vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.01. 

Nem jutnak ki Szerbiából a bírósági idézést ignoráló szabálysértők

Nagy a veszélye annak, hogy azokat a polgárokat, akik például Görögországba utaznának, de valamilyen szabálysértést követtek el, s nem tettek eleget a bírósági idézésnek, visszafordítják a szerb-macedón határról. Emellett pedig saját költségükön bíróság elé is állítják őket azon a településen, ahol az eljárás folyik ellenük.

Zoran Pašalić, a belgrádi szabálysértési fellebbviteli bíróság elnöke azt mondja, csak a fővárosban mintegy kétezer ember van, aki körülbelül hatezer szabálysértést követett el, s akiknek jó esélyük van arra, hogy a bíróság kezdeményezi, a rendőrség elfogatóparancsot írjon ki ellenük. Az ilyen elfogatóparancs alapján pedig a határátlépési ellenőrzés során vagy bármely rutinellenőrzés alkalmával előállíthatják és a szabálysértési bíró elé vezethetik őket.

 „A szabálysértési bíróság minden idézésén feltüntetik, hogy amennyiben a szabálysértést elkövető személy nem tesz eleget az idézésnek, s másodszor sem jelenik meg, a bíróság kezdeményezi az előállítását” – magyarázza Pašalić.

 A bírósági rendeletet továbbítják a rendőrségnek. Ha a rendőröknek sehogyan sem sikerül előkeríteniük a bűnöst, s nyilvánvaló, hogy bujkál előlük, a bíróság kezdeményezheti, hogy a rendőrség elfogatóparancsot adjon ki ellenük.

 Mivel a bíróságok összeköttetésben állnak, így a rendőrségnek az egész országra kiterjedően vannak adatai a szabálysértést elkövetőkről, tehát egy Szabadkán elkövetett szabálysértésért például Nišben is előállíthatják a terheltet egy közúti ellenőrzés során. A rendőrség pedig 24 óráig előzetesben tarthatja az illetőt, ha a szabálysértési bíró nem elérhető.

 Ez a szabály minden szabálysértésre vonatkozik, függetlenül attól, hogy mennyire súlyos vétségről van szó. Tehát egyaránt érvényes azok esetében, akik tilosban parkoltak, nem kapcsolták be a biztonsági övet, s a súlyos közlekedési szabálysértést elkövetők esetében is, magyarázza Pašalić.

 Elmondása szerint eddig még senkit nem fordítottak vissza a határról, mivel olyan drasztikus intézkedésről van szó, amely a szabad mozgáshoz való jogot korlátozza, ezért a bíróságok előbb alaposan ellenőriznek minden körülményt, megvizsgálják, hogy valóban megalapozott-e a terhelt előállítása, s csak utána kezdeményezik az elfogatóparancs kiírását.

 Azoknak a személyeknek, akik utazást terveznek, de abban az időben meg kellene jelenniük a bíróságon, azt tanácsolják, korábban értesítsék a bíróságot arról, hogy elutaznak. Szintén hasznos, ha az utazás előtt ellenőrizzük, hogy a büntetés kifizetését elkönyvelték-e. Ha nem, elegendő csak egy befizetési bizonylatot továbbítani a bíróságnak.

 

(Večernje novosti)