vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.01. 

Emléktáblát avattak Basilides Mária operaénekesnőnek a felvidéki Jolsván

A Basilides család Gömör nagyhírű magyar művészcsaládja volt. Basilides Gusztáv 1841 és 1913 között Jolsva polgármestere volt. Lánya, Mária, aki 130 évvel ezelőtt született, a gömöri kisvárosban látta meg a napvilágot, majd korán Budapestre került, ahol a Zeneakadémiai tanulmányai befejezése után az akkori Népoperában debütált 1911-ben. A család jolsvai ágáról szól Móricz Zsigmond Az Isten háta mögött című regénye.

Medveczky Ádám Kossuth –díjas karmestert rokoni szálak fűzik az énekesnőhöz. „Nagymamám testvére volt. A nagymamámat Basilides Annának hívták, az ő édes testvére volt Mária, és az én édesanyámnak keresztanyja és nagynénje. Az ő közvetítésével nagyon sokat tanultam Bartókról és Kodályról, így közvetítve, ő az édesanyámnak, édesanyám pedig nekem tanította meg ezt a stílust, amiért nem tudok eléggé hálás lenni neki” – fogalmazott. „Örömteli érzés és csodálatos meghatódottság, hogy itt kap egy emléktáblát Basilides Mária, a múlt század egyik meghatározó, hatalmas énekművésze, a magyar kultúra és operajátszás nagy egyénisége. Jól ismertem az összes Basilidest. Zoltánt, a színművészt, Basilides Ábris filmrendezőt, Basilides Barna és Sándor festőművészeket. Sajnos már nem él közülük senki. Kamasz koromban gyakran jártunk a hűvösvölgyi Basilides villába” – fűzte hozzá Medveczky Ádám.

„A dédnagyapám polgármester volt itt, Jolsván. Az ő egyik gyereke volt Basilides Mária, akiről ma megemlékezünk, én az idősebbik fia, Basilides Barna leszármazottja vagyok” – magyarázta Basilides Bálint, aki a Magyarországi Cserszegtomajról érkezett. Hozzátette: nagyon örülnek, hogy felfedezhetik a családi fészket.

Eleonóra Blašková, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár bibliográfusa rámutatott, hogy Basilides Mária – aki 1886-ban született Jolsván – korának egyik legismertebb és legelismertebb művésznője volt. „Ismerték őt szinte egész Európában, Budapesttől Bécsen át, Londonig és Párizsig. Németországban, az északi országokban, Lettországban és Litvániában is. Szomorú lenne, ha éppen itt a szülőföldjén, Jolsván nem emlékeznénk meg rá, nem állítanánk neki méltó emléket” – hangsúlyozta.

A kultúrház előadótermében az operaénekesnőnek kiállítás állít emléket, amelyen korabeli hangfelvétel, régi újságcikkek és fotók is helyet kaptak. Az összegyűlt közönség részletes ismeretekre tehetett szert nemcsak magáról az énekesnőről, de a család jolsvai szerepéről is.

Basilides Mária minden műfajban fantasztikust alkotott, s a lehető legszorosabb kapcsolatban volt Bartók és Kodály művészetével. Az emléktábla felavatását és egy előadást követően a Szent Péter Pál római-katolikus templomban ünnepélyes hangversenyt tartottak, amelyen a Basilides család leszármazottai, Banai Sára operaénekesnő és Katona Anikó a Magyar Állami Operaház korreptítora léptek fel.

 

(hirek.sk./m.a.)