vissza a főoldalra

 

 

 2016.02.03. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 5. száma!

A tartalomból:

SVÉDORSZÁG FELISMERHETETLEN (címlapon)

Svédországot tönkretették. A migránsok szállásán egy 22 éves nőt, aki épp őket segítette, megöltek. Azóta a die Welt cikk írója szerint huligánok sokszor meg kergetik a menedékkérőket. Különösen a fiatal bevándorlókkal van probléma. Mi folyik itt Svédországban, a jól ismert nyílt társadalom országában? Vadász jelenetek Stockholm szívében: álarcos férfi rohan menekültek után a svéd fővárosban. Bár a rendőrség gyorsan intézkedik, a svéd nyílt társadalom alapjai meginogtak.

 SGYP –Soros György Pártja (címlapon)

Soros György cca. 8 millió dollárt tett Hillary Clinton kampányába. Hillary Clinton és Bill Clinton alapítványai annak idején sok ezer dollárral támogatta Bajnai buliját, amelyet megörökölt Szigetvári. A Soros Alapítvány az Eötvös Károly Intézet alapító a, és a TASZ támogatója.

 Csurka István : HAMIS VILÁGKÉPEK SZÁZADA (2.oldal)

Ebben az állandó visszavonulásban, a tovarisozásban és a karlendítésben Versailles egyre kétségtelenebb dekadenciába süllyedő haszonélvezői éppen azt nem voltak hajlandók elismerni, hogy háborút ugyan nyertek Amerika segítségével, de a békét elvesztették, és létfontosságú európai államok és eszmék – nemzeti érzés – tönkretételével egész Európa sírját ássák. (2004)

 A PUHÁNY ÉVÉRTÉKELŐJE (3.oldal)

Gondosan huncutkát göndörítetett a homlokába, jól befixáltatta a kis frizuráját Vona Gábor és bejelentkezett miniszterelnöknek. Ő fogja leváltatni ezt a kormányt – mondta, és 55 perc tömény unalomból lassan göndörödött elénk Karinthy novellájának puhánya, a „Nyugalom és a Megfontolás és a Minden Szempont Mérlegelése. A legundokabb puhány minden puhányok között”.

 Tíz emberélet (3.oldal)

A házaspár testének több mint hatvan százalékán szenvedett égési sérüléseket, kislányuknak a nyelőcsöve és a szeme károsodott. Az ítélet hallatán az jutott eszem be, hogy vigyázó szemeit a Hóman szobor ügyében rajtunk tartó Obama elnöknek erről mi a véleménye?

 Közigazgatási szakember-utánpótlás (5.oldal)

A teljesítményre épülő életpályamodell

Tizenhét kormányhivatalhoz kerülnek a területi közigazgatási ösztöndíjprogram résztvevői. Az ösztöndíjasokat mentorok segítik, a fiatalok a környezetvédelemtől a földhivatalok eljárásától át a népegészségügyig több területtel is megismerkedhetnek. Dr. Kovács Zoltánt, területi közigazgatásért felelős államtitkárt az ösztöndíjprogramok eredményességéről, a területi közigazgatás megerősítéséről és az életpályamodell bevezetéséről kérdeztük.

 Egyre többen élnek mezőgazdaságból (6.oldal)

Hatékonyabban működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

A 2015. év eredményei ugyan alulmaradtak a 2014-es történelmi rekordoknak, de így is elmondható, hogy a mezőgazdaság egy jó évet zárt a tavalyi évben – jelentette ki Czerván György államtitkár, s kihangsúlyozta, hogy a fajlagos támogatás hazánkban az egyik legmagasabb az EU tagállamok közül, ennek köszönhetően sikerült ellensúlyozni az alacsony termelői árak által okozott vesztséget. 2016-ban hasonló értékkel számolunk.

 Egymilliárd forint a paksi térségnek (7.oldal)

Az erőmű bővítése hírére egyre többen költöznek városunkba

Harmadik ülését tartotta a Paksi Társadalmi Tanács január 19-én, Pakson. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen bejelentette, hogy a kormány 2016-ban legalább egy milliárd forintot biztosít a paksi térség fejlesztésére. Süli János polgármester kérdésünkre kifejtette, hogy a 41 település fórumán és a paksi közmeghallgatáson is mindenki egyértelművé tette, hogy támogatja a Paks II. beruházást.

 70 éves a mezőtúri agrároktatás (8.oldal)

Az újrainduló felsőoktatási képzés a régió népességmegtartó erejét is növeli

Agrár-mérnöktanári 4 féléves mesterképzést indít Mezőtúron szeptembertől a Szeged-Csanádi egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara. Herczeg Zsoltot, Metőtúr polgármesterét a település agrároktatásának múltjáról, jelenéről, az elvándorlás megállításáról kérdeztük.

