vissza a főoldalra

 

 

 2016.07.08. 

Vučić válaszokat vár

A Fiat még sokáig Kragujevacon marad, a Hesteel átvette a smederevói vasműveket, deficit pedig szinte nincs is, mert a tervezett 85,4 milliárd helyett az év első hat hónapjában 3,9 milliárd dinárt tesz ki, jelentette be sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić kormányalakító. Vučić reményét fejezte ki, hogy Szerbia a növekedési arány tekintetében a régió, ha nem egész Európa legsikeresebb országai között lesz, jelenti a Tanjug. Vučić bejelentette: a párizsi EU-csúcson közölni fogja a jelenlevőkkel Szerbia álláspontját az európai integráció kapcsán, választ követel majd arra, miért nem nyílnak meg Szerbia csatlakozási tárgyalási fejezetei, s számít az EU-s vezetők támogatására.

Szavai szerint Szerbia mindent megtett a 23. és 24 fejezet megnyitása érdekében, a tegnapi döntéssel kapcsolatos csalódottságát pedig nem tudta palástolni az európai vezetőkkel folytatott mai és tegnapi beszélgetések során.

 Közölte: Párizsba utazik, a nyugat-balkáni és EU-s vezetők csúcstalálkozójára, és elvárja, hogy közöljék vele, hol hibázott Szerbia. Horvátország követelései kapcsán azt mondta, le fogják aszfaltozni az utcákat Tavankúton, és adni fognak pénzt a horvát lapoknak, de azután majd felteszik a kérdést, hogy mit kaptak a szerbek Horvátországban.

 Leszögezte ugyanakkor, a fejezetek megnyitásának elmaradása nem teszi kétségessé Szerbia európai útját.

 A Hesteel átvette a vasműveket

 A szerb kormány épületében tartott sajtótájékoztatón Vučić azt is elmondta, hogy a kínai Hesteel átvette a smederevói vasműveket.

 „Gratulálok nekik, s szeretném, ha fellendülne a vasművek termelése is, valamint ha Smederevo iparilag még erősebbé, gazdagabbá és sikeresebbé válna, s ha még gyorsabb fejlődést hozna valamennyiünk számára” – közölte Aleksandar Vučić.

 A Fiat jövője Szerbiában garantált

 Vučić ma Torinóban tárgyalt Alfredo Altavillával, a Fiat vezérigazgatójával, s közölte, a cég jövője garantált Szerbiában.  

„Érthető okokból kifolyólag nem beszélhetek bizonyos részletekről, de meggyőződésem és biztos vagyok benne, hogy a mai tárgyalás után a Fiat még sok évig működik Szerbiában” – jelentette ki Vučić, s aláhúzta: nem két-három évről beszél, hanem sokkal hosszabb időszakra gondol.

 Hozzátette, annak ellenére, hogy a Fiat ezentúl két, és nem három váltásban dolgozik, a cég jövője garantált Szerbiában.  

Elmondta, a Fiat elégedett mindazzal, amit Szerbia véghezvitt, s közölte, a kormány kész további segítséget nyújtani, amennyiben szükség mutatkozik rá.

Azt is elárulta, hogy 2018 végéig elkészül a Kragujevacra vezető autópálya. Az idén erre a célra 70 milliót különítettek el az éves költségvetésben, a következő évben 597 milliót, 2018 pedig további egymilliárdot fognak, hogy az út elkészüljön.

 Deficit szinte nincs is

 Vučić kijelentette, a költségvetési hiány az év első hat hónapjában a tervezett 85,4 milliárd dinár helyett 3,9 milliárdot tesz ki, ez pedig az elmúlt tíz, de lehet, hogy az elmúlt harminc év legjobb eredménye.

 „Különösen büszke vagyok erre, s szeretnék gratulálni a polgároknak ehhez az eredményhez, amelyre az elmúlt tíz, de valószínűleg az elmúlt harminc évben nem volt példa. Szinte nincs is deficit, s hatalmas elsődleges többletünk van” – hangoztatta Vučić a sajtótájékoztatón.

 Hozzáfűzte, nőttek az adókból származó bevételek is, s 44,1 milliárd dinárt tesznek ki, az államadósság pedig csökkent.

 

Vajma.info