vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.01. 

Karitatív szervezetek a határon

Támogatjuk a menekülttáborokban élő keresztény gyermekek oktatását

A kormány csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megszervezett gyűjtéséhez, és kiegészítette a hívek által adományozott 85 millió forintot 120 millióval– közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke, akit a segélyszervezetek feladatain kívül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásáról is kérdeztünk.

 Kétszázötvenmillió forint támogatást ad a kormány a Karitatív Tanács (KT) öt tagszervezetének. Milyen célból, és miként oszlik meg a forrás?

 A cél a határon végzett munka támogatása. Sajnálatos tény, hogy az Európára és Magyarországra leselkedő migrációs veszély nemhogy nem csökkent, de tovább nőtt az elmúlt hónapokban. A veszély elhárítása nagyon sok feladatot ró a tagállamokra, amit különböző módon próbálnak megoldani. A magyar kormány végig következetes volt abban az elmúlt másfél év során, hogy a legfontosabb a magyar emberek biztonsága és hazánk etnikai, vallási összetételének megőrzése. Jelesre vizsgáztunk, hiszen a határvédelem, a fizikai és jogi határzárak, és a kormány minden migrációval kapcsolatos lépése a magyar emberek biztonságát erősítette. Mindamellett, hogy sokszor a migránsok önmaguk hibájából válnak az embercsempészek áldozatává és kerülnek bajba, segíteni kell rajtuk. Főleg a családosokon, a kisgyermekeseken, időseken, betegeken. Ezt a segítségnyújtást tavaly is megadtuk az országhatáron belül és a határállomásokon. Amikor a határon kívül indult el nagy migránsáradat – Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában – akkor is segítettünk. Tavaly a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt összesen 200 millió forintnyi támogatást kapott, azonos mértékben. Hiszen a kormány feladata a határ védelme mellett a segélyszervezetekkel együttműködve ellátni azokat, akik menedéket kérnek. Mivel a migránsáradat nem állt meg, sőt hosszú távon a migrációs nyomás növekedésére lehet számítani, ezért kibővítettük a Karitatív Tanácsot még másik két szervezettel; a Katolikus Karitásszal, és a Magyar Református Szeretetszolgálattal. A tagszervezetek az ötven-ötven millió forint támogatást szabadon felhasználhatják. Eszközöket vásárolhatnak, sátrakat, élelmiszereket, gyógyászati segédeszközöket, szükség esetén terepjárót is. Mindig is hangsúlyoztuk, hogy a problémát határon kívül, és lehetőség szerint helyben kell megoldani. Ezért döntött úgy a kormány, hogy csatlakozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia januárban megszervezett gyűjtéséhez, és a hívek által adományozott 85 millió forintot 120 millió forinttal egészítette ki, hogy közösen támogassák a közel-keleti menekülttáborokban élő szíriai, libanoni, iraki keresztény gyermekek oktatását. Ezt a pénzt a katolikus egyházon keresztül juttatjuk el. Direkt nem nagy nemzetközi szervezeteken keresztül, hanem ilyen közvetlen módon, hogy a forrásokat minél hatékonyabb módon használják föl.

 A magyar segélyszervezetek, munkájuk során különbséget tesznek gazdasági migránsok és politikai menekültek között?

 –Karitatív, humanitárius tevékenységről beszélünk, ezért a válaszom röviden: nem. Ha egy segélyszervezet munkatársa meglát egy beteg, idős, segítségre szoruló embert, nem kérdezi meg tőle, hogy honnan jött és milyen okból. Természetesen a hatóságok más feladatot látnak el, éppen ezért nagyon jól együttműködik a Karitatív Tanács a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal és a Belügyminisztérium munkatársaival, mert csak így lehet a különböző tevékenységeket összehangolni. Azt tapasztaljuk, hogy a migránsok többsége erős férfi, és ilyenkor jogosan tesszük föl a kérdést, ki zúdítja ránk ezt a veszedelmet, és hogyan lehet ezzel szembeszállni.

 Olvasóink örömmel fogadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásának hírét. Mekkora összeggel járul hozzá a kormány az akadémia létesítéséhez?

 –Magyarországon az elmúlt hat évben a látványsportok, – így a futball, a kosárlabda, a kézilabda, vízilabda és a jégkorong – kiemelt támogatásban részesültek a társasági adó (TAO) révén. A támogatás lehetőséget kínál a társaságok számára a tudatos társadalmi szerepvállalásra, ráadásul mindezt adókedvezménnyel honorálja. Nagyon sok vállalkozás, cég társasági adóból támogatta a sportegyesületeket, szövetségeket. Ezáltal számos pozitív változás történt. Tornacsarnokok, uszodák, sportpályák épültek, amelyeket nem csak a versenysportolók, hanem iskolások is használhatnak, és megnőtt az utánpótláskorú versenyzőink száma. A felsorolt sportágakban és máshol is, melyeket a kormány kiemelten támogatott, jól láthatók az eredmények, melyek nem mindig, nem csak a díjakban jelennek meg, hanem a sportolók számának megnövekedésében. A magyar jégkorong egyik bázisát pedig annak idején a csíki, a székely hoki adta. Azok az edzők, szakemberek, játékosok, akik Csíkból jöttek át, nagyban hozzájárultak a magyar jégkorongsport sikeréhez. Ezt szeretnénk megköszönni a székelyföldi sportolóknak. Biztosak vagyunk benne, hogy az egészségügyi, szociális, egyházi támogatások mellett a sporttámogatások is a helyben maradást, a magyarságtudat megerősítését szolgálják. Ezért döntöttünk úgy, hogy csíkkarcfalvai székhellyel létrehozzuk a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, melynek szakmai partnere a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia lesz. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatjuk, és már idén egész Székelyföldre mintegy 613 millió forint támogatás érkezik. A támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek, mert a cél, hogy ezeken a településeken jöjjenek létre olyan műhelyek, vagy erősödjenek meg azok a már meglévő sportegyesületek, amelyek célja az utánpótlás nevelés.

 

Medveczky Attila