vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.29. 

A jövő elkezdődött

Talán emlékeznek még a Fidesz 2002-es kampányszlogenjére, amelyben a fenti mondattal azt az üzenetet közvetítette a választók felé, hogy szavazatukkal támogassák az azt megelőző négy évben elindult fejlődést. Azt hiszem, „a jövő elkezdődött” szlogen ma aktuálisabb, mint valaha. A Fidesz-kormány ugyanis az elmúlt öt év egyik legnagyobb húzásaként bejelentette decemberben az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok), vagyis a három gyermeket vállaló családok 10+10 millió forintos támogatását. (A támogatás legfontosabb részleteit elolvashatják Medveczky Attila Fűrész Tündével készült interjújában, további információkhoz pedig a csalad.hu weboldalon vagy az Emmi telefonos ügyfélszolgálatánál juthatnak: 06-1-795-3168.)

Magyar megmaradásról és gyarapodásról nem is beszélhetünk másképpen, csak akkor, ha minél többekben tudatosul, mennyire fontos a három gyermek vállalása. (Természetesen vannak, akik különböző okoknál fogva ezt nem tehetik meg.) Az pedig, hogy a családok az otthonteremtési programmal könnyebben és olcsóbban juthatnak saját lakáshoz korszakos jelentőségű. Az adókedvezmények és a családosok különféle támogatásai eddig is figyelemre méltóak voltak, de ez a támogatás olyan súlyú, hogy reális esély nyílt arra, hogy demográfiai mutatóink megváltozzanak, vagyis az ország népessége növekedésnek induljon.

Hiszen, ha ma Magyarországon egy fiatal úgy dönt, hogy házastársával 10 éven belül három gyermeket vállal, akkor akár saját forrás nélkül is otthont tud teremteni. Több százezer családnak jelenthet segítséget a január 1-jével elindított támogatás. Ám nem csak jelenthet, úgy néz ki jelent is, óriási az érdeklődés a csok iránt. A Századvég legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 94 százaléka hallott már róla, valamint a bankoknál is egyre nő az érdeklődők száma, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt.

Igen fontos, hogy a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Tehát nem értelmetlen segélyről beszélünk, nem ablakon kidobott pénzről, amit a segélyezett aztán arra költ el, amire akar. Hanem egy olyan kedvezményről, ami a becsülettel dolgozó embereket segíti abban, hogy megfelelő otthonhoz juttassák szeretteiket. Továbbá úgy néz ki, hogy a kormány tavaszra kidolgoz egy működőképes rendszert azokra is, akik a közfoglalkoztatásban dolgoznak.

Tehát bárki részesülhet a támogatásban, aki dolgozik, ugyanúgy a külföldi munkavállalásból hazatérők is. Utóbbi jelentősége sem elhanyagolható, a kormány előtt álló szintén „lehetetlen” feladatok egyike a külföldön élők hazacsábítása.

A magyarság remélhető gyarapodása mellett számos más jótékony hatása is van a kormányzati támogatásnak. Az intézkedés a lakásépítési piac bővülésén keresztül támogatja a nemzetgazdaság élénkülését, az induló program várhatóan még több munkahelyet biztosít és a magyar pénzintézetekre is pozitív hatást fog gyakorolni.

Ezeken kívül pedig az új lakástámogatási rendszerre vonatkozó kormányzati intézkedések szigorúbb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, a szigorítás következményeként többek között a falaknak, nyílászáróknak, a födémnek a jelenleg érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Minden beruházás az eddigieknél jóval nagyobb energiamegtakarítást eredményez majd, a rezsiszámlák a következő években a felükre csökkenhetnek.

„Amíg a Fidesz kormányoz, addig biztosan lesz otthonteremtési program” – hangzott el a Fidesz-frakció egyik sajtótájékoztatóján. Újabb érv a nemzeti kormány mellett, amely kétségtelenül mindent megtesz a családok kiemelt támogatásával a magyarság gyarapodásáért.

Aki nem szeretné, hogy beteljesedjenek az ENSZ előrejelzései – vagyis hogy száz év alatt felére csökken a magyarság lélekszáma –, aki nem szeretne pakisztáni háziorvost, afgán rendőrt, líbiai fodrászt vagy a nyugdíjrendszer összeomlását, az éljen a kormány adta lehetőséggel!

 

Märle Tamás