a mindennapi és a versenysportok tekintetében. Vallásos emberként az egyházak képviselőivel jó a kapcsolatom. Az egyházak számára is fontos, hogy a fiatalság ismerje meg azokat az értékeket, amelyeket a történelmi felekezetek közvetítenek. Egyeztettünk az egyházi ingatlanok állapotáról is, hiszen a kis települések fel tudják templomaikat újítani EU-s forrásokból, míg a nagyvárosokban ez nehezen oldható meg. Célunk, hogy a város egyházi ingatlanjai, templomai méltóképpen megújuljanak.

 

Medveczky Attila