vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.01. 

Csökkentik az orvosok adminisztrációs terheit

Háziorvosi életpályamodell indul Józsefvárosban

Célunk, hogy a jelenleg a kerületben praktizáló orvosok hosszú távon is Józsefvárosban maradjanak, a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlását pedig fiatal orvosokkal biztosítsuk – közölte lapunkkal Dr. Sára Botond Józsefváros alpolgármestere, akit a rezidensek ösztöndíjprogramjáról, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel való együttműködésről, a háziorvosok feladatellátását segítő eszközök beszerzésének támogatásáról is kérdeztünk.

 Miért indítják el a VIII. kerületben a háziorvosi életpályamodellt? Nem tartják elegendőnek a kormány több éves egészségügyi bérfejlesztési programját?

 Teljes mértékben egyetértünk a kormány egészségügyet érintő döntéseivel. Szükségvolt rá, és nagyon pozitív a fogadtatása a bérfejlesztési programnak. Ettől függetlenül már korábban is nagyon sok forrást fordítottunk az egészségügyi alapellátásra a kerületben élők egészségbiztonsága érdekében. Több mint másfélmilliárd forintból újítottuk föl a jelenleg Szent Kozma nevét viselő Józsefvárosi Egészségügyi Központot, és elkezdtük a háziorvosi rendelők felújítását. Tehát évekkel ezelőtt is hoztunk olyan fejlesztésekre irányuló döntéseket, melyeket kapacitásunk függvényében a gyakorlatban meg tudtunk valósítani. A háziorvosok megbecsülésének jeleként és a józsefvárosiak egészségbiztonságának további növelése érdekében indítjuk el 2017-től a háziorvosi életpályamodellt. Amennyiben helyi források bevonásával segíteni tudjuk a kormány törekvéseit, akkor azt megtesszük. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a háziorvosokkal, az egészségügyi központ munkatársaival, hogy megismerjük az egészségügyben dolgozók helyzetét, s azt, milyen segítség szükséges munkájuk ösztönzéséhez, feladatuk optimális ellátásához.

 Józsefváros orvoshiánnyal küzd?

 –Az alapellátás biztosított, de ha lenne még több orvos, nagyban megkönnyítené a kerületben dolgozó háziorvosok munkáját. Jelenleg mind a 45 körzet felnőtt háziorvosi és a 10 gyermekorvosi praxis ellátása stabil. Az életpályamodell nem tesz különbséget felnőtt-és gyermekorvosok között. Van szabad praxis, de jelenleg a rendelkezésre álló háziorvosok az egészségügyi központ irányításával ezt a helyzetet problémamentesen kezelik. Az életpályamodell bevezetésének nem csak a jelenleg a kerületben praktizáló orvosok hosszú távú megtartása a célja, hanem a fiatal, pályakezdő orvosok bevonzása is.

 Tudtommal a háziorvosi feladatot vállaló rezidenseket ösztöndíjjal segíti majd az önkormányzat. Mekkora összegről van szó, s pályázni kell-e rá?

 –Sokkal többről van szó, mint az ösztöndíj-programról. Józsefvárosban működik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ezért együttműködési megállapodás szándékával megkerestük a családorvosi tanszéket, hogy a még tanuló orvosok már gyakorlati idejüket is kerületünkben töltsék. El szeretnénk érni, hogy a szakorvos jelöltek megszokják a Józsefvárosban történő munkavégzést, kialakulhasson bennük az elköteleződés a városrész iránt, így motiváltak legyenek abban, hogy később a kerületben vállaljanak munkát. Arra is programot dolgoztunk ki, hogy a vidékről a fővárosba költőző orvosok számára is motiváló erő legyen a kerület – részükre szolgálati lakást biztosítunk. Az ösztöndíj mértékéről, és az életpályamodellhez szükséges forrásokról még nem határoztunk, hanem eddig az alapelvek megfogalmazásáról döntött a képviselőtestület. A részletfolyamatokat, a források összegszerűségét még nem dolgoztuk ki, azért is, mert még folynak az egyeztetések a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel. Valószínűleg pályázat útján lehet majd elnyerni az ösztöndíjakat.

 Nem az önkormányzat fizeti az orvosok bérét, akkor milyen támogatásokkal tudják vonzóbbá tenni a kerületi háziorvosi ellátást?

 –Már korábban is kötöttünk a háziorvosokkal együttműködési megállapodásokat, így bizonyos adminisztratív és a rendelők fenntartásával járó költségeket átvállalt az önkormányzat. Azokat a felújítási és a feladatellátáshoz szükséges beruházásokat, amiket az orvosok hajtottak végre, havi 6 ezer forint értékig vállalta át az önkormányzat. Most ennek megtartásával, a 6 ezer forint feletti összegeket is átvállalja, annak ellenére, hogy a háziorvosok önkormányzati tulajdonú rendelőkben dolgoznak. Folytatjuk a háziorvosi rendelők felújítását, hogy az orvosok a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak, és a betegek magas színvonalú környezetben gyógyulhassanak. Kiemelendő, hogy az önkormányzat eddig is térítésmentesen biztosította a háziorvosi rendelők használatát az orvosoknak, fizette a rendelők működési és üzemeltetési költségeit, tehát a rezsidíjat, a villany-gáz-telefonszámlát.

 Józsefvárosban élek, és mint a Magyar Fórum rovatvezetőjéhez többen megkerestek azzal, hogy a receptek felírása és az adminisztrációs teendők elvégzése hosszabb időt vesz igénybe a vizsgálatnál. A betegek a váróteremben pedig türelmetlenek. Ezen miként lehet segíteni?

 –Amennyiben az orvos adminisztratív jellegű, vagy nagyobb rendelők esetében betegirányító feladatok ellátására munkatársat alkalmaz, azt az önkormányzat támogatja. Tesszük ezt azért, hogy az orvos a rendelőben minél több időt fordítson az egészségügyi feladatok elvégzésére, s minél kevesebbet az adminisztrációs teendőkre. Az életpályamodellhez tartozik majd az is, hogy az önkormányzat támogatni fogja a háziorvosok feladatellátását segítő eszközök beszerzését, az egyszerűsített licensz megszerzéséhez szükséges képzési díjat. Emellett hozzá szeretnénk járulni a háziorvosok továbbképzéséhez is.

 A Kálvária tér és a Baross utca sarkán is működött egy háziorvosi rendelő. Azt miért nem újították föl?

 –Az a rendelő megszűnt, ott most egy civil egyesület végzi emberi jogi tevékenységét. A Magdolna utcában működik a háziorvosi rendelő, amit ki akarunk váltani egy másik Kálvária téri helyiség orvosi rendelővé való átalakításával. Amennyiben az új rendelő elkészül, akkor a Magdolna utcában addiktológiai intézetet alakítanánk ki, és ott dolgoznának a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai.

 Elképzelhetőnek tartja, hogy más kerületek, települések átveszik az önök által kidolgozott modellt?  

–Nyilvánvaló célunk, hogy az egészségügyben versenyképesek legyünk a többi kerülettel szemben is. Elképzelhető, hogy átveszik ezt a modellt, ha nem is az összes elemét. A mi érdekünk, hogy ne tegyék, mert az gyengíti versenyképességünket. A hajléktalan-ellátáshoz kapcsolódó mintaértékű, általunk kidolgozott Lélek-Programot más kerületek és városok is átvették, tehát számítunk most is erre, s akkor nekünk kell tovább javítani a programjainkat. Természetesen büszkék vagyunk arra, ha mások is elismerik projektjeinket, újításainkat, s azokat követendőnek tartják.

 

Medveczky Attila