vissza a főoldalra

 

 

 2016.01.29. 

Ingyen telek a nagycsaládosoknak

Az első lakáshoz jutókat kamatmentes hitellel támogatjuk

Összesen 15 telket alakítottunk ki, amelyekre a legalább három gyermeket nevelő, illetve vállaló családok pályázhatnak- fejtette ki lapunknak Balassagyarmat polgármestere.

 Komplex programot állított össze Balassagyarmat önkormányzata a város népességmegtartó erejének növelésére. Ebből arra következtethetünk, hogy az elmúlt években többen elköltöztek a városból?

 – Ma tendencia, hogy a fiatalok elhagyják az olyan nehéz helyzetben lévő megyéket, mint amilyen Nógrád. Kedvezőtlenek a demográfiai adatok, főleg a 0–14 éves korosztályt tekintve, s egyre jobban elöregedik a megye lakossága. Balassagyarmatból sokan nem költöztek el, a lélekszámot az elmúlt években sem az el- és a bevándorlás, sem a halálozások és a születések aránya nem változtatta meg lényegesen, tehát stagnálásról beszélhetünk. Ezen próbálunk mindenképpen javítani.

 Melyek a programjuk leglényegesebb elemei?

 – Önkormányzatunk már évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy nemcsak a nagycsaládosok támogatását tartja fontosnak, hanem a gyermekvállalás ösztönzését is. 2006-ban választottak meg polgármesternek, és az új testület 2007-ben megszavazta a kelengyepénzről szóló rendeletet, ami azt jelenti, hogy minden megszületett gyermek után 50 ezer forint jár. Több száz család kapja meg évente ezt a támogatást. Az első lakáshoz jutókat pedig kamatmentes hitellel támogatjuk. Létezik önálló nagycsaládosokat támogató rendszerünk, és a diákokat tanulmányi ösztöndíjakkal segítjük. Nemrég elfogadott rendeletünk pedig arról szól, hogy ingyenes építési telkeket biztosítunk mindazon családok számára, akik három gyermeket vállalnak. A kormány legutóbb hozott családtámogatási programjához illesztve ez óriási lehetőséget jelent a gyermekvállalás ösztönzésére, a többgyermekes családok letelepítésére, és a városban tartására.

 Összesen hány telekre lehet pályázni, és ezek hol helyezkednek el?

 – 14 építési telket biztosítunk a legalább három gyermeket vállaló családok részére. Előnyt élveznek azok, akiknek már van egy, vagy két gyermekük. Vagy más településekről szeretnének beköltözni Balassagyarmatra. Ez a 15 telek két városrészben, családi házas, ápolt környezetben fekszik. Ezentúl is vannak még lehetőségeink, hiszen tovább szeretnénk bővíteni a rendszerbe bevont telkek számát. Úgy tűnik, van igény erre, mert óriási az érdeklődés. Szintén a családok, fiatalok helyben tartását segíti elő az iskolák rendben tartása, s az, hogy idén tanuszodát építünk, fejlesztjük a sportcsarnokot, illetve olyan kulturális lehetőségeket biztosítunk, melyek hiányoznak a környék többi településén. Aránylag kedvező a város munkaerő ellátottsága is, hiszen gyárak épülnek, további iparterületeket kívánunk építeni, ahol remélhetőleg lesz komoly befektetés. Most már a szakképzett munkaerő hiányáról beszélhetünk Balassagyarmaton és Nyugat-Nógrádban. További iparterületeket kívánunk fejleszteni, ahol további befektetések alakíthatók ki, ezek tekintetében a balassagyarmat-szügyi iparterület egyedülálló lehetőségekkel bír Nógrádban. További fejlesztéseket tervezünk idén új építési telkek kialakításával és társasházépítő projektekkel is. Így jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a balassagyarmati lakhatási lehetőségek iránt.

 

Medveczky Attila