vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.06. 

MEGJELENT A MAGYAR FÓRUM 27. SZÁMA!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Egy korszak lezárult – eltemették Elie Wieselt

Semmiképpen sem érdemes újranyitni a holokausztvitát. Maradjunk a kétségtelen ténynél, hogy a II. világháború talán legnagyobb hatású és mindenképpen borzasztó eseménye a borzasztó események sorából kinőtt és viszonyulási ponttá vált. A viszonyulási pont körül olyan vastag rétegek jöttek létre, melyek egy egész nép identitásává erősödtek, sőt azon túl; világpolitikai hatóerővé váltak. Az 1960-as évektől kialakuló új világ – melynek a liberálissá váló Nyugat a meghatározó ereje – egyik fontos kérdése lett a holokauszthoz és ezzel együtt a zsidósághoz, valamint a zsidó államhoz, Izraelhez való viszonyulás. Ezzel párhuzamosan a Nyugat zászlajára tűzte a liberális demokráciát, és ezen belül az Egyesült Államok küldetésének érezte, hogy ezt a sajátos társadalmi rendszert – mely tulajdonképpen az élet minden területén, a jogon és az államszervezeten túl a gazdaságban, a kultúrában, a pénzügyi rendszerben és mindenhol, még az egészségügyben is megteremtette a maga rendszereit – tűzzel-vassal terjessze a glóbuszon.

 Az osztrák alkotmánybíróság döntött, meg kell ismételni a választást

Mintha a megbukott neoliberális világnézetek és a nagyhatalmak pénzvilággal összefonódó érdekszövetsége lelepleződés idején még inkább azt célozná, hogy az egyes ember fejében egyre nagyobb legyen a káosz. Ne lásson tisztán. A megvásárolt újságíró (copyright by Ulfkotte) és a sajtó szerepe pedig a félrevezetés közvetítése, azzal, amit mond és amit elhallgat. Paul Lendvai persze jobban tudja. Azt mondja a vén hantás, dehogyis volt itt csalás, csupán schlamperei miatt kell megismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában. Az okirat-hamisítás, a választási csalás, ha ők követik el, csupán schlamperei-jé, azaz rendetlenséggé szelídül. Ne mondjuk, hogy nem tudjuk, hogy nem tudtuk, mindenki beszélte, most is beszélik, bizony-bizony a liberális demokraták globalice csalafinta emberek. Hogy ezen a nyilvánvaló és durva választási eredmény-hamisításon lebuktak az kész csoda, vagy nagyon is várható volt. A fák azért csak nem nőnek az égig.

 Csurka István: EURÓPA VERESÉGE

Most apró és nagyjelentőségű események, jelenetsorok mutatják fel ezt az egyetemleges vesztességet. Európát most tőle idegen, külső érdekek rángatják, s valamikor célszerűen, saját igényük szerint megtervezett egyesülését idegen szempontot uralják. Európát a benne élő nemzetek vetélkedése, nemzeti kultúrák versenye és nemzeti öntudatok – nacionalizmusok – küzdelme tette azzá, ami, most pedig anélkül, hogy az európai népek belső meggyőződésüktől vezérelve eljutottak volna erre az elhatározásra, feladják a függetlenségüket. Miért? Kinek az érdeke ez? (2000.)

 Elie Wiesel bírálói

Grüner Miklós életét a Wiesel-fivérek mentették meg a táborban. Amikor 1986-ban felhívták, hogy találkozzon régi barátjával, Lázárral, azaz Elie Wiesellel. Örömmel ment, ám a találkozás csalódás volt számára, hiszen nem a keresett barát, a jótevője, hanem egy idegen férfi volt ott, aki magyarul nem is tudott. Tíz percen belül vége lett a találkozónak. Ezután Grüner nyomozásba kezdett, s ennek során arra jutott: a magát Elie Wieselnek nevező személy soha nem is volt koncentrációs táborban, mert nem szerepel a hivatalos nyilvántartásokban. A világhírűvé vált, Elie Wieselnek tulajdonított könyvet 1955-ben Lázár, Grüner egykori barátja adta ki Eliezer néven Párizsban A világ hallgat címmel. Ezt írták át 1958-ra La Nuit címmel franciára és Night címmel angolra Francois Mauriac (Nobel-díjas író) közreműködésével – de ekkor már a 250 oldalas eredeti könyv csak 115 oldal volt, és Elie Wieselt tüntették fel szerzőként. Ez lett világsiker, 10 millió példányt adtak el belőle, s 1986-ban Nobel-békedíjat is kapott érte Elie Wiesel! Egy sor elismerés követte ezt, Elie Wiesel megkapta többek között a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztjét 2004-ben, lord lett Angliában. Mindeközben Grüner Miklós megmentőjének, barátjának egyszerűen nyoma veszett.

 Az ötletgazda

Mindenki meglepetésére, vagy talán ezt mi mégse mondjuk, hogy meglepődtünk volna azon, hogy a visszataszító arcával és még visszataszítóbb nézeteivel a vénember az Európai Parlament bizottságában osztotta az észt. A betelepítés bajnoka, Soros György vezérszónok a migrációs krízis gazdasági hatásairól beszélt. Az ülést az európai liberálisok frakciójának prominense vezette. Soros, a spekuláns, radikálisan csökkentené a kohéziós alapokból kiosztható pénzeket és minimalizálná az agrártámogatásokat. Konkrétan a migrációs válság megoldására évi 30 milliárd eurós uniós forrásteremtést javasolt.

