vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.29. 

Kampány van?

A Polis ügynökség felmérése szerint emberek több mint fele nem érzékelte, hogy választási kampány folyik Szlovákiában. Akiknek feltűnt a kampány, azok 28,9%-a Ficoék propagandáját vette észre. A második legláthatóbb kampányt a megkérdezettek szerint a KDH folytatja (11,8%), szorosan utánuk következik a Sieť 11,2%-kal, majd az SNS 9,2; illetve az OĽaNO - NOVA (7,6%).

A többi párt kampánya olyan elenyésző a felmérés szerin, hogy hibahatáron belül 5%-nyi figyelmet sem ért el. Az SDKÚ-ét az emberek csak 4,3%-a, a Most-Hídét 3,2%-a, a Šancáét pedig 3%-tapasztalta. Őket követi a SaS kampánya (2,6%), a SKOK-ét és a Boris Kollár Sme Rodina nevű formációjáét 1,3% regisztrálta.

 Ami meglepő, hogy a választók több mint a fele (54,9%) még csak észre sem vette, hogy kampány van és választás közeledik. Ebből is következtetni lehet, hogy a március 5-ei voksoláson a szokottnál is alacsonyabb részvételi arány lehet.

 5,9% egyáltalán nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

A Polis felmérése során azt is tudakolta az „érzékelőktől", hogy menniyre nyerte el a tetszésüket az egyes politikai szubjektumok propagációja. Ez során szinte azonos mutatók jöttek ki, így a Smer kampánya 28,3%-nak tetszik, a Sieťé 10,7%-nak, a KDH-é 10,1%, SNS-é pedig 10%-nak. A többi párt mutatója ebben az esetben 5 % alatti. Viszont magas a nemtetszők aránya (26,9%), ennél is többen pedig nem tudtak véleményt alkotni, és nem válaszoltak (28,6%).

A felmérést január 8. és 14. között végezték 1223 ember bevonásával.

 Az MVK pedig a közelgő választások érzelmi ráhatását vizsgálta meg

 Az MVK ügynökség összesen 1 089 megkérdezett bevonásával közvélemény-kutatást rendezett tavaly december 28-tól idén január 8-ig.

 A közvélemény-kutatás a megkérdezettek választásokkal kapcsolatos érzéseire vonatkozott. A megszólítottak 34,8 százaléka érzelmektől mentesen, 31,9 százaléka negatív érzésekkel, konkrétan aggodalommal és reménytelenséggel, 31,3 százalékuk viszont optimizmussal, reménykedve tekint a közelgő, március 5-én rendezendő választások elébe.

 Az MVK felmérése omnibusz módszerrel, kvótakiválasztással, face-to-face interjúval valósult meg. A résztvevők a következő kérdést kapták: ”Milyen érzésekkel és elvárásokkal tekint a parlamenti választások elé?”

 Optimizmussal és reménykedve várja a választásokat többnyire a Smer szavazótábora (55,7 százalék), az SNS választóinak 36,8 százaléka és az MKP választóinak 34,1 százaléka. A legnagyobb kétségeik az OľaNO-NOVA (55,8 százalék), az SDKÚ-DS (47,1 százalék) és a KDH (46,7 százalék) választóinak vannak. Érzelmileg a legkevésbé érintettnek tartják magukat a KSS szimpatizánsai, akiknek háromötöde (60 százalék) közömbös a választásokkal kapcsolatban.

 A legutóbbi, 2012-es választásokat megelőzően a hasonló felmérés során megkérdezettek több mint a fele (51,7 százalék) negatívan viszonyult az előrehozott választásokhoz, pozitívan reagált a választók megközelítőleg ötöde (20,8 százalék), több mint egynegyedük (27,4 százalék) számára pedig teljesen mindegy volt a parlamenti választások várható kimenetele.

 

A sita és a tasr nyomán Felvidék.ma