vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.01. 

„DIÁKOK KÖZÖTT KÖNNYŰ DERŰSNEK MARADNI…”
Interjú Vilmos atyával 70. születésnapja alkalmából

Vilmos atya 70. születésnapi ünnepsége szélesebb körben május 28-án, szombaton volt részben a 11 órai szentmise keretében, részben pedig az utána következő fogadáson, melynek helyszínéül az iskola udvara szolgált. Számos öregdiák kereste fel egykori fizika és kémia szakos tanárát, hogy személyesen is kifejezhesse jókívánságait, ill. részese legyen a közös ajándék átadásának, amely egészen az utolsó pillanatig titokban maradt az ünnepelt előtt.

 Hajdani diákjaidtól egy olyan könyvet kaptál ajándékba, amely 70 történetet idéz fel veled kapcsolatban a múltból 70 „szerző” tollából. A derűs barát – ezt a címet kapta az emlékkönyv, amelynek anyagán szerkesztőtársammal, Kedves Ilonával, valamint Szóda Ákosékkal (1995/C) hosszú hónapokon át dolgoztunk, és próbáltuk amennyire csak lehet a készülő könyv kilétét titokban tartani előtted. Mikor a raklapra helyezett 500 példányról lehúztad a leplet, láttam az arcodon, hogy meglepődtél. Tényleg nem számítottál rá?

 Egyáltalán nem sejtettem, nagyon jól tudtok titkot tartani. Szóda Ákossal többször is találkoztam Ilike előtt az irodában, kérdeztem is, hogy mi dolga, de ő ügyesen kitért a konkrét válasz elől.

 Hellyel-közzel tényleg 70 történet körvonalazódik a könyvben, van, akié inkább laudációba tér át, és van, aki több emlékezetes eseményt is megnevez, de alapvetően a többség olvasmányos formában idézi fel a régmúlt történéseit. Melyik írás hatott meg leginkább?

 Sajnos még nem olvastam el részletesen az egészet, csak átlapoztam. A fizikakísérleteket úgy látom, sokan dicsérték, aztán örültem Medveczky Attila írásának, ami a könyv elején van: a történet azt a balatonakarattyai találkozásunkat eleveníti fel, amikor megkérdeztem tőle, hogy él-e istenes életet, mire ő azt válaszolta, hogy természetesen rendszeresen jár templomba. Emlékszem, nekem ez kevés volt, így hozzátettem: „Ez nem elég! Az kell, hogy lássák rajtad: az Isten gyermeke vagy!” És ez neki nagyon tetszett.

 Van-e olyan, ami kimaradt, amit vártál, hogy majdcsak valaki leírja?

 Rengeteg dolgot lehetne még említeni, például az irodalmi tevékenységemről nem esik szó. Ez egy ellenőrzőbe történő beírást takar, így szólt: „Gergely fizikaórán csak akkor hallgat, ha feleltetem.” De annyi megszólalásom, történetem lett összegyűjtve, hogy szinte teljesnek érzem a könyvet. Sőt, kicsit szégyellem magam, hogy olyan sok szépet írnak rólam! Nézd, jó szórakozás volt valamennyi kémia- ill. fizikaóra, élmény bőven akadt.

 Az iskolai ünneplést megelőzően igen magas állami kitüntetésben is részesültél, és a város is Pro Urbe Esztergom-díjjal ismerte el oktató-nevelő munkád. Amikor Balog Zoltántól átvetted a kitüntetést, mi járt a fejedben?

 Persze örültem neki, mondhatnám azt kicsit nagyképűen, hogy végre valahára felfigyeltek rám. De mégsem ez járt a fejemben, hanem látva azt, hogy körülöttem mindenki milyen boldog, amikor egyesével szólították a díjak átvételére, én csak egy dologra tudtam gondolni: biztosan jók voltak az összeköttetéseim. Annyira azért nem voltam feldobva ezektől a kitüntetésektől. Hadd mondjam el, miért! Az országban bárhol járva, ha egy öregdiák rólam kezd beszélni, általában csupa szépet és jót emleget fel. Hidd el, számomra ez a legnagyobb kitüntetés!

A május 28-ai hálaadó ünnepi szentmise keretében tartományfőnök atya, dr. Dobszay Benedek három dolgot emelt ki veled kapcsolatban: a máz és kertelések nélküli életed, a derűt, valamint azt a jó értelemben vett pazarlást, ahogy nem sajnálod senkitől az idődet. Kezdjük az elsővel! Mindig ilyen voltál?

 Alapvetően igen, de sokszor nagyon meg kellett azért gondolnom, hogy mit mondjak, vagy mit ne. Különösen a tekintetben, hogy mi közösségben élünk, és mindig mérlegelni kell, hogy milyen következményei lesznek bizonyos kijelentéseinknek. Igyekeztem mindig nagyon tapintatosan kimondani azt, amit gondoltam, főként, amiről úgy ítéltem meg, hogy használok vele. Igyekeztem mindig tisztességesen szólni a diákokhoz, és meghallgatni az ő véleményüket is. Próbáltam úgy beszélgetni velük, hogy ne én mondjam meg, mit kell tenniük, vagy mit csináljanak, hanem egyszer csak döbbenjenek rá maguk, fogalmazzák meg saját maguk számára, hogy mi a céljuk, és hogy annak az eléréséhez milyen eszközökre van szükségük. A külsőségektől való távolságtartásod a vallási életben is megmutatkozik… Ha az ember komolyan veszi a hitét, az nem a szövegelésben látszik meg, hanem abban, hogy hogyan viszonyul a másik emberhez, például az imént említett diákokhoz.

 A másik jellemvonásod a derű, amely az évek előrehaladtával sem kopott meg. Miből táplálkozik ezt a lelkületedet?

 Diákok között könnyű derűsnek maradni, másrészt pedig emberileg mindig is szerencsésnek gondoltam magam. Engem a környezetem mindig sikeresnek tartott, annak ellenére, hogy én azért tudom, mikor mit nem csináltam jól. Általában mindenkinek jó véleménye volt rólam – tegyük hozzá, hogy sokszor nem is igazságosan, mert nem láttak bele mindenben. Mindezeket egybevéve ily módon vidáman élhettem. Mivel nem az állandó gyötrődés jellemez, az élet megannyit szépségét tudtam nap mint nap észrevenni, és ebből csak öröm fakadhat.

 Van egyébként rossza napod?

 Olyan értelemben nincs, hogy szomorú vagy depressziós lennék. Inkább néha még izgulok, ha beteghez kell menni, kórházba, esetleg temetésre vagy készülni egy prédikációra.

 A harmadik aspektushoz kapcsolódott Milán atya is saját köszöntőbeszédében – így fogalmazott: „az állandó jelenlét embere vagy”. Tényleg nem fukarkodsz az időddel, ha arról van szó, hogy meg kell hallgatni valakinek a gondját-baját.

 Ez részint onnan is ered, hogy tisztelem a másik embert, és szeretnék vele kapcsolatban valamit elérni, részint pedig én aztán nem töröm össze magam a külön munkáktól, tudományos kutatásban nem veszek részt, a takarítás is ritkábban megy a szobámban – így aztán van időm, és tudatosan vagy nem tudatosan, de így próbálom hasznossá tenni magam.

 

Az interjút és a fotókat Keppel Dániel készítette

(Megjelent a Franka-lap 2016. nyári számában)