 Egy balhoroggal leterítette Havas Szófia a fekete öves hazudozót

Végre valakinek meg kellett már mondania a véleményét ennek a gátlástalan, ízléstelen gazfickónak az emeszpések közül is. Hogy jön ez a csélcsap senki ahhoz, hogy Horn Gyulát a szájára vegye? Még hogy Horn a DK tagja lenne?! Úgy utálta Gyurcsányt, mint senkit. Gátlástalan, karrierista haszonlesőnek, önző, rossz vérű embernek mondta, akit a pénzen kívül semmi sem tud lázba hozni. Feri és a baloldal? Válaszolt kérdéssel a kérdezőnek egy lakossági fórumon Horn Gyula: mint Makó és Jeruzsálem. Írja egy olvasónk, aki állítólag saját fülével hallotta a horni mondatokat. Egyébként mellékelte Havas Szófia felháborodott nyilatkozatát is. Íme: Örülnék, ha nem venné a szájára Horn Gyula nevét Gyurcsány Ferenc, mert nincs bennük semmi közös – nyilatkozta Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga, aki ma is aktív szereplője a közéletnek az MSZP egészségpolitikusaként.

 Kiszámíthatóság és stabilitás

Nem vagyok béljós, így nem tudhatom pontosan, mekkora lesz a gazdasági növekedés

A Költségvetési Tanács a költségvetési törvényjavaslatot és annak makrogazdasági hátterét egységében vizsgálja, annak részleteit, bevételeit és kiadásait az egyensúlyi szempontok, az államadósság-szabály teljesülése szempontjából elemzi, s nem bocsátkozik elosztáspolitikai kérdések minősítésébe – közölte szerkesztőségünk megkeresésére Dr. Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnökét arról is kérdeztük, hogy kell-e módosítani a költségvetést a Brexit miatt, s valóban mindenki léphet-e egyet előre.

 Szeged és a menekültek

Érdekes tanulmány látott napvilágot nemrégiben Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Szociológiai Tanszéke által készített vizsgálat a Magyarországra érkezett migránsokkal kapcsolatos alapvető attitűdök előfordulási arányait vette górcső alá, valamint összevetette a vonatkozó szegedi és országos adatokat, és külön megnézték azt is, hogy az idegenekkel szembeni elzárkózás melyik társadalmi csoportok körében a legmagasabb. Az egyetemi tanszék vizsgálata a legteljesebb mértékben publikus, olyannyira, hogy sajtótájékoztatón mutatták be annak eredményét, illetve egy színes grafikonokkal szemléltetett, tartalmas sajtóközleményt is közreadtak.

 Fejleszteni kell a közlekedési folyosókat

Hiába jó a cél, ha az egész folyamat megreked

A holland soros elnökség égisze alatt Rotterdam városa ad otthont június 20-a és 22-e között az idei TEN-T közlekedési korridor napoknak. Deli Andor kifejtette: ahogy a folyók nem állnak meg az EU határain, úgy a közlekedési útvonalak sem érnek véget az országhatárokon. A délvidéki európai parlamenti képviselőt a közlekedés fenntarthatóságáról, a magyar–szerb határ mentén élő árufuvarozókat érintő nehézségekről is kérdeztük.

 Befektetés a jövőbe

Mélyponton a diákhitel kamata

2016. második félévére tovább csökken a diákhitelek kamata. A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamatmértéke 3,75%-on, a Diákhitel 2-é 5%-on került megállapításra a 2016. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan. A kötött felhasználású Diákhitel 2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2%, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában fizeti meg a hiteligénylők helyett. Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Magyar Fórummal közölte, hogy míg Európában a diákhitelezés alapvetően költségvetési forrásokból történik, addig Magyarországon külső forrásokat vesznek igénybe, s hozzátette: a diákhitelt felvevők 49%-a azt nyilatkozta, hogy e nélkül nem tudta volna elvégezni felsőoktatatási tanulmányait.

 Az orosz embargó az export közel felét érintette

Magyarországnak sikerült az egyéb piacokon adódó lehetőségek kihasználásával az agrártermékek kivitelének növelése

A magyar–orosz mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta meg Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban. Dr. Nagy István miniszterhelyettes leszögezte: az élő állatok, a gabona, az olajos magvak, a hús-, gyümölcs- és zöldségkonzervek, a zsír, az ásványvizek, a fűszerek, valamint a takarmány nem esnek az embargó alá. Az oroszok a magyar vetőmagok, kertészeti szaporítóanyagok, illetve tenyészállatok iránt érdeklődnek. A bor, az élő pulyka, kacsa és liba esetében Oroszország potenciális felvevőpiac lehet.

 Mindenhol jó

Egy kárpátaljai fiú délvidéki lányt talált magának egy budapesti kollégiumban, majd kimentek Írországba dolgozni, ahol már egy kislányuk is született. A fiú húga Pesten tanul, özvegyen maradt édesanyja pedig Kárpátalján él, alig látja unokáját. Hasonló a helyzete annak a délvidéki fiúnak, aki ugyancsak pesti tanulmányai alatt lelte meg Erdélyből való párját. Az esküvő után vettek egy lakást Pesten hitelre, ám a törlesztő részletek akkora terhet róttak rájuk, hogy kénytelenek voltak kimenni Svájcba. Jelenleg azért gürcölnek ott, hogy kifizessék pesti lakásukat, miközben már három gyermekük is született. Tekervényes életutak, szétszakadt családok. Mindkét család haza akar jönni és még hány ilyen példát tud mondani ki-ki a rokonságából vagy ismeretségéből. Az elmúlt években egyértelműen javult a helyzet hazánkban, egyre több a munkahely, a családokat segítő lehetőség, ennek ellenére rengeteg fiatalnak okoz problémát az elindulás vagy a hazatérés. A liberális újságok és a magát konzervatívnak beállító médiacsoport mégsem ezzel a társadalmi problémával foglalkozik, hanem hisztérikus hangulatot keltenek cikkeikkel az angol népszavazás óta.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot július 7-étől az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

 Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

 A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. júliusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.