 Zsille Gábor: Önállóan dönteni (8.oldal)

Most aztán magyarázkodhatnak a lengyelek, amennyit csak akarnak, Brüsszel szemében úgyis rosszfiúk maradnak, a demokrácia komisz ellenségei, csúnya kirekesztők, diktátorok, pfúj. Jelzem, roppant találó ez a nyelvi egybeesés: a lengyelek MAGYARázkodnak. Hiszen csakugyan arról van szó, hogy az unió bizonyos vezetői a lengyeleket ugyanarra a pellengérre állították, amelyen mi, magyarok is eltöltöttünk néhány évet. (Talán még le sem léphettünk róla.) Tehát a lengyel állami vezetők most törölgethetik hazájukról a balliberális oldalról dobált sarat, és e feladatuknak szorgosan eleget is tesznek. Néhány nappal ezelőtt a külügyminiszterük, Witold Waszczykowski közzétett egy hosszú cikket, melyben egyértelműen szembeszáll a gyalázkodással. Mondandójának zárlata e két mondat: „A demokrácia nincs veszélyben Lengyelországban. Nem fordítunk hátat Európának, épp ellenkezőleg – vezető szerepet akarunk játszani egy erősebb, alkalmazkodóbb, a szolidaritásban gyökerező Európa felépítésében.” Ám előtte is fontos kijelentéseket tesz.

 Fókuszban a földmegfigyelés (9.oldal)

A hazai űripari és a földmegfigyelési, távérzékelési szakterület képviselői találkoztak a Magyarország Európai Űrügynökséghez való tavalyi csatlakozása nyomán megnyíló lehetőségekről szóló információs rendezvénysorozat második állomásán, január 20-án, Budapesten. Milyen feltételekkel csatlakozhatnak a hazai kis- és középvállalkozások a különböző projektekhez? Mekkora összeg áll az űrtevékenységben érdekelt magyar kutatók rendelkezésére? Mit jelent a földmegfigyelés és mekkora a verseny ezen a területen a közép-kelet-európai régióban? – kérdeztük Dr. Tari Fruzsinát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Űrkutatási Irodájának vezetőjét.

 Wagneri magasságokban (10.oldal)

Beszélgetés Németh Judit operaénekesnővel

Az olasz repertoár felé nem tudtam elmozdulni. Egy angol tanárnővel tartottam a kapcsolatot Helmuth Rilling professzoron keresztül – aki jövőre is dirigálja a MÜPÁ-ban Mozart Requiemjét, szinte minden évben dirigál Magyarországon. A professzor korábban hallott énekelni, és kaptam tőle ösztöndíjat Stuttgartban a Bach Akadémiára. Ott találkoztam egy fantasztikus angol tanárnővel, Anna Reynolds-szal, akiről ódákat tudnék zengeni. Ő régebben énekelt Bayreuthban, ahogy a férje is, Jean Cox. Nála tanultam Stuttgartban, s ő nekem szegezte a kérdést: „miért nem jelentkezik Bayreuthba, mert ehhez megvan minden hangi adottsága”. Előénekeltem és 2000-ben már ott álltam a színpadon. Mindez nagymértékben meghatározta pályám alakulását. Egyrészt azért, mert mindig is rajongtam Wagnerért, csak azt gondoltam, hogy nem vagyok alkalmas arra, hogy énekeljek a zenedrámáiban. Érdekes, ahogy elkezdtem Wagner zenjével foglalkozni, egyre inkább megerősödött a hangom ahhoz, hogy a nagy német zeneszerző operáiban énekelhessek. Számomra a bayreuthi opera egyet jelentett a „csodaországgal”.

 Válságban a felvidéki magyarság (13.oldl)

A kommunizmusban bezárták a hatalom ellenségeit, a demokráciában kizárják őket a közéletből

Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én megrendezett ünnepi eseményen – a Szent Korona másolatának jelenlétében – két egyetemes és tizenkilenc Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak. Felvidékről Duray Miklós és Szarka Tamás kapták meg az elismerést. Duray Miklós személyét a kuratórium, azaz a díjat alapító lovagok javasolták. Duray Miklós számára az elismerést „A felvidéki magyarság érdekében kifejtett életművéért” adományozták. Duray Miklóst, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnökét a megosztottságról, a fiatal nemzedék politizálásáról, a kiábrándultság okairól és az autonómia időszerűségéről kérdeztük.

 Legyen újra Kárpátalja Szabad Gazdasági Övezet (14.oldal)

Sokszor a legfelsőbb szinten akadályozzák a törvények megvalósítását

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, január 20-án tárgyalta az EU Grúziával, Moldovával és Ukrajnával kötött társulási, valamint mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodásait, azok jelenlegi állapotát. Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő: még nagyon hosszú út áll Ukrajna előtt, hogy valóban azt mondhassuk el róla, hogy demokratikus jogállam.

 Märle Tamás: Ha már egyszer bürokráciacsökkentés (19.oldal)

A jelenlegi kormányzat egyik legfőbb törekvése a bürokrácia csökkentése. Az irány jó, és már az első lépések meg is történtek, a céltól azonban még messze vagyunk. Különös, de célnak megjelölhetjük a dualizmuskori Magyarországot, azt az időszakot, amikor történelmünk folyamán talán a legdinamikusabban fejlődött a gazdaság. Java részt a bürokráciától való mentesség és a hazai ipart védő törvények miatt.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot február 4-étől az újságárusoknál. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

Számlaszám:

11712004-20341426-00000000

Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Számlavezető:

OTP Bank Zrt.

SWIFT (BIC) kód:

OTP V-HU-HB

IBAN-szám:

HU36117120042034142600000000

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. februárja

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.