vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.29. 

Új otthonteremtési program

Az új rendszerrel az építőipart is támogatjuk

A szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak és nem bővítésnek minősül – közölte Fűrész Tünde helyettes államtitkár, akit a programba való belépés feltételeiről, és az esetleges visszaélések kiszűréséről is kérdeztünk.

 Kik a jogosultak, és ők milyen feltételekkel vehetik igénybe a 10 millió forintos otthonteremtési támogatást?

 – Még két hete sincs, hogy életbe lépett, de már nagy a várakozás, sokan érdeklődnek az otthonteremtési program iránt az egész országban. Magunk is meglepődve láttuk a közvélemény-kutatásokat arról, hogy a magyar embereknek már 90%-a felfigyelt a programra, hallott róla, és 80%-uk egyértelműen támogatja és pozitívan fogadja. Úgy érezzük, hogy az emberek megértették a kormány szándékát, ami nem más, mint hogy mi azt szeretnénk, hogy a családok minél olcsóbban jussanak saját otthonhoz. Annak külön örülünk, ha ez ráadásul még a gyermekvállalásra, munkahelyteremtésre, a gazdaságra is pozitívan hat. Az otthonteremtési program egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egygyermekes, a kétgyermekes, a három vagy több gyermekes családoknak. Az új lakás építőknek vagy vásárlóknak, az új ház építőknek és vásárlóknak, a használt lakás vásárlóknak, a bővítőknek. Nekik mind olcsóbb az otthonteremtés mostantól. A 10 millió forintot akkor veheti igénybe egy család, ha új lakást, vagy házat vásárol, épít, építtet. Tehát lényeges, hogy új ingatlanról legyen szó. Ezt a 10 millió forintot azok a családok kaphatják meg, akiknek már van legalább három gyermekük – ebben az esetben nincs életkori megkötés –, illetve akik 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalnak, mely esetben viszont a fiatal házaspár legalább egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha például már van két gyermekük, akikor is 10 éven belül kell megszületnie a harmadiknak.

 Mi történik akkor, ha egy házaspár 10 éven belül valamilyen okból, teszem föl, egészségügyi probléma miatt mégsem tud kettőnél több gyereket vállalni?

 – Ilyenkor a két gyermek utáni összeg jár nekik, ami 2,6 millió forint. Tehát ha nem született meg a vállalt harmadik gyermek 10 éven belül, akkor az új lakást vásárló fiatal házaspárnak 7,4 millió forintot kell visszafizetnie a büntető kamattal együtt. Ha igazoltan meddőségi, vagy más egészségügyi okok miatt nem sikerült a harmadik gyermeket világra hozni, akkor csak a tőkeösszeget kell visszafizetni.

 Mi a helyzet akkor, ha az igénylőnek már van saját ingatlanja?

 – A támogatás feltétele az új ingatlanban történő bentlakás (lakcímkártyával igazoltan), az viszont nem, hogy valakinek ne legyen saját tulajdonú ingatlana. Viszont, ha igénybe veszi a támogatást, és így új ingatlant épít, építtet vagy vásárol, akkor abban igazoltan, életvitelszerűen kell tartózkodnia a családnak. A már meglévő ingatlant meg lehet tartani, vagy el is lehet adni – ahogy a családnak kedvezőbb.

 Amennyiben a családi házára valaki emeletet épít, akkor is megkapja a támogatást?

 – Csak akkor, ha az új emelet önálló bejárattal, minden lakfunkcióval (konyha, mellékhelyiség stb.) és külön mérhető közművekkel rendelkezik, tehát külön lakást jelent, külön helyrajzi számmal. Amennyiben az emeletet vagy a tetőteret az alsó szintről lehet csak megközelíteni, az csak bővítésnek minősül. S ha egy belvárosi bérház tetőterét beépítik úgy, hogy nem kapcsolódik egy már meglévő lakáshoz, vagyis teljesen különálló lakás, akkor az új lakóingatlannak számít.

 Bármekkora ingatlant építhetnek a jelentkező családok?

 – Gyerekszámhoz kötötte a kormány az ingatlan méretét. Legalább 20 négyzetméter/gyermek-nek kell lennie a lakás méretének, tehát 60 négyzetméteres a legkisebb lakás, amit meg lehet vásárolni. Ház esetében pedig minimum 90 négyzetméter a kritérium, természetesen ennél nagyobb is lehet.

 A használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni ezt az otthonteremtési kedvezményt?

 – E hónaptól a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni az új otthonteremtési kedvezményt. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint. Ezen kívül számos egyszerűsítést vezetett be a kormány. Így már mostantól nem vesszük figyelembe azt – használt lakás vásárlásakor –, hogy milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltöröltük a használt ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadjuk azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt. Fiatal házaspárnál már elegendő, ha az egyik szülő 40 év alatti, továbbá eddig 16 éves korig határoztuk meg azt, hogy ki számít gyermeknek, mostantól ez kitolódik a 20. életév betöltésének napjáig, és az egyetemre, főiskolára (csak nappali tagozatnál) járók esetében a 25. életév betöltéséig azzal, hogy természetesen figyelembe vesszük az eltartott megváltozott munkaképességét is meghatározott feltételekkel.

 Felkészültek az esetleges visszaélések kiszűrésére?

 – Sok plusz feltételnek kell megfelelnie annak, aki igénybe akarja venni ezt a kedvezményt, s ez biztosítékot jelenthet számunkra. Fontos a büntetlen előélet, az erkölcsi bizonyítvány bemutatása, igazolni kell, hogy a jelentkezőnek nincs köz- vagy hiteltartozása, és a biztosítási- és munkaviszony meglétét is bizonyítani kell. Emellett, ha a 10 milliós támogatásnál nem teljesülnek a feltételek, akkor a késedelmi kamat a Polgári Törvénykönyv szerinti kamat ötszöröse.

 Meddig lehet jelentkezni az új otthonteremtési támogatásra?

 – A kormányrendelet nem szab meg határidőt, így kicsit indokolatlan a most tapasztalható nagy sietség, hiszen a bankok is várhatóan csak februártól állnak készen a kedvezmény nyújtására. Emellett sok múlik azon, hogy az építőipar miként reagál az új kihívásra. Reméljük, hogy ezzel a támogatási rendszerrel az építőipar számára kedvezőbb helyzetet teremtünk.

 

Medveczky Attila